Hvorfor stiller du op til Folketinget?
»I mange år har jeg brugt min stemme på at brokke mig over alt det, der er galt i sundhedsvæsenet, men på et tidspunkt giver det ikke mening at brokke sig længere. Så må man holde kæft eller handle og skabe forandringer. Det var jeg nået til. Søren Brostrøm har sagt, at sundhedsvæsenet er i den største krise i 30 år, og det er svært at være uenig i. Med min baggrund synes jeg i al beskedenhed, at jeg har en del at bidrage med, især på sundhedsområdet. I mange år har vi bare gjort mere og mere af det samme, men det kan vi ikke længere. Vi er simpelthen nødt til at gribe det anderledes an,« siger Joachim Hoffmann-Petersen.
Hvis jeg bliver valgt ind, er det i hvert fald i de næste fire år næsten slut med lægearbejdet
Joachim Hoffmann-Petersen, læge og folketingskandidat for Konservative
»I mange år har vi talt om rekruttering til sundhedsvæsenet, men vi er nødt til at tale langt mere om fastholdelse, hvis vi fortsat skal kunne levere høj kvalitet. På mit eget område, intensiv medicin, har vi eksempelvis svært ved at holde på sygeplejerskerne, og det er en udfordring, vi er nødt til at løse. Der er simpelthen ikke længere nogen, der gider at arbejde hver anden weekend, hvis man har 8 timers vagter, eller hver tredje weekend, hvis man har 12 timers vagter, og derfor mister vi sygeplejersker til job, hvor de kan slippe for det. Hvis vi skal holde på dem, er vi nødt til at finde et system, der deler vagtbyrden ud på flere personer. Det kan vi for eksempel gøre ved at minimere antallet af sygeplejersker, der er ansat i udelukkende administrative stillinger.«
Hvordan vil du bringe din egen viden om sundhedsvæsenet i spil?
»Jeg har 17 års klinisk erfaring at trække på og masser af ideer til, hvordan man kan løse det. Samtidig ved jeg også, hvad der kan, og hvad der ikke kan fungere i den kliniske hverdag. Jeg har været involveret fagpolitisk, siden jeg blev uddannet i 2005. Det seneste år har jeg siddet i Odense Byråd, hvor jeg synes, at vi har fået mange gode tiltag igennem, så jeg føler, at det giver mig to ben at stå på.«
Virkeligheden har udhulet behandlingsgarantien
Hvis du bliver valgt ind, er det så slut med byrådet og at arbejde som læge?
»Der er 1.400 (ved kommunalvalget i 2021, red.), der har stemt på mig, og jeg tænker selvfølgelig både på, hvordan jeg tjener dem bedst, og hvordan jeg fordeler min tid bedst. Jeg er vant til at arbejde meget, og det vil jeg også gerne, men jeg vil ikke arbejde mig selv ihjel.«
»Hvis jeg bliver valgt ind, er det i hvert fald i de næste fire år næsten slut med lægearbejdet. Det er jeg helt afklaret med. Og selvom jeg brænder for mit fag, så er jeg ikke i tvivl om, at jeg kan gøre en større forskel for flere patienter på Christiansborg, end jeg kan på Svendborg Sygehus.«
Flere læger ønsker et midlertidigt stop for behandlingsgarantien – hvad er din holdning til det?
»Nu består behandlingsgarantien jo af flere elementer, og jeg kan ikke forestille mig, at vi for eksempel skal ændre på retten til hurtig udredning, som er en del af behandlingsgarantien. Det helt store problem med behandlingsgarantien er, at den er blevet udhulet af virkeligheden. Der er enkelte steder, hvor man rent faktisk kan overholde de 30 dage, men rigtig mange steder er det helt umuligt. For de offentlige hospitaler er det dog også en hjælp at kunne visitere til privathospitaler og dermed bevare fokus på de sygeste patienter og de største operationer. På den måde vil det give mening at se på, om behandlingsgarantien skal justeres for en periode, men helt afskaffes skal den ikke.«
Schlüter som politisk forbillede
Hvorfor stiller du op for netop Konservative?
»Jeg kan genkende mine værdier bedst i den konservative ordentlighed og har stemt på dem de sidste mange år. Så selvom der var andre partier, der rakte ud til mig, var der ingen tvivl. Når jeg kigger på vores mærkesager, så giver det mening for mig, at almen praksis har så fremtrædende en plads, for det spiller en helt central rolle for sundhedsvæsenets udvikling de kommende år. Det kan måske lyde mærkeligt, fordi jeg arbejder på et hospital, men jeg ser almen praksis som fundamentet for det danske sundhedsvæsen. Det er dem, der skal sikre, at de rigtige patienter kommer ind på sygehuset og behandle alle dem, der ikke har et behov for den specialiserede ekspertise. Det er en billig løsning, som det kun giver mening at styrke.«
»Jeg tror, at mange politikere kommer til at sande, at rigtig meget af det, de vil med sundhedsvæsenet de næste mange år, kommer til at afhænge af, hvad almen praksis kan levere. Derfor er det så trist, at der hastigt bliver færre praktiserende læger.«
Har du et politisk forbillede?
»Det er Poul Schlüter, det er der ingen tvivl om. Den indsats han leverede i 1980’erne for at få Danmark ud af krisen og den høje inflation, mener jeg, at enhver politiker bør være interesseret i for tiden. Han er et helt oplagt forbillede.«
Hvilket politikområde er du mest interesseret i ud over sundhed?
»Psykiatri og ældreområdet. Ældreområdet trænger til at blive set efter, og jeg synes, at de ældre bør have flere valgmuligheder. Hvis du har børn, har du mange pasningsmuligheder og kan f.eks. vælge mellem vuggestue, dagpleje og privat pleje, og jeg synes, at ældre burde have de samme muligheder. Jeg forestiller mig også, at det kan blive nemmere at rekruttere og fastholde personale, hvis der er en bredere vifte af jobmuligheder. Psykiatrien trænger til mere end en 2-årsplan, som ikke øger antallet af psykiatere. Der er brug for en reel 10-årsplan.«
Flot beslutning -.go vind og held og lykke – vi har brug for personer der ikke træder vande men vil handle .
Stor respekt for at stille dig til rådighed. Det vil gøre en forskel med mere sundhedsfaglig erfaring og indsigt på Borgen. – Tak🙏🏻