1. januar blev Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) nedlagt på hospitalerne. Modellen har fra mange sider været udskældt for at skabe en alt for bureaukratisk hverdag for medarbejderne på Danmarks sygehuse. Det har dog samtidig været modellen, der i de seneste år har sørget for at skabe nogle klare krav til kvaliteten på centrale områder som rengøring, hygiejne, medicinhåndtering, hjertestopprocedure og ernæringsscreening. Nedlæggelsen af DDKM efterlader en række ubesvarede spørgsmål på bl.a. hygiejneområdet: Hvordan sikrer vi i fremtiden, at hygiejnen på...
Overlæge om patientsikkerhed: Kvalitetssikring uden tung indflydelse fra klinikere er en tabt sag Det er absolut meningsfuldt at hjælpe patienter igennem systemets mangler, mens man venter på sin pension, men vi vil faktisk gerne noget mere. Det skriver overlæge Ingolf Mølle i et svar på Beth Lilja og Torben Mogensens kronik ‘Vi har fejlet big time’ om de seneste 20 års forfejlede arbejde med at højne patientsikkerheden.
Skriv en kommentarDen svære køreplan for kræftpakkerne Pakkeforløbene har gjort underværker for hastigheden af kræftudredning og -behandling. Men ressourceforbruget til at opfylde en fra starten umulig opgave er ved at køre af sporet. Kan vi ikke gøre det mere fornuftigt?
Skriv en kommentar
Chef for Medicon Valley Alliance: Europa sakker bagud i life science, men Danmark og Sverige kan vise vejen frem Debat: Danmark og Sverige er begge for små til at stå alene, men de er Nordens to førende life science-lande med velfungerende økosystemer og kan tjene som inspiration for resten af Europa, skriver Anette Steenberg, CEO i Medicon Valley Alliance.
Skriv en kommentar
Ny uddannelse skal styrke implementering og skalering af digitale hjemmeindlæggelser i Skandinavien Debat: Digitale hjemmeindlæggelser er et evidensbaseret servicedesign og et vidnesbyrd om, at hjemmmeindlæggelser fra skandinaviske sundhedssystemer øges i disse år. Men implementeringen er både vanskelig og langsom, men det kan en ny uddannelse i digitale hjemmeindlæggelser forhåbentlig ændre på, skriver en række danske, norske og svenske forskere fra konsortiet 'Nordic Digital Health & Education', der står bag den nye uddannelse.
1 kommentar
Psykolog: Næstefter klienten er den praktiserende læge min nærmeste samarbejdspartner Debat: Som psykolog med ydernummer og specialist i psykopatologi hilser jeg ønsket om øget samarbejde med praktiserende læger meget velkomment. Set fra mit perspektiv har vi ikke behov for flere instanser, men et tættere samarbejde med både almen praksis og speciallægepraksis, skriver psykolog Pia Hedegaard.
1 kommentar
Freitag: Myndighederne vil have disruption af almen praksis, og vi har kun set begyndelsen Debat: I denne uge bliver vi klogere på, hvor meget magt og indflydelse regeringen vil tage fra PLO, når sundhedsreformens næste store lovkompleks sendes i høring. Bliver PLO gjort til en parentes, skal de praktiserende læger nok tilpasse sig, mens de eneste vindere bliver borgere med høj uddannelse og høj indkomst, skriver PLO’s mangeårige formand, Christian Freitag.
2 kommentarer
Overgangsaktiviteter er afgørende trædesten til et mere sammenhængende sundhedsvæsen Sundhedsreformen er ikke længere noget, vi venter på, men noget vi skal virkeliggøre sammen. I dette indlæg stiller vi skarpt på, hvordan overgangsaktiviteter kan bane vejen for sundhedsreformens intentioner om at skabe et stærkere og mere sammenhængende sundhedsvæsen med fokus på tryghed, relationer, faglighed og politisk forankring.
Skriv en kommentar
Debat: En ny retning for psykiatrien – lad os gribe muligheden sammen Vi står med en historisk mulighed for at skabe en mere sammenhængende, tilgængelig og værdig psykiatri. Det kræver, at vi tør tænke nyt og samarbejde på tværs af sektorer. Hos de private psykiatriske klinikker og hospitaler er vi klar. Lad os sammen sikre, at ingen børn og unge skal vente urimeligt længe på den hjælp, de har brug for, skriver Kit Kjærsgaard, direktør for Skovhus Privathospital og Dorthe Mikkelsen, direktør for CPH Privathospital.
Skriv en kommentar
Debat: Digital transformation af sundhedsvæsenet forudsætter en transformation af ledelse og forskning Digital teknologi, forskning og ledelse er ikke adskilte verdener. Hvis vi skal lykkes med den digitale transformation af sundhedsvæsenet, må vi insistere på, at disse tre faktorer integreres fra starten og opretholdes gennem hele transformationsprocessen, skriver Thea Kølsen-Fischer, Kristian Kidholm og Søren Barlebo Rasmussen i et fælles debatindlæg.
Skriv en kommentar
Pas på: Sundhedsreformen kan smide fagligheden ud med badevandet Der var engang, hvor det faglige samarbejde mellem sygehuse og almen praksis var ikke-eksisterende, og hvor lægers efteruddannelse blev betalt af medicinalindustrien. Derfor skal vi værne om de nuværende gode løsninger for efteruddannelse og kvalitetsudvikling i almen praksis, hvis fundament sundhedsreformen risikerer at fjerne, skriver ledelsen i hhv. DSAM og FYAM i et fælles debatindlæg.
Skriv en kommentarUndervisning i palliation bør være obligatorisk DEBAT: Ulighed i adgang til palliation starter i uddannelsen, og den manglende uddannelse i palliativ indsats af læger og sygeplejersker er et farligt signal om prioritering.
1 kommentar