Hovedpinemiddel kan også lindre dødsangst Panodil kan nedsætte den psykiske frygt og angst for smerte eller død.

Forskere har opdaget en anden gavnlig effekt af det smertestillende lægemiddel paracetamol, der normalt kan købes som håndmedicin og som bruges til at lindre fysisk smerte. I et studie offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science viser forskere, at paracetamol også kan nedsætte den psykiske frygt og angst for netop smerte eller død. Studiet øger samtidig forståelsen af hvordan hjernen bearbejder forskellige typer af smerte.

Tidligere studier har vist, at paracetamol kan mindske den ikke-fysiske smerte ved at blive udstødt fra sociale relationer. I dette studie, ville forskerne undersøge, om lægemidlet havde en lignende virkning på andre ubehagelige oplevelser – i særdeleshed overfor eksistentiel angst.

Deltagerne i undersøgelsen fik enten placebo eller paracetamol, mens de udførte opgaver, der var designet til at fremprovokere eksistentiel angst. Efterfølgende blev de bedt om at bedømme alvorligheden af forskellige typer kriminalitet, herunder vold og prostitution.

Det viste sig, at de personer, der tog paracetamol var markant mere lempelige i deres vurdering af kriminalitetens alvorlighed, og bedre kunne anerkende og acceptere kriminelle handlinger end personer på placebo. Resultatet antyder dermed, at paracetamol kan dulme eksistentielle lidelser ved at blokere signalet i hjernen om, at noget er forkert, og at denne form for angst bearbejdes i hjernen som smerte.

Forskerne pointerer, at det er overraskende at opdage, at et lægemiddel  udviklet til at lindre hovedpine, også ser ud til at mindske uro og bekymrede følelser for død og eksistentiel ubehag.

Selvom resultaterne peger på, at paracetamol kan mindske angst, så er der behov for kliniske studier, der kan bekræfte sammenhængen, før paracetamol kan benyttes som et sikkert og effektivt lægemiddel mod angst

Psychological Science, Online: The Common Pain of Surrealism and Death Acetaminophen Reduces Compensatory Affirmation Following Meaning Threats

Skriv kommentar