Kæmpe studie: Antidepressiv medicin virker En række antidepressive midler er bedre mod depression, viser ny metaanalyse.

En ny international undersøgelse viser, at en række antidepressive midler har en gavnlig effekt, der overstiger, hvad patienter med depression kan få ved behandling med placebo. Studiet, som er en metaanalyse af resultater fra 522 forsøg, har inddraget 21 almindeligt anvendte antidepressive midler og næsten 120.000 patienter og resultater en række forskelle imellem lægemidlerne, når det gælder effekt og bivirkninger, men alle 21 lægemidler virkede bedre end placebo. Det skriver Reuters.

Andrea Cipriani, der er seniorforsker på Institut for Psykiatri på Oxford Universitet og hovedforfatter på den videnskabelige artikel i The Lancet, mener, at undersøgelsen er det endelige svar på en langvarig kontrovers om, hvorvidt antidepressive lægemidler virker mod depression.

»Vi fandt, at de mest almindeligt brugte antidepressive midler virker mod moderat til svær depression, og jeg synes, det er meget gode nyheder for patienter og klinikere‚ siger han i en udtalelse til BBC.

Janus Christian Jakobsen, der er overlæge og ph.d. fra Copenhagen Trial Unit, har stået bag en dansk forskningsgennemgang, der viste, at SSRI-præparater ikke virker bedre end placebo til behandling af depression.

Han medgiver overfor Videnskab.dk, at det nye studie ganske rigtigt inkluderer langt flere patienter, men han peger på, at forskerne bag det nye studie ser effekten af alle typer af antidepressiv medicin. Kigger man udelukkende på resultaterne om SSRI-præparater fra i det nye studie, er konklusionen den samme, mener han.

»De viser præcis det samme, som vi også viste med vores studie. De kan påvise en statistisk forskel, men forskellen er så lille, at man som patient ikke kan mærke det,« siger han til Videnskab.dk.

The Lancet, online: Comparative efficacy and acceptability of 21 antidepressant drugs for the acute treatment of adults with major depressive disorder: a systematic review and network meta-analysis

Skriv kommentar