Der findes ikke meget information om, hvor vigtigt et godt hjertekar-helbred er for risikoen for at udvikle type 2-diabetes, men et nyt hollandsk studie kommer nu med et bud på, hvor betydningsfuldt det er. Forskerne har præsenteret deres resultater på den årlige kongres for European Association for the Study of Diabetes (EASD). Studiet viser, at jo dårligere det kardiovaskulære helbred er hos en person, desto højere er personens risiko for at udvikle type 2-diabetes – effekten rækker også ud over...

Modsigende guidelines skabte debat på EASD Hvad gør man som læge med en patient med diabetes, hvis guidelines fra de store medicinske foreninger peger i hver deres retning? Det var en af de store diskussioner på årets EASD.
Skriv en kommentarPersoner med hjertesygdom har tre gange højere risiko for at have diabetes 30 pct. af personer, der lider af hjertesygdom, har også diabetes, viser ny forskning. Der er store globale forskelle, men samlet set er risikoen for at have diabetes tre gange højere hos personer med hjertesygdom end hos den generelle befolkning.
Skriv en kommentar
SGLT-1/2-hæmmeren sotagliflozin har hjertebeskyttende effekt Sotagliflozin er i Europa kun godkendt til behandling af personer med type 1-diabetes. Men SGLT-1/2-hæmmeren bør måske også godkendes til behandling af type 2-diabetes. I hvert fald viser to store studier, at sotagliflozin har hjertebeskyttende effekt hos denne patientgruppe og derved kan redde menneskeliv. Bivirkningsprofilen bekymrer dog dansk overlæge.
Skriv en kommentarSotagliflozin reducerer risikoen for hjerte-kar-tilfælde hos patienter med type 2-diabetes To studier i New England Journal of Medicine viser, hvor meget SGLT-2-hæmmeren sotagliflozin kan gøre for patienter med type 2-diabetes og nyresygdom eller type 2-diabetes og for nylig forværret hjertesvigt.
Skriv en kommentarSucces med ballonudvidelse afhænger af kontrollen med LDL-kolesterol Hvis patienter med diabetes skal have mest muligt ud af en ballonudvidelse, skal der kontrol over deres niveauer af LDL-kolesterol, viser nyt studie.
Skriv en kommentar
Fald i skadelige fedtsyrer kan være årsag til liraglutids effekt på risiko for hjertekarsygdomme GLP-1-receptoragonisten liraglutid har vist sig at kunne sænke risikoen for hjertekarsygdom blandt personer med type 2-diabetes. Ny forskning peger på, at effekten måske kan skyldes et stort fald i blodets indhold af skadelige fedtsyrer.
Skriv en kommentar
Det store overblik: Her er de internationale højdepunkter fra EASD Den årlige kongres for European Association for the Study of Diabetes er netop slut, og vi tager her et blik på det mest interessante, som forskere fra hele verden havde med til Hamborg. Der var både store studier om behandling af type 1- og type 2-diabetes.
Skriv en kommentar
Skrøbelige patienter tilbydes for sjældent ny behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister Selvom ældre og skrøbelige patienter kan have særlig god gavn af behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister for type-2 diabetes, hjertekarsygdom og nyresygdom, bliver de alt for sjældent startet op i behandlingerne. Vi skal være bedre til at informere om, at lægemidlerne er sikre at bruge, siger professor og forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason.
1 kommentar
Pilotstudie viser potentiale i tidsbegrænset spisevindue til personer med type 2-diabetes Det er notorisk svært at holde folk fast i diæter, men inden for de seneste år er der set gode resultater med tidsbegrænsede spisevinduer. Nu viser et dansk pilotstudie, at tilgangen måske skal have en plads i behandlingen af personer med type 2-diabetes.
Skriv en kommentar
Stort studie på ADA: Finerenon og GLP-1-receptoragonister har formentlig additiv effekt Kombinationsbehandling af personer med type 2-diabetes med finerenon og en GLP-1-receptoragonist ser i et nyt studie ud til at have større gavnlig effekt på hjertet og nyrerne end de to lægemidler hver for sig.
Skriv en kommentar
Tarmhormon viser lovende takter i første kliniske forsøg De første resultater fra humane forsøg med tarmhormonet LEAP2 ser lovende ud. Danske forskere viser, at tarmhormonet sænker appetitten og sænker blodsukkeret efter et måltid. Der er potentiale for at udvikle et fedmemiddel på baggrund af LEAP2, siger forsker.
Skriv en kommentar