»Vi kan nu med meget større sikkerhed fortælle, hvilke gener der øger risikoen for brystkræft, og hvilke der ikke gør. Vi kan også sige, hvad en mutation forskellige steder i risikogener har af betydning for den enkelte kvindes risiko for at udvikle kræft inden for de næste fem år afhængigt af hendes alder,« fortæller professor og overlæge Stig Egil Bojesen fra Herlev og Gentofte Hospital, der er en af de danske bidragydere til det nye studie.

Gigant studie: Disse gener er relevante for brystkræft-risiko Forskere fra blandt andet Danmark har været med til at lave det til dato største studie af risikogener for brystkræft. Mange fjernes fra liste over potentielle risikogener.

Et nyt stort studie slår fast, hvilke genetiske mutationer der er relevante at screene for, hvis man vil undersøge kvinders risiko for at udvikle brystkræft. Hidtil har mange små studier peget på en palet af gener, men mange af de gener bliver nu fejet af bordet, og tilbage er ni, der er relevante at screene for, hvis man vil danne sig et overblik over den enkelte kvindes genetiske brystkræftrisiko. I studiet har indgået mere end 100.000 kvinder, der har fået...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement