Bente Klarlund fortæller, at hun flytter sit kryds i forhold til sidste valg. Mere vil hun ikke røbe om, hvor hun sætter krydset. Andre læger vil dog gerne fortælle, hvad de stemmer til Folketingsvalget.

Fra klinikchefen til silikonekongen: 16 kendte læger fortæller, hvem de stemmer på Dagens Medicin har spurgt Else Smith, Andreas Rudkjøbing og et stort dusin andre prominente medicinere, hvor de har tænkt sig at sætte krydset 5. juni.

Hvis hun kunne, havde hun stemt på Mattias Tesfaye

Else Smith, samfundsmediciner, tidl. vicedirektør på Hvidovre Amager Hospital og direktør for Sundhedsstyrelsen
»Jeg har i mange år stemt på Enhedslisten, og det kommer jeg nok også til at gøre i år. Jeg synes, der er for broget inde på midten. Mattias Tesfaye (S) stiller ikke op i min storkreds, men hvis jeg kunne, ville jeg nok sprænge alle mine rammer og stemme personligt på ham. Ikke fordi jeg synes særligt godt om Socialdemokratiet, men fordi han er troværdig og har fødderne på jorden. Sundhedspolitikken er ikke i sig selv afgørende for, hvem jeg stemmer på. Men sundhed indgår i nogle strukturer, og der er Enhedslisten det rette parti for mig. Samtidig arbejder partiet seriøst og dets politikere er altid velforberedte, når de stiller op i debatter.«

 

 


Tidligere PLO-formand stemmer borgerligt

Henrik Dibbern, praktiserende læge, fhv. formand for PLO
»Jeg overvejer to forskellige borgerlige partier, men jeg har ikke fuldstændigt besluttet mig.«

 


Fra borgerlig til radikal

Mogens Hüttel, fhv. overlæge, nu formand for Foreningen af Pensionerede Læger
»Jeg er vokset op i et klassisk, borgerligt hjem og har altid stemt borgerligt, fordi mine kerneværdier var borgerlige. De senere år har det været Venstre og tidligere Konservative. Men nu er det aldeles umuligt for at stemme borgerligt med den fjendske tilgang, der har været til indvandrere de seneste år – godt bakket op af Dansk Folkeparti. Derfor stemmer jeg på Radikale Venstre, som har en helt anden anstændighed i deres politik. Jeg stemmer mest som Mogens, men som læge savner jeg faktisk, at politikerne debatterer prioritering i sundhedsvæsenet som en del af valgkampen.«

 


Fra ræverød til radikal

Roar Maagaard, praktiserende læge, skribent på Stikpille på Dagens Medicin
»I mine meget unge dage var jeg ræverød. Senere stemte jeg borgerligt i en del år, men de seneste mange og har jeg stemt på de Radikale og nu personligt på Morten Østergaard. Det gør jeg ikke, fordi partiet stikker nævneværdigt ud på sundhedsområdet, men fordi partiet har en anstændig tilgang til samfundsudviklingen og ikke mindst til, hvordan vi som land tager imod indvandrere.«

 


Valget står mellem Venstre og Konservative

Benedicte Dahlerup, speciallæge i neurokirurgi, kendt fra DR-dokumentaren »Pigen, der ikke ville dø«
»Grundlæggende er jeg konservativ og har stemt på Pernille Weiss (K) til EP-valget. Jeg ønsker ikke, at man skal skifte sundhedsminister, men har ikke helt besluttet mig for, hvor det næste kryds skal sættes. Jeg er tilhænger af sundhedsreformen, som jeg vil styrke primærsektoren og styrke et nationalt ensartet behandlingstilbud til alle patienter og sikre et reelt frit sygehusvalg og rehabilitering i Danmark. Industrien skal generelt styrkes, så vi kan få en øget indtjening til den velfærd, som vi alle ønsker. Liberal Alliance mistede jeg tilliden til, da deres mærkesager blev skiftet ud med en post som udenrigsminister. Så mit valg står mellem Venstre og Konservative, som jeg håber kan fortsætte i et regeringssamarbejde.«

 


Silikonekongen støtter Løkke

Jesper Nygart, speciallæge i almen medicin, grundlægger af Nygart Privathospital
»Jeg har muligvis stemt radikalt engang i min ungdom, men ellers har jeg altid været borgerlig. Denne gang stemmer jeg på Venstre, og det er nok mest af alt et fravalg af de andre. Jeg synes ikke, at mange af de politiske ledere er særligt brillante. De burde gøre Folketinget halvt så stort og fordoble lønnen, så vi kunne få færre men bedre politikere. Med Lars Løkke (V) må man sige, at det er svært med en topchef, der tidligere har været grebet i lidt småfuskerier. Men der er ikke nogen af de andre, der er fremragende. Med Mette Frederiksen ved magten ville jeg være nervøs for økonomien. Jeg må dog sige, at Løkkes forslag om en SV-regering, så man kan sætte yderfløjene uden for indflydelse, er brillant. Samtidig er jeg positivt stemt over for sundhedsreformen, for centralisering er det eneste rigtige for sundhedsvæsenet i et lille land som Danmark. Måske kan det gøre sundhedsvæsenet bedre, og det kan i hvert fald gøre det billigere. Det modsatte ville være noget bonderøvspolitik, som Danmark led under i mange år med lokale sygehuse og problemer med kræftbehandlingen.«


Cannabislæge stemmer Venstre

Tina Horsted, speciallæge i anæstesi, fortaler for brugen af cannabis i smertebehandling bl.a. i sin egen smerteklinik
“Klima og sundhedspolitik står mit hjerte nær, så derfor stemmer jeg Venstre.«


Indvandrerlæge stemmer på det mindst ringe parti

Morten Sodemann, speciallæge i infektionssygdomme, leder af Indvandrermedicinsk Klinik på OUH
»Jeg stemmer på et parti, der står for modfortællingen til flertallet. Den irriterende stemme, der holder fast i, at vi skal tale ordentligt til og om hinanden. Den gruppe af politikere, der mest sammenhængende holder fast i deres grundlæggende principper om lighed. Det er et parti, der har en både teoretisk og praktisk holdning til menneskerettigheder, jura, sundhed, miljø og nationaløkonomi. Det er et parti, der bygger på faglighed, lige værd og transparens. Det er et parti, hvis synsvinkel altid er de udsatte og sårbares og derfor er løsningerne en mere retfærdig fordeling af ressourcer. Og så ved de at magt korrumperer – også i Folketinget. Jeg er ikke altid enig med dem, men de er det mindst ringe parti.”


Kan ikke holde de andres udlændingepolitik ud

Torben Mogensen, speciallæge i anæstesi, fhv. vicedirektør, Hvidovre Hospital
»Jeg stemmer på SF, for jeg kan ikke holde de andres udlændingepolitik ud. Tidligere stemte jeg socialdemokratisk i mange år, men da Thorning ændrede udlændingepolitikken og begyndte at føre ren borgerlig økonomisk politik besluttede jeg mig for, at det ville jeg aldrig gøre mere. Samtidig tror jeg ikke på revolutionen, så det kan ikke blive Enhedslisten, Alternativet er for fjollet, og jeg er helt uenig i Radikales økonomiske politik. På sundhed er der ikke så stor forskel på partierne, og egentlig synes jeg også jeg, at der er for meget fokus på sundhedspolitikken. Så det er ikke den, der er afgørende for, hvem jeg stemmer på.«


Psykiater undgår yderfløjene

Henrik Rindom, psykiater og misbrugsrådgiver
»Jeg stemmer på Socialdemokratiet. Når man arbejder med folk, der har det rigtig dårligt, så må man sige, at vi andre bliver ikke lykkeligere af at få flere penge, at bilen bliver flottere eller huset bliver større. Derfor har jeg altid stemt til venstre for midten, ofte på SF eller Enhedslisten. Men denne gang mener jeg, at vi skal undgå yderfløjene. Derfor mener jeg også, at Socialdemokratiet og Venstre skulle tage og slå kludene sammen.«


Stemmer blankt

Thomas Emil Christensen, ph.d. og i gang med hoveduddannelse i kardiologi på Holbæk Sygehus og aktiv i forskellige protestlægegrupper
»Jeg tror, jeg stemmer blankt. Flere partier på begge fløje har gode, begavede og fornuftige kandidater, men for partierne som helhed synes jeg ingen har reelle og pragmatiske løsninger. Slet ikke med hensyn til sundhedsvæsenet. Vi skal gøre noget radikalt anderledes. Det offentlige kan ikke bare reddes med lidt klatbevillinger, omorganiseringer og gode intentioner.«


Flytter krydset

Bente Klarlund Pedersen, overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed
»Jeg stemmer noget andet, end jeg plejer. Mere vil jeg ikke sige.«

 


Stemmer på læge

Imran Rashid, speciallæge i almen medicin, forfatter, debattør og iværksætter
»Jeg stemmer på Jakob Rosenberg fra Liberal Alliance, fordi han gennem sin mangeårige lægegerning er trænet i at udvise empati, rationel tænkning og ikke mindst professionalisme i de beslutninger han træffer. Jeg stemmer også på ham, fordi han ikke behøver at være i politik for at få anerkendelse, men alligevel vælger at være der. Det gør hans politiske arbejde langt mere troværdigt. Og så efterlader han et sympatisk indtryk fra de gange, jeg har mødt ham personligt.«


Ved det ikke endnu

Lotte Møller Smedegaard, ph.d.-studerende ved Børne-Ungeklinikken på Rigshospitalet og aktiv i forskellige protestlægegrupper

»Jeg ved ærlig talt ikke, hvem jeg stemmer på endnu. Jeg er ikke synderligt imponeret af nogen partier. Men jeg kommer til at stemme på et parti, der bedst muligt kan leve op til de krav, vi fremsatte i #voresvirkelighedjeresansvar, som bl.a. er, at sundhedsvæsnet skal have de ressourcer, der modsvarer de politiske løfter. For mig er det også vigtigt, at min stemme går til en politiker, der vil forbedre flygtningebørns adgang til sundhed i Danmark. Og stemmen går ihvertfald ikke til et parti, der vil tvangsudsende yngre læger«


Rød klinikchef

Ulrik Lassen, professor, overlæge og klinikchef på Onkologisk Klinik på Rigshospitalet
»Jeg ved endnu ikke hvad jeg stemmer, blot at det bliver et parti fra rød blok, og at det ikke længere er Socialdemokratiet på grund af partiets udlændingepolitik.«


Ihvertfald ikke Liberal Alliance

Peter Gøtzsche, fhv. leder af Nordic Cochrane Center, nu direktør for Institute for Scientific Freedom
»Det sidste af de nuværende partier i Folketinget, jeg vil stemme på, er Liberal Alliance. Jeg vil ikke stemme på det parti af den ene grund, at det ikke vil sætte afgifterne på tobak op, selv om det har vist sig at være effektivt i Norge. Det er simpelthen ikke i orden, når rygning er den altoverskyggende grund til så mange dødsfald. Jeg vil ikke sige, hvilket parti, jeg stemmer på, men ved faktisk ikke, om det bliver rød eller blå blok, for begge har ting, der tiltaler mig og som jeg er uenig i.«


Lægeformand stemmer ikke

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen
»Som dansk statsborger bosiddende i Sverige, må jeg ikke stemme til Folketingsvalget. Men hvis jeg kunne, ville jeg nu heller ikke sige det, for Lægeforeningen skal kunne arbejde uafhængigt og med alle partier.«

LÆS OGSÅ: Overblik: Lægerne stemmer rødt og vægter prioritering højest

LÆS OGSÅ: De kæmper om at blive den første læge på Christiansborg i mange år

Skriv kommentar