Farma-aktører rykker op på magtlisten

Farma-aktører rykker op på magtlisten Koncerndirektøren i Lif, Ida Sofie Jensen, formand for Medicinrådet Steen Werner Hansen og direktøren for Novo Nordisk Fonden, Birgitte Nauntofte, springer mange pladser på Dagens Medicins magtliste.

Flere af farmaområdets aktører er i år rykket et godt stykke op på Dagens Medicins magtliste. Blandt de mest markante spring er Lægemiddelindustriforeningens (Lif) koncerndirektør Ida Sofie Jensen, der springer ti pladser fra plads 29 til 19, Medicinrådets ene formand Steen Werner Hansen, der hopper 17 pladser fra plads 38 til plads 21 samt Novo Nordisk-fondens direktør Birgitte Nauntofte, der løfter sig 25 trin til plads 35.

Hvorfor Ida Sofie Jensen klarer sig så godt, har magtpanelets medlem Jes Søgaard et bud på. Som sundhedsøkonom har han fulgt hendes karriere tæt gennem flere årtier. En af Ida Sofie Jensens forcer er, at hun har et »fantastisk kontaktnet, også politisk«. Til hendes 60 års fødselsdag kom der således to ministre, hvilket han finder usædvanligt for en embedsperson. Men det tror han skyldes, at hun repræsenterer en vigtig eksportindustri.

»Ida Sofie Jensen bliver anerkendt for at være en virkelig dygtig lobbyist for primært de store udenlandske lægemiddelfirmaer. Det er dem, der har interesser i spil med al den debat, der har været om dyr sygehusmedicin. Det er der, kampen står,« siger Jes Søgaard.

Den form for lobbyisme, hun bedriver, er set fra hans stol sofistikeret.

»Den foregår i det stille. Mens hun lader sine embedsmænd gå ud i forhold til det mere debatterende, tager hun sig af det mere faktuelle. Og hun er på pletten hver gang, der kører noget i samfundsdebatten, som ikke lige passer Lif,« siger han og slår fast, at hun som direktør er blevet meget mere synlig end foreningens formand – en synlighed, hun bl.a. har opnået ved at tale et sprog, som alle mennesker, høj som lav, kan forstå.

»Hun har jo været fantastisk god til at kæde apotekermarkedets billigere og billigere generika sammen med det innovative sygehusmedicin-markedet, hvor vi har haft de store prisstigninger. Og hun har jo været i stand til at få grundlagt det narrativ, at prisudviklingen på de to områder ophæver hinanden, selvom faldende udgifter på et område ikke i sig selv retfærdiggør stigende udgifter på et andet. Men fordi hun er så konkret og formår at bruge narrativer, har hun en fantastisk politisk impact,« siger han.

Ligestillede medformand

At Steen Werner Hansen har fået en så meget bedre placering på Magtlisten end han gjorde forrige gang, hvor han rangerede væsentlig dårligere end hans medformand Jørgen Schøler Kristensen, mener Jes Søgaard er et udtryk for, at han er blevet meget mere synlig det forgangne år.

»Det er nu næsten altid Steen Werner Hansen, der er ude at forsvare Medicinrådets svære beslutninger. Steen er blevet rigtig dygtig til det kommunikative,« siger han.

Et andet medlem af magtpanelet, Jens Winther Jensen, der er direktør for regionernes kvalitetsprogram RKKP, pointerer dog, at Steen Werner Hansens fremgang på magtlisten ikke er et udtryk for, at Medicinrådet har fået mere magt. Tværtimod må Medicinrådet efter hans opfattelse kæmpe for at bevare sin magtposition, da det bliver presset udefra.

»Rådet er jo skabt til at lave prioriteringer – og hvis de prioriteringer bliver omgået af andre veje, har det ikke så meget magt, som det burde have. Hvis rådet hver gang, det skal træffe en svær beslutning, bliver presset til at lave den om, er magten ikke længere til stede. Der mangler vi stadigvæk at se, hvor vi ender henne,men formændenes placering vidner om magten er intakt,« siger Jens Winther Jensen.

Vigtig spiller på forskningsområdet

Når Novo Nordisk Fondens direktør Birgitte Nauntofte er landet så højt oppe på Magtlisten skyldes det efter hans overbevisning, at fonden er blevet mere udadreagerende.

»Hendes bedre placering er et resultat af fondens ageren og magt, som Birgitte Nauntofte naturligvis har en stor aktie i,« siger han og nævner som et eksempel på fondens magtposition dens nylige annoncering af, hvor mange penge, den i de kommende år har tænkt sig at uddele.

Samme vurdering har Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed og forskningschef ved Center for Interventionsforskning og også er medlem af magtpanelet.

»Novo Nordisk-fonden er jo en vigtig spiller på forskningsområdet. Via de projekter, den sponserer, har den faktisk rigtig meget indflydelse på, hvad der rør sig. Har man penge, har man også magt,« siger Morten Grønbæk. Som et eksempel på fondens magt nævner han etableringen af Steno Diabetes Centrene, der skubber til udviklingen på hospitalerne.

»Langt de fleste af os synes, det er rigtigt rigtigt positivt, at Novo har smidt så mange mia. kr. i centrene. Men det får en betydning på den måde, at diabetes pludselig får en helt anden status og placering,« siger han.

I gamle dage var diabetes bare en del af endokrinologisk afdeling, der behandlede alle mulige forskellige hormonelle sygdomme. Nu er diabetes pludselig et selvstændigt tema, som får sendt rigtig mange penge efter sig med det resultat, at andre endokrinologiske fag er overset. Samme tendens sker på kræftområdet, hvor fonde og foreninger også fået sat politisk skub i kræftplan og ventetidsgarantier, mener Morten Grønbæk.

»Dem, der har været med til at afgøre, hvilke projekter og tiltag, der skal have støtte, får på den måde reelt mere magt end man i første omgang kan se,« siger han.

»Senderovitz er virkelig skarp«

Hvor Birgitte Nauntofte fortrinsvis rykker op fordi Fonden er blevet mere synlig, skyder Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz opad fordi han er den, han er.

»For det første er han meget markant i debatten. Han er en spraglet, interessant fyr, som har nogle klare holdninger til de ting, han selv er ekspert i,« siger Morten Grønbæk, der synes, at Senderovitz virkelig holder fanen højt på farmaområdet.

»Jeg synes, han er skarp. Og han har en fanden-i-voldskhed, som man måske savner lidt hos nogle af de andre styrelser. Derfor er det helt fortjent, at han stiger,« siger Morten Grønbæk.

Han råder dog til at tage magtlistens placeringer med et gran salt.

»Magtlisten er et sjovt redskab, men man skal være opmærksom på, at der er fejlkilder, både hvad angår metoden og selve bruttolisten. Det illustreres f.eks. ved at 0,1 point op eller ned kan give et spring på 10 pladser på listen. Og det er selvfølgelig også afhængigt af, hvem der står på listen. Nogle af dem er f.eks. kontorchef i Sundhedsstyrelsen, som jeg tænker har en meget begrænset reel magt, om nogen. En anden er finansministeren der, i hvert fald hvis han ville, kunne have 1000 gange større magt end en styrelsesdirektør, og hvor skulle han så stå på listen. Så man kunne godt gå listen meget kritisk igennem og sige, at der er nogen oplagte kandidater, der mangler, og der er nogen, som ikke burde være på,« siger han.

De mest magtfulde på farma-området

PlaceringPerson
19Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (Lif)
21S​​teen Werner Hansen formand for Medicinrådet og vicedirektør for Herlev og Gentofte Hospital
21Jørgen Schøler Kristensen formand for Medicinrådet og lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital
35Birgitte Nauntofte direktør i Novo Nordisk-fonden
53Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk
67Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen
93Mads Krogsgaard Thomsen, koncerdirektør i Novo Nordisk og formand Københavns Universitet

Skriv kommentar