Færre almen medicinere på årets magtliste
Foto: Joachim Rode

Færre almen medicinere på årets magtliste Årets magtliste i Dagens Medicin, som udkommer med papiravisen fredag, vidner om en almen praksis i retræte. Blot to almen medicinere byder sig til blandt de 100 mest magtfulde på sundhedsområdet. Det er halvt så mange som sidste år.

De praktiserende læger kommer fremadrettet til at stå for en større del af borgernes sygdomsvaretagelse og er dermed tiltænkt en endnu vigtigere rolle i fremtidens sundhedsvæsen. Men tager man udgangspunkt i årets magtliste, som udkommer med Dagens Medicin fredag, har det stigende antal opgaver ikke manifesteret sig i mere indflydelse. Tværtimod.

Blot to almen medicinere har fundet vej til årets liste, hvilket er halvt så mange som sidste år.

Freitag holder skansen

Øverst – og måske ikke særlig overraskende – befinder Christian Freitag sig. Som formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kan han tilmed glæde sig over at have fortsat den stigende trend fra tidligere år. Således debuterede han i 2015 som formand med en placering som nr. 113, rykkede året efter op som nr. 34 og kan i år kalde sig den 20. mest magtfulde person på sundhedsområdet.

Også Frede Olesen, som gennem ni år beklædte stillingen som formand i Kræftens Bekæmpelse, og nu er professor i almen medicin ved Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus, har fundet vej til listen.

Han lå sidste år nr. 41, men er siden da rykket op som nr. 39.

»Hvis der er noget, som giver indflydelse er det viljen til dialog. Men jeg tror, at det er sidste år, vi vil opleve, at der er så få almen medicinere på magtlisten. Der er mange markante personligheder på vej frem,« siger Frede Olesen uden dog at ville sætte navne på de nye ansigter af frygt for at udelade nogen.

»At vi ikke har mere indflydelse på årets liste, tror jeg, skyldes, at almen praksis har været inde i nogle vanskelige overgangsår, hvor det har haft vanskeligt ved at finde sin plads i sundhedssystemet. Men Christian Freitag har lagt en fantastisk flot linje på det seneste, og der er grund til optimisme for fremtiden,« siger Frede Olesen.

Michael Dupont er gledet ud

Michael Dupont faldt i april måned for seksårsfristen som næstformand i Lægeforeningen og annoncerede i samme ombæring sit farvel til to årtiers fagpolitisk virke. Han er derfor, efter at have været fast inventar gennem en årrække, ikke længere at finde på listen.

Jonatan Schloss, direktør i PLO, er heller ikke længere blandt de 100 mest magtfulde på sundhedsområdet. Sidste år lå han nr. 99, men er i år rykket ned som nr. 114.

Til gengæld kan Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicinere (DSAM), notere sig at være rykket mange pladser frem det seneste år. Han er gået fra en plads som nr. 197 i 2017 til en plads som nr. 138. på årets liste.

Skriv kommentar