»Vi koncentrerer os om den højt specialiserede endokrinologi og har gjort meget ud af at fortsætte samarbejdet med de afdelinger, der havde patienter før endokrinologisk klinik blev oprettet i 1990. Derfor har vi opbygget et netværk af samarbejdspartnere internt på Rigshospitalet, hvor alle relevante parter og specialer hyppigt mødes til konferencer,« siger Ulla Feldt Rasmussen.
Konferencerne bruges også til at træffe beslutninger om det videre behandlingsforløb for mere komplicerede patienter.
»Tværfagligheden har stor betydning for patienterne. De ved, det er en fælles beslutning, hvor de mest erfarne læger er kommet til enighed om, hvad der er den bedste behandling for patienten. Enighed blandt lægerne giver patienten tryghed – og også de henvisende læger,« mener Ulla Feldt Rasmussen.
Derfor bruger klinikken også megen tid på undervisning af og dialog med de praktiserende læger. Ud over at opretholde et stærkt fagligt netværk internt på Rigshospitalet har klinikken et landsdelsnetværk og et internationalt netværk, som bruges til at diskutere case-historier med.
»Når vi kan koncentrere os om den højt specialiserede endokrinologi, har vi mulighed for at give vores yngre læger en tæt supervision. Så vi kan tilbyde dem en form for gammeldags mesterlære,« mener Ulla Feldt Rasmussen.
Bror og søster i spidsen for to vinderafdelinger
Ulla Feldt Rasmussen blev i 1990 hentet til Rigshospitalet for at opbygge en endokrinologisk klinik. At klinikken nu kåres som landets bedste på sit felt, er derfor også en personlig hædersbevisning for hende.
»Dengang havde Rigshospitalet ejendommeligt nok ikke medicinsk endokrinologi. Det havde været diskuteret i mange år, og nefrologisk klinik – som havde presset på for oprettelsen – kom til at huse endokrinologien,« siger Ulla Feldt Rasmussen.
Efter nogle år blev endokrinologien udskilt i en egen klinik, og omtrent samtidig blev hendes bror Bo Feldt Rasmussen ansat til at lede Nefrologisk Klinik. At ’hans’ klinik nu også er kåret som den bedste inden for nefrologien, morer søskendeparret, der i dagligdagen arbejder tæt sammen.
»Vi har fælles lægestab, konferencer og vagthold, og de endokrinologiske sengepladser er på nefrologisk klinik,« fortæller Ulla Feldt Rasmussen.
Det fælles efternavn for de to klinikchefer giver hyppigt anledning til misforståelser blandt patienterne.
»De mindre erfarne patienter tror, vi er mand og hustru. De mere erfarne kan korrigere dem og fortælle, vi er søskende,« griner Ulla Feldt Rasmussen.
Sådan kårer vi Danmarks Bedste Hospital
Kåringen af Danmarks Bedste Hospital er baseret på informationer fra Sundhedsstyrelsens kvalitetsdatabase og Danske Regioner kombineret med en afstemning blandt Dagens Medicins læsere.
Hospitalerne tildeles point i et vægtet forhold ud fra behandlingskvalitet på en lang række specialer og på læsernes stemmer.
Hospitalerne er bedømt i tre grupper, afhængig af deres størrelse: De største hospitaler, der udfører behandlinger for en drg-værdi på mere end 1,6 mia. kr. De mellemstore hospitaler, med drg-behandlinger for 0,9-1,6 mia. kr. Og de små hospitaler, der udfører behandlinger for under 900 mio. kr.
Vinderen af hver gruppe går i finalen, hvor den samlede vinder findes ud fra antallet af første-, anden- og tredjepladser.