Iqos
Foto: Joachim Rode

Eksperter advarer mod tobaksindustriens alternativ til cigaretter Tobaksindustrien har lanceret ’varm tobak’ som et mindre skadeligt alternativ til almindelig cigaretter. Lungelæger og sundhedseksperter tror ikke på, at produktet er mindre skadeligt end cigaretter og advarer om, at det kan forhindre rygere i at droppe tobakken helt.

Under sloganet »Tobakkens fremtid« markedsfører tobaksgiganten Philip Morris sit nyeste produkt ’varm tobak’ som et mindre helbredsskadeligt alternativ til almindelige cigaretter.

Produktet sælges under navnet Iqos, og det minder mere om et højteknologisk livsstilsprodukter end cigaretter, cigarer eller andre tobaksprodukter.

Iqos – som i folkemunde på internettet er blevet fortolket som et akronym for ’I quit ordinary smoking – er et batteridrevet apparatet, hvori tobakspinde kan opvarmes, så brugeren kan inhalere nikotinen som damp frem for som røg i almindelige cigaretter.

Produktet har også sin egen danske hjemmeside, hvor Philip Morris beskriver Iqos som en »teknologisk innovation, der genererer i gennemsnit 90 pct. lavere niveau af skadelige stoffer sammenlignet med cigaretter«.

»Baseret på videnskabelige resultater, til dato, kan vi sige: At skifte fuldstændigt til Iqos vil sandsynligvis medføre en mindre risiko for dit helbred end at fortsætte med at ryge,« skriver tobaksfirmaet i sektionen ’Teknologi’.

Danske og internationale eksperter mener ikke, at de helbredsmæssige løfter om varm tobak fra tobaksproducenter har hold i virkelighed, og frygter, at ’varm tobak’ vil medvirke til at fastholde og tiltrække rygere i stedet for at droppe tobakken helt.

»Iqos ser jo helt vildt avanceret ud, når du sammenligner den med cigaretter, og det gør det meget hypet og gadget-agtigt.

Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse

Formand for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk, påpeger, at det stilrene design kan fungere som en trojansk hest, hvor tobak sniger sig ind til brugere ved at antage en form, hvor det ligner noget andet end det reelt er.

»Iqos ser jo helt vildt avanceret ud, når du sammenligner den med cigaretter, og det gør det meget hypet og gadget-agtigt. Det er der naturligvis ikke noget farligt i, men hvis det kombineres med et budskab om, at det er mindre skadeligt, så ender du med et produkt, som er farligt, men som ikke opfattes sådan, siger Morten Grønbæk.

Han medgiver, at produkter som Iqos udleder færre skadelige kemikalier end almindelige cigaretter.

»Det gør det da plausibelt, at ’heated tobacco’ er mindre skadeligt. Men det er altså overhovedet ikke blevet bevist, siger Morten Grønbæk.

Han advarer mod, at Iqos i højere grad fremstår som et alternativ til at holde op med at ryge, end som et alternativ til rygning, som Philip Morris fremstiller det.

Philip Morris er øjeblikket den eneste tobaksproducent, der har markedsført ’varm tobak’ på det danske, men internationalt har andre firmaer lanceret tilsvarende produkter.

Lungelæger advarer mod skadelige stoffer

Fremkomsten af de nye alternativer til cigaretter har fået de europæiske lungelægers organisation, ERS, til at offentliggøre et ’position paper’ om ’varm tobak’.

Lungelægernes organisation er kritisk over for de undersøgelser, som tobaksindustrien har fremlagt som bevis for, at ’varm tobak’ er mindre skadeligt end almindelig rygning. ERS fremhæver bl.a, at dampen, som inhaleres ved brug af ’varm tobak’ indeholder »skadelige stoffer i høje koncentrationer«.

»Selvom opvarmede tobaksprodukter måske er mindre skadelige for rygere, forbliver de dog både skadelige og stærkt vanedannende, og der kan være risiko for, at rygere skifter til opvarmede tobaksvarer i stedet for at holde op,« skriver organisationen, der ikke kan »anbefale noget produkt, der er skadeligt for lungerne og menneskers sundhed«.

Charlotta Pisinger, der er klinisk professor i tobaksforebyggelse, har på lungelægernes internationale kongres i september advaret mod den betydelige helbredsrisiko, som er forbundet med brugen af opvarmet tobak. Hun mener, at tobaksindustriens markedsføring af de nye produkter udelukkende handler at tilpasse sig til en faldende rygefrekvens i mange lande.

»Det handler udelukkende om at få rygerne til at fortsætte med at ryge,« sagde Charlotta Pisinger på kongressen.

Sælges i ’flagship-store’

Også i markedsføringen lægger Philip Morris klar afstand til tidligere tiders ’Marlboro man’-kampagner. Hjemmeside og kampagnemateriale emmer af klinisk forskning og dyrt livsstilsdesign. Det fremhæves eksempelvis, at en Iqos indeholder værdifulde ædelmetaller som sølv, guld og platin.

»Selve kernen i nyskabelsen er et keramisk blad, der indeholder platin, guld og sølvspor, der gør, at Iqos kan opvarme tobakken i stedet for at brænde den, står der på den danske hjemmeside.

Iqos flagship-store
I Hamborg sælges Iqos i en ’flagship-store’, hvor hvor produkterne bliver præsenteret i glasmontre på trægulve.Foto: Kræftens Bekæmpelse

Syd for den danske grænse bliver Iqos i lighed med Apple-produkter solgt i fashionable ’flagship stores’, hvor produkterne bliver præsenteret i glasmontre på trægulve.

Projektchef for tobaksforebyggelse ved Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær mener, at det er tydeligt, at Philip Morris har hentet inspiration til både navn og udformning fra Apples high-tech brugsgenstande.

»Det er tydeligt, at den er inspireret af iPhonen. Når man pakker det ud er den highend og stilfuld. Det er tydeligvis et produkt, som er målrettet dem, der lige er holdt op med at ryge. Eller dem som allerede ryger og er på vippen til at holde op,« siger han.

Det lækre design og løfter om færre kemikalier er ifølge Niels Them Kjær vildledende. Han mener, at Philip Morris International taler med to tunger, når firmaet markedsfører Iqos som et produkt, der er mindre skadelige end konventionelle cigaretter. I virkeligheden handler det i stedet om konstant at være et skridt foran forskningen, siger han.

Min umiddelbare reaktion på sådan et produkt er, at historien gentager sig

Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse ved Kræftens Bekæmpelse

»Min umiddelbare reaktion på sådan et produkt er, at historien gentager sig. Da man i 1950’erne fandt ud af, at cigaretter var kræftfremkaldende, så satte man filter på og så fastholdt man de rygere, som var bekymrede. Da man så ti-tyve år senere fandt ud af, at man stadig døde af det, lavede man light og sidenhen superlight,« siger Niels Them Kjær.

Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed, er endnu mere direkte i sin kritik af det nye produkt. Han understreger, at dampen, der kommer ud af en Iqos, stadig fastholder rygerne og får dem til at indtage tobak

»Tobaksfirmaerne lever jo kun godt, så længe afhængigheden varer ved, og der er jo stadig tale om en fysisk afhængighed her,« siger Knud Juel med henvisning til, at et sug på en Iqos stadig fører til inhalering af nikotin og en række andre kræftfremkaldende stoffer.

Han ser heller ikke den opvarmede tobak som andet end et udtryk for, at historien gentager sig. Han anser den nye opvarmede tobak som sidste kapitel i en saga skrevet af tobaksindustrien, hvor hensynet til at sælge mere tobak har vejet noget tungere end hensynet til folkesundheden.

Min generelle tiltro til tobaksindustrien kan ligge på et meget lille sted

Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed

»Min generelle tiltro til tobaksindustrien kan ligge på et meget lille sted. De har jo tidligere forsøgt sig med filter- og lightcigaretter, og hver gang har formålet været at producere cigaretter, der var mindre skadelige. Men sådan er det jo ikke ligefrem gået,« siger Knud Juel.

Afvist af FDA

Tidligere led Philip Morris’ markedsføring af det nye tobaksprodukt led et tilbageslag i USA, da en videnskabelig komité under den amerikanske sundhedsstyrelsen Food and Drug Administration (FDA) slog fast, at der ikke var videnskabeligt belæg for, at Philip Morris International kunne sige, at man som forbruger af den opvarmede tobak havde mindre risici for at blive ramt af tobaksrelaterede sygdomme end brugere af konventionelle cigaretter.

Komiteen gennemgik i fem punkter de helbredsmæssige konsekvenser ved brug af Iqos (pdf), og  anerkendte, at Iqos udledte færre skadelige kemikalier end almindelige cigaretter, men mente ikke, at der var belæg for at sige, at det var mindre skadeligt at ryge på en Iqos frem for en normal cigaret eller mindre dødeligt.

Også FNs verdenssundhedsorganisation WHO har udtrykt bekymring for virkningerne af opvarmet tobak og har i lighed med FDA konkluderet, at der ikke noget bevis for, at ’varm tobak’ er mindre skadelige end konventionelle tobaksprodukter

Ingen uafhængige resultater

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der ikke noget mærkværdigt i det, da der stadig i bund og grund er tale om tobak. Og så er det i og for sig ligegyldigt, om man varmer tobakken op eller direkte sætter ild til den.

»Jeg er uddannet kemiker og jeg må altså derfor hæfte mig ved, at det der foregår i en Iqos er den samme proces, som foregår i en vandpibe, hvor der også er tale om indirekte opvarmning af tobakken. Og vi ved idag, at røgen fra vandpiben er enten lige så skadelig eller endog endnu mere skadelig end røgen fra cigaretter, siger Niels Them Kjær.

Han påpeger, at der endnu ikke findes uafhængige videnskabelige resultater, der kan bakke undersøgelserne fra Philip Morris op.

»Det er interessant, at man reelt set ikke ved, om det er mindre farligt end almindelige cigaretter, og så sender det på markedet alligevel.

Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse

Samme pointe har Knud Juel, der siger, at det er svært at tage forskningsresultater fra tobaksproducentens hånd for pålydende.

»Der har været flere eksempler på, at de undersøgelser, der har været sponsoreret af tobaksindustrien i langt overvejende grad har været favorable og står noget alene. Om de direkte snyder, eller om de blot er farvet, kan jeg jo ikke sige, men fakta er, at deres analyser i langt de fleste tilfælde viser andre resultater end de uvildige.

Når der mangler uafhængige undersøgelser af langtidsvirkninger, kan det undre Morten Grønbæk, at det overhovedet er lovligt at sælge et produkt som Iqos.

»Det er interessant, at man reelt set ikke ved, om det er mindre farligt end almindelige cigaretter, og så sender det på markedet alligevel. Det er mærkværdigt, for hvis man i dag kom med et produkt som cigaretter, hvor halvdelen af de livslange brugere vil dø af at benytte det, så ville det jo aldrig blive lovligt at sælge.

Læs mere

Philip Morris: Varm tobak er sandsynligvis mindre skadelige end cigaretter

Sundhedsordførere er uenige om ’varm tobak’

‘Varm tobak’ er den nye kampplads mellem læger og tobaksindustri

 

 

Kommentarer

  1. At bekæmpe tobaksindustrien er det eneste ansvarlige svar. Ud fra danske dødstal omregnet til på verdensplan dør der 18 mio. mennesker årligt som konsekvens af tobak ofte efter langvarig og dyr behandling. Det er ufatteligt, at et flertal i Folketinget ikke vil gøre en effektiv indsats for, at unge ikke begynder på tobak i enhver form. Og det er ufatteligt, at et flertal støtter, at markedet har så stor frihed til at koste 18 mio. mennesker livet hvert eneste år bare af dette ene produkt.
    Vi må have klar besked om, hvilke partier der for lukkede døre har holdt møder med Philip Morris imod WHO’s anbefalinger, der hedder, at man ikke bør mødes med tobaksindustrien, og hvis man endelig gør, bør det være med fuld åbenhed. Vi bør endelig have fuld besked om, hvilke partier der modtager parti- eller valgstøtte fra tobaksindustrien.
    Venlig hilsen
    Torben Kjær, Medlem Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg

Skriv kommentar