Mange danskere med lungesygdom var berettiget ekstra bekymrede under COVID-19-pandemien. Derfor har det fra sundhedsvæsenets side også været et bekymringspunkt, om for eksempel personer med lungekræft blev diagnosticeret i tide, behandlet efter alle kunstens regler, og om de klarede sig lige så godt under de mange nedlukninger som før pandemien. Et nyt betryggende dansk studie fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) kan dog vise, at for patienter med lungekræft var der absolut ingen forskel i deres sandsynlighed for at blive diagnosticeret...

Hospitalsenhed Midt sender redegørelse for brug af lavdosis CT til Styrelsen for Patientsikkerhed 132 patienter fra Regionshospitalet Silkeborg burde være visiteret til højdosis fremfor til lavdosis CT-scanning, konkluderer hospitalsledelsen fra Hospitalsenhed Midt.
Skriv en kommentarDet kan betale sig at udrede lungekræftpatienter endnu en gang Når behandling med eksempelvis kemoterapi ikke længere virker, kan det betale sig at udrede lungekræftpatienter endnu en gang.
Skriv en kommentar
Ny metode: TumorDNA i blodprøver fungerer prognostisk ved lungekræft Internationalt forskerhold har udviklet en metode til at følge udviklingen i lungekræft ud fra cirkulerende tumorDNA i en blodprøve. Derved er det blandt andet muligt at se, om personer får tilbagefald efter behandling for lungekræft, eller om tumorerne har særlige genetiske mutationer, der gør nogle former for behandling mere egnede end andre. Metoden bør blive standard indenfor få år, mener dansk forsker, som er en del af studiet.
Skriv en kommentarAmerikansk forskning: Astma øger risikoen for flere former for kræft Astma øger ikke bare risikoen for udvikling af kræftformer i luftvejene. Astma øger også risikoen for udvikling af for eksempel kræft i nyrerne eller æggestokkene, viser nyt studie fra USA. Brug af inhalationssteroid ser dog ud til at have en beskyttende effekt.
Skriv en kommentarUnderernæring er dårligt nyt for patienter med lungekræft Når patienter med ikke-småcellet lungekræft er underernærede, har de markant dårligere fremtidsudsigter, viser dansk studie. Vi skal finde ud af, hvordan vi giver dem et bedre behandlingsforløb, siger læge.
Skriv en kommentarObstruktiv søvnapnø øger risikoen for kræft samt blodpropper og leder til reduceret kognition Personer, som lider af obstruktiv søvnapnø, er i risiko for udvikling af flere forskellige lidelser, viser en række forskningsresultater, der er blevet offentliggjort på årets kongres for European Respiratory Society.
Skriv en kommentar
Man bør lede efter blodpropper, når man undersøger lungerne for kræft Læger bør uddannes i at skanne for blodpropper i lungerne i forbindelse med undersøgelser for lungekræft, siger forsker. Derved kan man opdage blodpropper, man ikke ellers ville have ledt efter, og det lægger blot to minutter ekstra til undersøgelserne, viser forskning.
Skriv en kommentarAdaptiv strålebehandling har gjort underværker for lungekræftpatienter Siden 2013 har Aarhus Universitetshospital behandlet patienter med ikke-småcellet lungekræft med adaptiv stråleterapi. Nu viser nye forskningsresultater, at det har gjort en verden til forskel for patienterne.
Skriv en kommentar
Sundhedsstyrelsen i ny vejledning: Mistanke om lungekræft kan gradbøjes Ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen annullerer reelt tidligere udmelding fra styrelsen om, at selv den mindste mistanke om lungekræft skal udløse henvisning til et diagnostisk pakkeforløb.
1 kommentarIngen fordel ved post-operativ stråleterapi til patienter med ikke-småcellet lungekræft Post-operativ stråleterapi efter adjuvant kemoterapi giver ingen statistisk signifikant forbedring i overlevelse blandt patienter med ikke-småcellet lungekræft.
Skriv en kommentar