Derfor går Den Gyldne Tråd til ‘Bliv en vinder uden tobak’
Markante resultater på rygestophold, hvor 80 pct. er røgfrie efter endt forløb, er en af grundene til, at de vinder Kommunal Sundheds store stor: Den Gyldne Tråd.Foto: Joachim Rode

Derfor går Den Gyldne Tråd til ‘Bliv en vinder uden tobak’ ‘Bliv en vinder uden tobak’ er en tværsektoriel indsats, der med en enkel metode har opnået markante resultater på et område, der kan være svært at lykkes med, lyder det fra to medlemmer af Den Gyldne Tråds dommerkomite.

Markante og dokumenterede resultater, en simpel metode der er lige til at kopiere og et fokus på at mindske ulighed i sundhed.

Der er flere grunde til, at dommerkommiteen har peget på ‘Bliv en vinder uden tobak’ til at modtage Kommunal Sundheds initiativpris Den Gyldne Tråd 2020.

‘Bliv en vinder uden tobak’ er lykkes med at implementere og skabe succes med rygestoptilbud på tværs af kommuner og sektorer. Det er de ni kommuner: Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby, Vallensbæk og Amager-Hvidovre Hospital samt almen praksis, der siden 2014 har været med i projektet. På fem år har parterne fordoblet rekrutteringen til de kommunale rygestoptilbud, og effekten er steget i alle ni kommuner.

»De har formået via en tværsektoriel indsats at skabe resultater på et område som rygeafvænning, hvor vi traditionelt har haft svært at få fat i folk.«

Pia Kürstein Kjellberg, forsknings- og analysechef for afdelingen Vive Sundhed

»De har formået via en tværsektoriel indsats at skabe resultater på et område som rygeafvænning, hvor vi traditionelt har haft svært at få fat i folk. Derudover er der ingen tvivl om, at det, der fylder i vores begrundelse for at udpege dem som vinder, er, at de har skabt nogle flotte resultater og har dokumenteret dem,« siger Pia Kürstein Kjellberg, der er forsknings- og analysechef for afdelingen Vive Sundhed, og sidder med i Den Gyldne Tråds dommerkommite.

Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse og direktionskonsulent på Rigshospitalet, sidder også med i kommiteen, og hun roser initiativet for at være gennemarbejdet, velbeskrevet, og at det har fungeret i lang tid.

»Det er prisværdigt, at så mange forskellige parter er gået sammen om at ville reducere antallet af rygere og storrygere. Det er en målgruppe, der tidligere har vist sig at være svære at få til at stoppe med at ryge, og på den måde taler det lige ind i den nuværende dagsorden med fokus på at reducere den sociale ulighed i sundhed,« siger hun.

Derudover fremhæver hun, at parterne er fortsat, efter at bevillingen fra satspuljen stoppede.

»Mange gode projekter stopper sammen med finansieringen. Her har de holdt fast og valgt at fortsætte med egne midler på grund af de flotte resultater. Og der er ingen tvivl om, at et dokumenteret resultat, hvor tæt på 50 pct. er røgfrie et halvt år efter et rygestopforløb, det er et markant resultat,« siger Helen Bernt Andersen.

Ligeledes synes hun, at det er dejligt at se, at mens projektet i starten fokuserede på storrygere, har projektet udviklet sig til at gælde for alle, der gerne vil lægge tobakken fra sig. Hun kalder projektet for at være et foregangsprojekt for området, hvor der nu er kommet meget mere fokus, senest med en finanslov med højere priser på cigaretter og en national handleplan.

»Her har vi et initiativ, der selv ivrigt har arbejdet for at få folk til at stoppe med at ryge i stedet for at vente på, at staten gjorde noget,« siger hun.

Gennemtænkt borgerforløb

Det tværsektorielle samarbejde med en klar arbejdsdeling er også noget, der imponerer dommerkomitteen. Hospital og almen praksis kan screene og henvise en patient til et kommunalt rygestopkursus, hvorefter en rygestopkonsulent inden for tre arbejdsdage kontakter personen og aftaler tid og sted for et rygestophold.

»Initiativet indeholder for mig at se mange ting, jeg kunne ønske mig at andre kopierede.«

Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse og direktionskonsulent på Rigshospitalet

»Her formår de at udvikle et samarbejde på tværs af sektorer og via det gribe fat i og fange borgeren, og derefter hurtigt sende dem videre i sundhedsvæsenet ved at matche dem med et relevant rygestoptilbud,« siger Pia Kürstein Kjellberg.

For Helen Bernt Andersen at se, er timingen med opkaldet fra rygestoprådgiver meget gennemtænkt.

»Mange kommuner har prøvet at arbejde med rygestop, men det er meget forskelligt, og det virker som om, at de her har knækket en eller anden kode. Det koster selvfølgelig noget at have tilbud og kurser, men i den store sammenhæng er det formentlig ikke ret meget i forhold til besparelsen i indlæggelsesdage eller kol-behandling. Initiativet indeholder for mig at se mange ting, jeg kunne ønske mig at andre kopierede,« siger hun.

Skriv kommentar