Kun få afdelinger på danske sygehuse har sat gang i tiltag, der skal forbedre behandlingen af patienter med livstruende sygdomme, viser en ny undersøgelse.
Palliativt Videncenter har lavet en undersøgelse blandt 410 hospitalsafdelinger, hvoraf 318 afdelingsledelser har svaret. Undersøgelsen viser, at kun 14 pct. af afdelingerne har sendt personalet på kurser i palliation, holdt temadage eller afsat andre ressourcer til at løfte personalets kompetencer, skriver Kristeligt Dagblad.
53 pct. yder palliativ behandling ved, at personalet løber hurtigere eller ved omorganisering.
Kun hver 10. afdeling har ansat palliativt personale.
»Jeg møder patienter fra mange forskellige afdelinger, og jeg mener, at den palliative indsats meget ofte er alt for utilstrækkelig,« siger Lene Jarlbæk, forsker og medforfatter til rapporten og overlæge på Odense Universitetshospitals kræftafdeling til avisen.
48 pct. af danskerne dør på et hospital, men palliativ medicin er ikke et lægeligt speciale i Danmark, og der undervises ikke i det på universiteterne, og det er et problem, mener Bodil Abild Jespersen, der er overlæge ved det palliative team på Aarhus Universitetshospital.
»Mange læger har derfor ringe viden og interesse for området. For at sikre den palliative indsats på landets hospitalsafdelinger er det helt nødvendigt, at alle faggrupper arbejder sammen til gavn for patienten og de pårørende,« siger hun til Kristelig Dagblad.