Stort set alle indikatorer for den sundhedsfaglige kvalitet for KOL-diagnostik og -behandling er tilfredsstillende opfyldt på landsplan, lyder det i Dansk Register for Kronisk Obstruktiv Lungesygdoms årsrapport for 2016. Den regionale variation i indikatoropfyldelse er samtidig historisk lav. Siden sidste opgørelse er der på landsplan en næsten uændret opfyldelse i forhold til de fleste indikatorer. F.eks. er brugen af NIV, genindlæggelsesraten og 30-dagesmortaliteten for de indlagte KOL-patienter uændret fra 2015. Dog ses det, at der på flere centre i Hovedstaden...
Data fra almen praksis skal løfte samarbejde om KOL-patienter
Skriv en kommentarFor få astmapatienter får målt lungefunktion
Skriv en kommentar
Tre danske KOL-studier: Vi bør have meget større fokus på søvnapnø og kognitiv svækkelse Der eksisterer en sammenhæng mellem KOL, søvnapnø og kognitiv svækkelse, men sammenhængen er ikke så ligetil, som man kunne tro, viser danske studier. Vi bør have meget større fokus på søvnapnø hos vores patienter med svær KOL, da risikoen for kognitiv svækkelse ser ud til at være mere associeret til graden af søvnapnø end graden af KOL, siger forsker.
Skriv en kommentar
Livskvalitet og smerter har betydning for KOL-patienters genindlæggelser og overlevelse Når patienter med KOL bliver indlagt med dårlig livskvalitet, har det betydning for deres sandsynlighed for at dø eller blive genindlagt. Den øgede risiko for at blive genindlagt ser i høj grad ud til at være drevet af smerter eller ubehag. Vi skal måske have mere fokus på palliativ behandling til KOL-patienter med smerter og ubehag under indlæggelse med lungebetændelse, siger forsker.
Skriv en kommentar
Lille studie med store perspektiver: Antistoffer gør problematisk lungebakterie harmløs Pseudomonas aeruginosa skaber problemer for folk med lungesygdom, herunder cystisk fibrose og KOL. Et nyt studie med personer med KOL viser, at antistoffer mod bakterien kan forhindre immunforsvaret i at overreagere og dermed mindske risikoen for KOL-forværringer.
Skriv en kommentar
Uhyggeligt mange med KOL har ikke-erkendt, behandlingskrævende obstruktiv søvnapnø Næsten to ud af tre personer med svær KOL har også ikke-erkendt, behandlingskrævende obstruktiv søvnapnø, viser ny forskning. Det bør vi systematisk undersøge for, fordi søvnapnø kommer med en masse negative effekter på både helbredet og livskvaliteten, siger overlæge Anders Løkke, Vejle Sygehus.
Skriv en kommentar
Ulla Weinreich om ny KOL-behandling: »Vi står på tærsklen til en ny æra« Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, godkendte i sommer den første målrettede behandling til visse patienter med KOL. Hvis danske patienter får adgang til behandlingen, vil det være livsomvæltende, siger Ulla Weinreich, professor, overlæge og formand for Lungemedicinsk Selskab.
Skriv en kommentar
Overlæge om intet tilskud til effektivt rygestopmiddel: »En falliterklæring« Lægemiddelstyrelsen har afvist at give Decigatan til at understøtte rygestop generelt tilskud. Det ærgrer overlæge Anders Løkke fra Lungemedicin ved Vejle Sygehus, men han er ikke overrasket. Det kan ellers redde liv og blive billigere på den lange bane, siger han.
1 kommentar
Type 2-inflammation leder til hurtigere fald i lungefunktion hos både raske og personer med lungesygdom Patienter med KOL eller astma med udpræget type 2-inflammation taber hurtigere lungefunktion end med patienter uden type 2-inflammation, viser dansk forskning. Det vil være interessant at undersøge, om vi ved at behandle type 2-inflammation kan bremse sygdomsprogressionen ved KOL og astma, siger forsker.
Skriv en kommentar
Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Ledende overlæge: Vi bør mere systematisk pode vores patienter for RSV og vaccinere dem med størst behov Vi kan i dag vaccinere for RSV, og derfor giver det også mening at pode for virusinfektionen, så vi kan finde ud af, om nogle patienter gentagne gange bliver indlagt med en infektion og derfor nok bør overveje at blive vaccineret, siger ledende overlæge i lungemedicin Anders Løkke.
2 kommentarer