CORONA: 11.000 operationer aflyst, samme stigning i Danmark og Sverige og læge-videotjeneste reddet fra lukning

CORONA: 11.000 operationer aflyst, samme stigning i Danmark og Sverige og læge-videotjeneste reddet fra lukning OVERBLIK: Store dele af Danmark er nu lukket ned indtil 13. april, mens sundhedsvæsnet fortsætter i en stærkt forandret udgave. Her samler Dagens Medicin de vigtigste nyheder om coronavirussen og det danske sundhedsvæsen. Opdateret 2. april

I de kommende uger og frem til 13. april vil store dele af det danske samfund været lukket ned for at begrænse smitten af coronavirussen, slog statsminister Mette Frederiksen (S) fast mandag på et pressemøde.

Mens alle offentligt ansatte, som ikke varetager kritiske funktioner, er sendt hjem frem til mandag den 13. april, skal læger og andre sundhedsansatte blive på jobbet.

Læs alle Dagens Medicins artikler om corona-virussen via dette link:

Få et overblik over de vigtigste nyheder om coronavirussen her:

Torsdag den 2. april:

11.000 operationer aflyst: Sender sundhedspersonale hjem
Coronakrisen har tvunget danske hospitaler til at aflyse mindst 11.000 operationer. På to af Danmarks største sygehuse, er en del af personalet sendt hjem, skriver Ekstra Bladet

Raskmeldte er ikke nødvendigvis raske. Men de overlever
Det giver ikke mening at teste patienter igen for at se, om de er raske, siger overlæge, skriver dr.dk

Den procentmæssige stigning i døde er den samme i Sverige og Danmark det seneste døgn
Nu er i alt 282 svenskere døde med virusset i kroppen, skriver Politiken.

Ordførere efterlyser klart svar på isolationsstrategi
Tre ordførere spørger i dag sundhedsministeren, hvordan Danmarks isolationsstrategi skal se ud, nu vi ikke følger WHO’s anbefalinger, skriver Politiken.

Intensivlæger er bekymrede for Mette Frederiksens udmelding: »Det er meget tidligt at begynde at lukke op«
Intensivlæger opfordrer til at være »meget forsigtig« med, hvordan man lukker Danmark op igen under coronakrisen. Kronisk syge bør nok bære masker, når de går ud, mener Lungeforeningen, skriver Berlingske.

Danske læger stormer ind i videotjeneste: Vi blev reddet af coronakrisen
For et par uger siden havde virksomheden det ene ben i graven. Men så kom coronakrisen ind fra højre som en form for redningsplanke. Nu har videotjenesten Confrere nærmest ud af det blå fået næsten 40 procent af Danmarks almenpraktiserende læger som kunder, skriver Berlingske.

Onsdag den 1. april:

224 medarbejdere fra regioner på Sjælland har været sygemeldt med Covid-19
Det er en uholdbar situation, mener Lægeforeningen, skriver DR.

De to første coronasyge borgere – eller formodet smittede – er blevet udsat for tvang
Styrelsen for Patientsikkerhed rutter ikke med oplysningerne. Men omstridt bekendtgørelse er nu i brug, skriver Politiken.

Forskere finder glimt af håb fra den spanske syge: Det kan være godt nyt for Danmark
I 1918 døde millioner af den spanske syge verden over. I Danmark giver historien fra dengang et lyspunkt midt i et ellers dystert 2020, påpeger forskere og historiker. »I dag har vi et helt andet udgangspunkt for at komme videre,« lyder det, skriver Berlingske.

Interne dokumenter afslører: Stockholm løber tør for intensivpladser i næste uge
Læger og sygeplejeske ligger i respiratorer, og Sverige har netop oplevet det dødligste døgn under coronaepidemien, skriver Jyllands-Posten.

Begyndende mangel på lægemidler til intensivpatienter i respirator i USA, skriver amerikansk sundhedsmedie.

Regeringen og folketinget udvider vaccinationsprogram 
En ny vaccinationspakke skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark, oplyser Sundhedsministeriet.

Tirsdag den 31. marts:

Antallet af indlagte patienter falder for første gang
Faldet er »ekstremt positivt«, lyder det fra en af de to eksperter, skriver Berlingske.

Nye tal fra Danmark: Nu er 90 coronasmittede døde
90 danskere, der har været smittet med coronavirus, er døde. Det er en stigning på 13 siden i går, oplyser Sundhedsstyrelsen.

I Tyskland testes der vidt og bredt for coronavirus
Fra begyndelsen har Tyskland undersøgt alle mistanker om coronavirus. Derfor opdager tyskerne sygdommen hurtigere, hvilket også gør kurven over dødeligheden fladere, skriver Jyllands-Posten.

Store spritdunke fundet i gammel lade: Nu bliver det til håndsprit
I en gammel lade i Helsingør Kommune har beredskabet gjort sig lidt af et fund. Flere store dunke med ren sprit stod opmagasineret i laden, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Amerikansk smitteforsker: Danmark er forbillede – Sverige styrer mod katastrofen
»Jeres statsminister gjorde 100 procent det rigtige.« Sådan lyder dommen over Danmarks smittestrategi fra den fremtrædende amerikanske professor og »pandemi-matematiker«, skriver Berlingske.

Virusekspert: Derfor er omstridt hestestævne den mest sandsynlige årsag til storsmitte i Herning, skriver JyskeVestjysten

Pestvisioner: Sådan håndterede Rembrandt, Tizian og Caravaggio deres tids epidemiudbrud
Meget af Europas største kunst var hjemsøgt af sygdomsudbrud, men midt i de dystre skildringer af allestedsnærværende død findes der også vidnesbyrd om kærlighed og livsmod. Kan fortidens mesterværker føre os igennem dagens krise, skriver Information.

Mandag den 30. marts:

Flere danske læger og sygeplejersker testet positiv for coronavirus
Øget test af hospitalspersonale afslører en stribe Covid19-tilfælde. Deriblandt en overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg, hvor der er flest coronapatienter, skriver DR.

Færre henvisninger til kræftpakker og andre alvorlige sygdomme bekymrer
Region Nordjylland oplever knap 20 procent færre henvisninger til kræftpakkeforløb og knap 40 procent færre til hjerteafdeling, skriver regionen i en pressemeddelelse. 

Sundhedsministerens departementschef i corona-karantæne
Rådgiver for sundhedsministeren og øverste chef for Sundhedsministeriet, departementschef Per Okkels er gået i karantæne, skriver altinget.dk

Tre ud af fire hospitalsdirektører på Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler i smittede med COVID-19
Vicedirektør Kirsten Wisborg fastslår, at kollegaernes sygemeldinger ikke påvirker behandlingen af patienterne. Virolog kritiserer hospitalet for ikke at sætte personale, som har været i kontakt med direktørerne, i karantæne, skriver Politiken.

WHO’s dobbeltroller: Danmark har før – med succes – trodset anbefalingerne
I 2009 måtte en minister vælge mellem at lytte til WHO og sine egne sundhedsmyndigheder. Han valgte det sidste, skriver DR.

Professor: Corona sender også yngre og midaldrende i respirator
Alle kan få et alvorligt forløb med coronavirus, advarer professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, skriver Jyllands-Posten.

Søren Brostrøm: Der er grund til optimisme – men tallene kan stadig eksplodere
Ifølge Søren Brostrøm er der grund til optimisme lige nu, men vi bør også forberede os på, at situationen kan blive meget værre, skriver TV2.

Torsdag den 26. marts

Opråb fra læger: Godkend vores udenlandske kolleger i stedet for at åbne for frivilligt arbejde
I stedet for at åbne for, at udenlandsk sundhedspersonale kan arbejde gratis på hospitaler under coronakrisen, bør godkendelsen af udenlandske læger gå hurtigere, skriver en række læger nu i et åbent brev til regeringen, skriver Information.

Dagens positive: Influenza-epidemi kvalt af isolationen, skriver Sjællandske.

Britisk sundhedschef: Vi oplever »en eksplosion i antallet af alvorligt syge patienter«
Hospitalerne i Storbritanniens hovedstad, London, modtager i disse dage en stor bølge af syge patienter, skriver Politiken.

Lægestuderende får ikke lov at passe syge i respiratorer: – Hvorfor må vi ikke hjælpe?
Andre steder i landet er man i fuld gang med at give lægestuderende kurser i at passe syge i respirator. Men i Region Midtjylland uddanner man kun et begrænset antal, skriver TV2 Østjylland.

6 af 10 indlagte patienter med corona har andre sygdomme
34 er døde af coronavirus – de yngste ofre var i 50’erne, men hovedparten var over 70 år, viser den første gennemgang af tallene over døde og indlagte, skriver Jyllands-Posten.

Kan man også blive psykisk syg af coronavirus?
Meget tyder på, at de ekstreme forandringer af samfundet forårsaget af coronavirus forværrer eksisterende psykiske sygdomme og øger antallet af nye tilfælde, og professor Søren Dinesen Østergaard undersøger nu sagen, skriver Aarhus Universitet.

Onsdag den 25. marts.

Økonomer peger på enorm regning per reddet liv i Danmark
Det er dyrt for det danske samfund at redde menneskeliv som følge af coronavirusset, siger sundhedsøkonomer ifølge Berlingske.

Nu advarer WHO: Danmark vil være lukket ned i månedsvis uden skifte til aggressiv teststrategi
Hvis vestlige lande skal undgå en lang nedlukning af samfundet med uoverskuelige økonomiske og sociale konsekvenser til følge, skal landene slå over på den strategi, som Kina, Sydkorea og flere asiatiske lande har valgt. Det siger topforsker i WHO til Berlingske.

Bliver man immun, når man har haft covid-19? Her er, hvad eksperterne siger
Et ofte stillet spørgsmål blandt danskerne er, om man kan blive smittet med coronavirus mere end én gang, og om der kommer en ny sygdomsbølge, skriver TV2.

Professor: ‘Du kan sandsynligvis blive smittet med corona flere gange i løbet af livet’
Immuniteten mod Covid-19 varer kun et til tre år, vurderer han ifølge DR.

Uafhængig kinesisk avis sår tvivl om corona-succes
Der kan være sminket på de ellers glædelige kinesiske corona-tal, beretter kinesisk medie, skriver Jyllands-Posten.

Læge: Om et år vil covid-19 være svær at få øje på i dødsstatistikkerne
Mens de politiske konsekvenser kan blive uoverskuelige, skriver læge i debatindlæg i Politiken.

Region bestilte 450.000 mundbind i Asien: Pludselig var de ’forsvundet’
Det er det vilde vesten, mener regionsdirektør ifølge DR.

Tirsdag den 24. marts:

Kinesisk forretningsmand sender fragtfly med medicinsk udstyr til Danmark

500.000 masker og 5.000 beskyttelsesdragter er på vej til Danmark, skriver DR

Heunicke: Myndighederne burde have været bedre forberedt på coronavirus

Politikerne manglede klare meldinger fra sundhedsmyndighederne, siger ministeren til P1-morgen.

Forskere har sporet 40 mutationer af coronavirus – alene på Island

Det islandske genetikfirma DeCode Genetics har sporet 40 mutationer af coronavirus på Island. Et sandsyligt scenarie er, at virussen udvikler sig til at blive mere smitsom, men mindre farlig for dem, der bliver ramt, vurderer dansk virolog til Information.

Kapløb om vaccine mod coronavirus: Disse tre vaccineteknologier kan muligvis løse coronakrisen

Mindst 35 forskergrupper rundt omkring i verden arbejder i øjeblikket på at udvikle en vaccine mod den nye coronavirus. Her er tre teknologier, der er med i kapløbet, skriver videnskab.dk

Opsigtsvækkende opråb under coronakrise: Flere bør kontakte lægen
Patienter med andet end coronasymptoner ser ud til at droppe besøget hos deres praktiserende læge. Det kan have alvorlige konsekvenser og skaber bekymring hos Danske Patienter, skriver Jysk Fynske Medier.

Mandag den 23. marts:

Sundhedsminister beklager nej tak til testudstyr
I en mail til Folketingets sundhedsordførere beklager sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at myndighederne ikke har fulgt godt nok op på tilbuddet om at købe testkit fra Sydkorea, skriver flere medier.

Yngre Læger deler billede i opråb til danskerne: – Bliv hjemme for vores skyld
Lægerne vil bare gerne have, at danskerne bliver hjemme, skriver TV2.

Udenlandske arbejdstagere kan midlertidigt arbejde ulønnet i sundhedsvæsenet
Udenlandske arbejdstagere med sundhedsfaglig baggrund kan midlertidigt udføre ulønnet frivilligt arbejde i det danske sundhedsvæsen under situationen med coronavirus/COVID-19, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Coronavirus: Seruminstitut vil tjekke danskernes bevægelser med mobildata
Statens Serum Institut vil have adgang til teledata for at overvåge, om regeringens initiativer virker, skriver DR.

Danskerne giver topkarakter til politikere og myndigheders håndtering af coronakrisen
Et stort flertal af danskerne bakker op om regeringens indsats og giver topkarakterer til myndigheder og politikere for deres håndtering af coronakrisen. Der er aldrig tidligere målt højere tillid til politikerne, skriver Politiken.

Søndag 22. marts:

Sundhedsministeriet: Mere offensiv strategi skal sikre flere test for coronavirus
Sundhedsmyndighederne har planer om at skrue massivt op for test for coronavirus, skriver DR.

Torsdag den 19. marts:

Nyeste corona-tal fra Danmark og verden: Så mange er smittede, døde og indlagte (TV2)

Blodbanker i opråb: Vi har stadig brug for blod (Politiken)

Coronakrisen er allerede historisk: 4 andre epidemier, der har ændret Danmark (DR)

Onsdag den 18. marts:

Halvsløje sygeplejersker må tage på arbejde igen efter negativ coronatest (Politiken)

Region Nordjylland går til trin 2 i eskaleringsplan og aktiverer 100 pladser til corona-smittede (Region Nordjylland)

Forbud mod besøg på alle hospitaler er trådt i kraft (Danske Regioner)

Dyster melding fra epidemiens frontlinje: »Jeg ser stadigt flere mænd i 40erne« (Berlingske)

Få timer efter Danmark skiftede spor i kampen mod coronavirussen, blev strategien kaldt »forkert og farlig« af WHO (Berlingske)

Tirsdag den 17. marts:

Coronavirus: 82 er indlagt – 18 af dem på intensiv (DR)

Interview med den italienske læge Marizio Cecconi, leder intensivafdelingen på Humanitas Universitetshospitalet i Milano. (JAMA)

Hospitaler fortsætter operationer i strid med anbefalinger (Politiken)

SSI vil kende antal smittede: Hostende danskere skal teste sig selv (Ingeniøren)

Lægemiddelstyrelsen til virksomheder: Prioritér Danmark (DR)

Mandag den 16. marts:

WHO: Test hver eneste mistænkte tilfælde af coronavirus (JP)

Australske forskere har måske fundet kur mod coronavirus (Berlingske)

62 indlagt med coronavirus – ti på intensiv (DR)

Eksperter: Corona-smitte ser ud til at toppe i slutningen af april (DR)

Over 1.000 ansatte er i karantæne: Norsk hospital melder klar til at bryde karantæneregler (Politiken)

Søndag den 15. marts:

Sygehuse aflyser operationer og kontrolbesøg fra på mandag (Altinget.dk)

Dansk mørketal for coronasmittede er et problem, mener overlæge (TV2)

Tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen: Der var og er intet reelt sundhedsfagligt belæg for at lukke hele landet ned (Politiken)

Lørdag den 14. marts:

Italienske læger står over for hårde prioriteringer: Vi efterlader folk til at dø

Sygehuse lukker ned for almindelig drift: Det betyder det for din operation (dr.dk)

Brostrøm: Grænselukning er en ren politisk beslutning (dr.dk)

To coronarelaterede dødsfald i Danmark (dr.dk)

Fredag den 13. marts:

Danske Regioner: Vi begynder at aflyse operationer i næste uge (Politiken)

Coronavirus lukker sygehuse for ‘alt, der ikke er nødvendigt’ (DR)

Faglig direktør i SSI: Corona-udmeldinger var for optimistiske (Berlingske)

Myndighederne forventede ikke corona på dansk jord – ville undgå “uro og panik” (TV2)

Østjylland rummer det største antal coronasmittede i Danmark (JP)

Overlæge: Regeringens coronastrategi mangler fokus på epidemiens motor (Altinget.dk)

Ældre patient død af hjertestop: Testet positiv for coronavirus efter sin død (dr.dk)

Torsdag den 12. marts:

Sundhedsstyrelsen: Europa er det nye coronaepicenter (eb.dk)

31 ansatte sendt hjem og operationer aflyst: Overlæge på Vejle Sygehus er smittet med coronavirus (Vejle Amts Folkeblad)

Danske Regioner: Arbejdstidsregler for læger vil kunne suspenderes (Dagens Medicin)

Lægemiddelberedskab er aktiveret for at forhindre forsyningsproblemer med medicin som følge af hamstring. (Lægemiddelstyrelsen)

Praktiserende læger lyn-implementerer videokonsultationer (Altinget.dk)

Sundhedsministeren får vidtrækkende beføjelser i corona-bekæmpelsen (dr.dk)

Danske Regioner udskyder generalforsamling til september (Danske Regioner)

Læge har corona: 21 patienter kan være smittet (Sjællandske Nyheder)

Finansministeriet: Corona-regningen, den tager vi senere (Dagens Medicin)

Onsdag den 11. marts:

Coronavirus sætter behandlingsgaranti ud af kraft (DR)

To danskere med covid-19 i kritisk tilstand (TV2)

Dansk smittestigning er den mest dramatiske i Europa: To er indlagt på intensivafdeling (Berlingske)

WHO er dybt bekymret: »Tusinder kæmper for deres liv« (Politiken)

Første store hospital aflyser alle planlagte operationer (Berlingske)

»Vi har ikke nogen ledig intensivkapacitet i Danmark« (Dagens Medicin)

Skriv kommentar