Århus-epj får sønderlemmende kritik fra læger 82 pct. af lægerne i Region Midtjylland mener ikke, at sygehusenes epj-system er et effektivt klinisk redskab, viser ny undersøgelse.

Undersøgelsen, der er iværksat af overlægerådene og Region Midtjylland, viser, at lægerne generelt er stærkt utilfredse med hastigheden i epj-systemet Columna – også kaldet Århus-epj.

87 pct. af de adspurgte læger mener således, at systemet er en tidrøver, og 70 pct. af brugerne har oplevet, at Århus-epj har øget deres tidsforbrug med mellem 15-60 minutter hver dag.

Lægernes kritik gælder såvel logon-tider som systemets generelle hastighed.

Formand for Regionsoverlægerådet, Lars Bolvig, mener, at undersøgelsen giver belæg for den kritik, som flere overlæger tidligere har fremsat i debatten.

»EPJ fungerer ikke og kan blive en stor tidsrøver, hvis man ikke passer på. Vi kan nu dykke ned i data i undersøgelsen og se, hvor de største problemer er,« siger Lars Bolvig.

Overlægerne har beregnet, at det ekstra tidsforbrug ved journalføring alene på sygehuse i det gamle Århus Amt svarer til 134 lægestillinger, heraf 55 overlægestillinger.

»Vi vil godt ofre noget for en velfungerede elektronisk journal. Problemet er, at vi stadig venter på det journalsystem,« siger Lars Bolvig.

På trods af problemerne tror overlægerne på, at Columna kan udvikle sig til en fuld journalløsning for alle regionenens hospitaler

»Vi har et optimistisk håb om, at det går den rigtige vej. Med de nye tiltag mener vi, at der er lys for enden af tunnelen,« siger Lars Bolvig og henviser til, at Regionshospital Randers er blevet valgt som testhospital for udrulningen af Århus-epj, og at der er testproceduren er indbyggede stopmekanismer, som kan træde i kraft, hvis resultaterne ikke er tilfredsstillende.

»Så skal vi ikke allesammen være testkaniner,« siger han.

Test på Randers er »helt afgørende«

Regionsoverlægerådet og Region Midtjyllands direktion er på baggrund af den nye brugerundersøgelse enige om, at der behov for forbedringer af Columna, før den fulde version af systemet udbredes til alle hospitaler i regionen.

I løbet af foråret bliver alle fem moduler i Columna taget i brug på Regionshospitalet Randers, og denne test bliver ifølge Region Midtjylland »helt afgørende« for hvornår og hvordan Columna kan tages i brug på de midtjyske hospitaler.

»Vi vil lave en journal, der hjælper det kliniske personale. Derfor er det vigtigt at få svar på disse spørgsmål. Den store kritik fra lægeside er ikke overraskende, idet EPJ ikke er færdigudviklet og driftsforholdene desværre fortsat heller ikke er tilfredsstillende. Undersøgelsen viser også, at lægerne stiller store krav til kliniske værktøjer, og heldigvis for det,« siger direktør i Region Midtjylland Leif Vestergaard Pedersen i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

Knap 900 læger har vurderet Århus-epj

895 professorer, overlæger, afdelingslæger og 1. reservelæger deltog i undersøgelser, som blev gennemført i august i år.

De deltagende læger har udelukkende vurderet medicinmodulet samt rekvisitions- og svarmodulet, som lægerne bruger til at bestille og se svar på eksempelvis blodprøver. De øvrige moduler er endnu ikke taget i brug på alle regionens sygehuse.

Hver femte læge mener, at medicinmodulet, som har været i brug på århusianske hospitaler i mere end fem år, fungerer tilfredsstillende, og færre end en ud tre af de adspurgte læger mener, at medicinmodulet har reduceret risikoen for medicineringsfejl.

Når medicinmodulet i Columna har en begrænset gavnlig virkning på patientsikkerheden, så skyldes ifølge Formand for Regionsoverlægerådet, Lars Bolvig, at modulet ikke i øjeblikket tilbyder beslutningsstøtte, der eksempelvis advarer ved forkert dosering eller interaktion.

Tilfredsheden med rekvisitions- og svarmodulet er en del større. Her mener 54 pct., at præsentation af svar fungerer tilfredsstillende.

Undersøgelsen bliver på et senere tidspunkt offentliggjort i Ugeskrift for Læger.

Lægelig evaluering af Århus EPJ – aug. 2009 (Powerpoint-præsentation)

En udskældt epj-løsning

I foråret 2008 konkluderede en konsulentrapport, at Columna manglede »egentlig afprøvning, tilpasning og opsætning af løsningen«, men at systemet var det eneste af regionens epj-løsninger, der havde potentiale til at regionalt epj-systemet.

Det fik overlægerne i regionen til at foreslå, at regionen skrottede samtlige samtlige systemer, og at de 300 mio. kr., der på det tidspunkt var brugt på Columna, blev afskrevet som »lærepenge i luksusklassen«.

Regionsrådet besluttede på baggrund af kritikken, at epj-udrulningen skulle foregå i en langsommere takt, og at et hospital skulle teste hele løsningen, før den endelige beslutning blev truffet.

Skriv kommentar