Piller, Medicin, Genre
Stort studie viser, at triptaner er det mest effektfulde lægemiddel til at behandle migræneanfald.Foto: Colourbox

Triptaner er bedst til anfaldsbehandling, viser stort migrænestudie Et nyt stort studie med danske forskere i spidsen har sammenlignet effekten af lægemidler mod migræneanfald. Fire triptaner er særligt effektive og ifølge forskerne bør studiet føre til ændringer i behandlingen af migræne.

Triptaner er det mest effektive lægemiddel mod migræneanfald, viser et nyt stort studie udarbejdet af Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet og Oxford University, Storbritannien. Studiet er det hidtil største af sin art med research fra knap 90.000 forsøgsdeltagere og 137 lægemiddelforsøg. 

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

Studiet har taget udgangspunkt i 17 forskellige lægemidler, som alle er blevet vurderet ud fra, hvor mange forsøgsdeltagere der oplevede smertelindring eller smertefrihed efter henholdsvis to og 24 timer. Derudover blev lægemidlerne sammenlignet i forhold til bivirkninger som kvalme, træthed og svimmelhed.

William Karlsson, læge og ph.d. studerende fra Dansk Hovedpinecenter, som er hovedforfatter på den videnskabelige artikel, er stolt af studiet, og appellerer til at retningslinjerne for anfaldsbehandling bør gentænkes.

»Studiets resultater understreger, at triptaner, samlet set, er den lægemiddelgruppe, der er mest effektiv til behandling af migræneanfald. Det peger på at retningslinjerne for anfaldsbehandling af migræne bør revideres. Det arbejder man på,« siger han i en pressemeddelelse.

Kun få migrænepatienter får triptaner

Især fire forskellige triptaner bliver fremhævet som de mest effektive til anfaldsbehandling. Det drejer sig om eletriptan, rizatriptan, sumatriptan og zolmitriptan. Ingen af de øvrige lægemidler klarede sig lige så godt som de bedste triptaner.

Ibuprofen skilte sig ellers ud ved at score højest på smertefrihed efter 24 timer, men dette kunne dog spores tilbage til ét bestemt studie, hvor placebo-effekten var meget lille sammenlignet med de øvrige studier. Derfor fremstod ibuprofen mere effektivt end det rent faktisk er. 

Seniorforfatter på studiet, Messoud Ashina, der er professor, overlæge og leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, mener, at man skal fremme brugen af triptaner. 

»Undersøgelsen bekræfter vores kliniske erfaring, hvor vi oftest ser gode resultater ved behandling med triptaner. Vi ved dog, at det desværre kun er et fåtal af patienterne med migræne, der anvender triptaner. Det skyldes i høj grad manglende viden, og at patienter simpelthen ikke får afprøvet de forskellige typer, vi har til rådighed. Det fører til megen unødig lidelse og tabt livskvalitet.«

Ifølge Messoud Ashina understreger resultaterne, at der skal gøres mere for at oplyse patienter om brugen af triptaner. Dette gælder også på verdensplan, hvor han mener, at retningslinjerne fra WHO bør revideres. 

Skriv kommentar