Gentofte bliver snart hjemsted for Skandinaviens største brystkirurgiske enhed. Her fusioneres afdelingerne på Rigshospitalet og Herlev Hospital til den nye samlede Afdeling for Brystundersøgelser. Til september er alle faggrupper inden for brystundersøgelser, brystkirurgi og brystpatologi flyttet ind i de nyrenoverede lokaler.
Region Hovedstaden har prioriteret 63 mio. kr. til ombygningen af lokalerne i Gentofte og derudover investeret 10 mio. kr. i patologiudstyr.
Bodil Ørkild har som lægefaglig vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital og kontaktdirektør for afdelingen for brystundersøgelser på Herlev Hospital været tæt på fusionsprocessen.
Det udfordrer i særdeleshed afdelingen, når den efterspurgte aktivitet er større end tilgængelig kapacitet
Bodil Ørkild, lægefaglig vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital
»Vi får samlet regionens højest specialiserede fagpersoner på samme afdeling, i stedet for at kompetencerne er spredt ud – det giver en større robusthed, så afdelingen ikke er så sårbar for udsving. Ved at samle udredning og operation under samme tag skaber vi en ny nærhed til gavn for patienter og medarbejdere,« siger Bodil Ørkild.
Den nye samlede afdeling huser lige nu 16 speciallæger svarende til 14 årsværk, men der burde dog være over 20 lægeårsværk.
»Det udfordrer i særdeleshed afdelingen, når den efterspurgte aktivitet er større end tilgængelig kapacitet,« siger Bodil Ørkild.
»Kvinder, der skal udredes for kræft, eller patienter, som allerede har fået konstateret brystkræft, kan selvsagt være meget urolige, og vores opgave er at udrede og behandle kvinderne så hurtigt som muligt med den største kvalitet og omsorg for den enkelte. Ved at samle ekspertisen og afdelingerne vil patienterne forhåbentlig opleve mere smidige forløb,« siger vicedirektøren.
Hun fremhæver desuden, at den samlede afdeling giver bedre mulighed for forskning og uddannelse.
Ensrettede arbejdsgange
I marts rykkede de første medarbejdere til Gentofte. Her flyttede Afdeling for Brystundersøgelser fra både Rigshospitalet og Herlev ind i de nye lokaler, og medarbejderne har allerede stor gavn af det nyindkøbte udstyr.
Cheflæge og screeningschef på Afdelingen for Brystundersøgelser Ilse Vejborg ser frem til, at alle faglighederne på brystkræftområdet bliver samlet under samme tag.
»Det giver synergier, når eksperterne inden for brystundersøgelser geografisk er det samme sted. Vi får samlet alle dem, der i hospitalsregi kan noget med mammaradiologi på en matrikel. Vi har alle modaliteter inden for mammaradiologi og får også installeret en MR-scanner til MR-mammografi i afdelingen,« siger hun.
Hun ser frem til at kunne benytte specialudstyr med højere billedkvalitet og muligheden for i flere rum at kunne benytte tomosyntese (snitbillede mammografi) vejledt stereotaktisk vacuum biopsi i brystet. Et yderligere plus er, at der kommer en større ensretning af arbejdsgange, fordi det samme udstyr er til rådighed for alle regionens brystkræftpatienter, hvor der tidligere har været forskel på de to matrikler.
»Brystkræftpatienter er jo ikke sort og hvidt, det er biologi, så der vil være patienttilfælde, hvor vi har gavn af at drøfte dem i fællesskab. Det bliver meget lettere nu, hvor vi løbende kan mødes i samarbejde over den enkelte patient,« siger screeningschefen, som også ser frem til, at lægerne kan lære af hinandens specialiseringer og kompetencer.
Nye arbejdsgange på vej
Region Hovedstaden har fået meget kritik for sin screeningsindsats, hvor kvinder har ventet for længe på både indkaldelse til og svar på mammografiscreeninger. Det er et klart mål med den nye afdeling, at den skal være med til at lette arbejdsgangene, så regionen kan overholde svarfristen.
Vi har samlet eksperterne, og udover at det gør afdelingen mindre sårbar omkring fravær, så gør det os også til et mere attraktivt sted at søge mod
Ilse Vejborg, cheflæge og screeningschef, Afdelingen for Brystundersøgelser
»Vi overholder lovgivning om maksimal ventetid, og vi er godt på vej til også at overholde ventetiderne i brystkræft-kræftpakkeforløbene, som lige nu overholdes for de fleste. Flytningen og de nye faciliteter begynder allerede nu at give pote,« siger Bodil Ørkild.
De nye rammer giver anledning til at etablere nye arbejdsgange og implementere innovative løsninger, hvor der samtidig tages alt det gode med fra hver matrikel.
»Når vi samler de bedste faglige kompetencer, giver det tryghed for patienten, at vi har blik for hele patientforløbet, der allerede begynder, fra vi modtager en henvisning, til afdelingen i sidste ende sender patienterne videre til brystkirurgerne. Og når kirurgerne sidder lige ved siden af, giver det også nærhed for medarbejderne, når de skal samarbejde på tværs af faggrupper og specialer,« siger vicedirektøren.
De nye lokaler byder på nye konferencefaciliteter, der også kommer til at gøre samarbejdet på tværs af specialer lettere. Det vil blive lettere at mødes fysisk til en multidisciplinær konference, og nye virtuelle løsninger gør det simpelt at få kontakt til brystonkologer fra Rigshospitalet, Herlev og Hillerød.
»Brystonkologerne forbliver på Rigshospitalet, Herlev og Hillerød, og derfor har vi kontinuerligt brug for virtuel kontakt med dem. Her giver de nye lokaler nye muligheder, hvor alle kan se det fælles konferencenotat og sammen nikke ja til, at det er den videre behandling,« siger Ilse Vejborg.
Fem nye læger på vej
Flytteprocessen har for Ilse Vejborg været noget af en mundfuld og sammenfaldende med en lang række andre udfordringer. Herudover stiger både deltagelsesprocenten og målgruppen af kvinder, der skal have lavet mammografiscreening, og flytteprocessen har betydet, at der har været dage, hvor screeningsvurderinger har stået helt stille. Det har skabt en betydelig ophobning af screeningsundersøgelser til vurdering.
Afdelingen overholder nu garantitiderne på pakkeforløbspatienter og udredningsgarantier, med hjælp fra private samarbejdspartnere. Efterhånden som alle rum er taget i brug, og personalet er oplært, er det forventningen, at antallet af patienter, der sendes til de private samarbejdspartnere, gradvist vil falde.
Ilse Vejborgs forventning er, at afdelingen inden sommerferien når det nationale mål om at give svar på mammografi inden ti hverdage.
Oven i flytningen har hun været med til at implementere en stor AI-indsats for mammografi, og så har hun skullet rekruttere nye medarbejdere.
»Vi mangler personale til at udføre de mange opgaver. Tingene bliver mere og mere forfinede, og når vi kan mere og mere, følger der et øget tidsforbrug med,« siger hun.
Afdelingen er ramt af, at mange har nået en alder, hvor de er klar til at gå på pension. Indtil videre er det lykkedes at rekruttere fem læger, og Ilse Vejborg prøver at fastholde pensionister som konsulenter. Derudover har hun oplevet stor interesse for at ansætte radiografer og også SOSU-assistenter, der skal uddannes til screeningsassistenter.
»Vi har samlet eksperterne, og udover at det gør afdelingen mindre sårbar omkring fravær, så gør det os også til et mere attraktivt sted at søge mod. Vi kan rekruttere dygtige medarbejdere, og det er jo en vigtig ting. Så selvom det har været en meget stor omgang at nå hertil, vejrer jeg morgenluft, og ser frem til, at vi snart får samlet alle og får mere ro på, så vi kan komme i mål med ventetiderne,« siger Ilse Vejborg.