Modsat ihærdige forsøg på centralisering med alt fra nedlæggelsen af amterne til oprettelse af supersygehuse, dropper regeringen nu Sundhedsstyrelsens plan om at samle behandlingen af børnekræft på Rigshospitalet. Dermed vil behandlingen af børn ramt af kræft kunne fortsætte i Aarhus, Aalborg og Odense. Det står klart, efter at et borgerforslag fremsat af forældre til kræftramte børn, der ønskede at bevare behandlingen på de hidtidige fire lokationer, torsdag 3. juni blev stemt igennem. Selvom borgerforslaget hurtigt fik de fornødne 50.000 underskrifter,...

Tophistorierne fra årets SABCS: Både spændende nyt om lægemidler og kirurgi Den årlige kongres for San Antonio Breast Cancer Symposium er slut, og her kommer vi med en oversigt over det, som trak flest overskrifter.
Skriv en kommentar
Danmark halter ikke så meget bagefter på lungekræftområdet som frygtet Danmark har altid haltet efter Norge, når det kommer til overlevelsen ved lungekræft, men forskellen er ikke så stor, som tidligere antaget, viser ny forskning. Forskningen viser også, hvorfor der er forskel i overlevelsen, og hvad vi i Danmark måske kan gøre bedre.
Skriv en kommentar
Overlæge: Vigtigt med et tværfagligt syn på vores brystkræftpatienter Det er vigtigt at huske det hele menneske, når det handler om patienter med brystkræft. Det mener overlæge og brystkræftkirurg Inge Scheel Andersen. Hendes egen forskning peger på, at kvinder behandlet for brystkræft har mange forskelligartede følgevirkninger at slås med.
Skriv en kommentar
Forskere melder om forsigtig optimisme om bedre behandlingstilbud til patienter med bugspytkirtelkræft Et billigt og almindelig tilgængeligt blodtrykssænkende lægemiddel kan måske komme til at spille en vigtig rolle i at reducere tilbagefald for bugspytkirtelkræft.
Skriv en kommentar
Prostatakræft: Kun mindre effekt af postoperativ hormonbehandling Efter operation for prostatakræft er det muligt at behandle patienter med stråleterapi plus/minus hormonterapi. Nyt studie viser, at hormonbehandling formentlig kun er for de få, og at det i så fald betyder mindst to års bivirkningstung behandling.
Skriv en kommentar
ASCO: Lovende data fra to store kliniske forsøg til behandling af lungekræft Den stod på lungekræft gange to, da der på den årlige kongres for American Society of Clinical Oncology blev fremlagt de nyeste data vedrørende behandling med durvalumab og osimertinib.
Skriv en kommentar
Ultraforarbejdede fødevarer øger risikoen for kræft og multimorbiditet Stort internationalt studie peger på, at personer, der spiser mange ultraforarbejdede fødevarer, oftere udvikler multimorbiditet med kræft og kardiovaskulær sygdom. Ultraforarbejdede fødevarer bliver et stort sundhedstema, siger forskningsleder fra Kræftens Bekæmpelse.
Skriv en kommentar
Kræftdag 2023: Immunterapi vinder stadig frem Udvidet brug af nyere kræftbehandlinger som immunterapi – også inden eventuel operation – kan forbedre overlevelsen yderligere, men vil forøge presset på de offentlige sundhedsudgifter i de kommende år. Det var konklusionen fra flere onkologer på Kræftdag 2023.
Skriv en kommentar
Dansk overlæge efter stor brystkræftkongres: Vil anbefale ændring af nationale retningslinjer På det årlige San Antonio Breast Cancer Symposium var der flere end ellers indspark om kirurgisk behandling af brystkræft. En gruppe kvinder med brystkræft skal vi operere meget mindre, end vi hidtil har gjort, siger overlæge, der vil anbefale ændring af de nationale retningslinjer.
Skriv en kommentar
Kunstig intelligens skal identificere patienter med lungekræft på Sygehus Lillebælt Læger fra Sygehus Lillebælt skal afprøve en Roche-distribueret kunstig intelligens-algoritme på patienter med KOL eller mistanke om KOL for at finde ud af, om patienterne også har lungekræft eller høj risiko for at udvikle lungekræft inden for 12 mdr. Tanken er den, at vi kan bruge algoritmen fremadrettet til at identificere en gruppe patienter med høj risiko for lungekræft, så vi selektivt kan screene dem, fortæller forsker.
Skriv en kommentar
Danske bidrag på ESMO imponerer Danskere forskere havde kufferten fyldt med interessante forskningsresultater, da de tog til årets største kræftkongres på europæisk jord. Her kommer et overblik over de danske bidrag til ESMO. Heriblandt store medicinske forskningsresultater ved livmoderkræft og ved solide tumorer med HER2-mutation.
Skriv en kommentar