COVID-19-vaccination
Praktiserende læger har vist sig effektive og omstillingsparate under coronakrisen. Det har også kunnet mærkes på bundlinjen i flere af landets lægehuse.Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

79.000 kr. for én dags arbejde: COVID-vaccination kan være en god forretning for landets lægehuse De foreløbige erfaringer fra Region Nordjylland viser, at praktiserende læger kan vaccinere op til 20 borgere i timen. Det har kastet nogle store regninger af sig under pandemien. Ifølge de praktiserende lægers formand er arbejdet dog generelt ikke bedre lønnet end dagligt klinikarbejde.

Landets praktiserende læger demonstrerede i juleferien stor mobilitet og effektivitet i kampen mod COVID-19, og på under 14 dage var samtlige 40.000 plejehjemsbeboere vaccineret første gang.

Ifølge et skriftlig svar fra Region Nordjylland har de foreløbige erfaringer vist, at lægerne kan vaccinere op til 20 borgere i timen under pandemien, hvis patienterne vel at mærke sidder klar med armen bar. 

Og med et aftalt honorar på mellem 146,25 kr. og 251,75 kr. pr. vaccination – alt afhængig af dag og tidspunkt – har det kastet nogle store regninger af sig.

I Region Nordjylland viser en foreløbig opgørelse, som strækker sig fra 27. december og frem til 17. januar, at ét enkelt lægehus har sendt en regning til regionen på 78.975 kr. for én dags vaccinationsarbejde.  

Flere andre lægehuse har ligeledes sendt regninger i størrelsesordenen 50.000 kr. Ifølge Region Nordjylland har det ikke været muligt at bryde tallene ned på individniveau, da læger i samme lægehus ofte fakturerer under samme ydernummer. 

PLO: Ikke bedre lønnet end klinikarbejde

Ifølge de praktiserende lægers formand, Jørgen Skadborg, er vaccinationsarbejdet dog generelt ikke bedre lønnet end det daglige klinikarbejde. 

Når vi laver aftaler i PLO, skal vi lægge snittet et sted, hvor lægerne som minimum tjener det samme, som de gør i dagtid i egen klinik. Og så kan det godt være, at der er nogle læger, som har tjent mere

Jørgen Skadborg, PLO-formand

»Jeg har selv brugt to formiddage på at vaccinere henholdsvis 50 og 35 borgere mod COVID-19 sammen med en kollega. Her har min omsætning været på niveau med mit normale arbejde i lægeklinikken,« siger Jørgen Skadborg.

PLO-formanden afviser dog ikke, at enkelte lægehuse kan have haft en højere indtjening under vaccineudrulningen.  

»Når vi laver aftaler i PLO, skal vi lægge snittet et sted, hvor lægerne som minimum tjener det samme, som de gør i dagtid i egen klinik. Og så kan det godt være, der er nogle læger, som har tjent mere, fordi de eksempelvis har været ude at vaccinere en søndag på et plejehjem med mange beboere,« siger Jørgen Skadborg.

Husk det fulde regnestykke

Når man gør regnestykket op, er det ifølge Jørgen Skadborg desuden vigtigt at huske på det arbejde, der går forud for selve vaccinationen, og det som efterfølgende finder sted. 

Detaljer som kritikere på Twitter og andre platforme ofte glemmer, mener PLO’s formand. 

»Inden vi tog ud på plejehjemmene, gennemgik vi vores patientlister for informeret samtykke. Vi medbragte vores anafylaksiberedskab, linede op og gjorde klar. Hvis man ikke rodede rundt på de forskellige stuer på plejehjemmene, forløb selve vaccinationerne smertefrit. Men efterfølgende skal vi jo så hjem og registrere vores data i Det Danske Vaccinationsregister og journalføre,« siger Jørgen Skadborg.

Og ender landets praktiserende læger med at skulle vaccinere den brede befolkning i egne lægehuse, vurderer Jørgen Skadborg, at antallet af borgere, som de praktiserende læger kan nå at vaccinere i timen, vil falde markant. 

»Så bliver vi jo nødt til at holde afstand, og derfor kan der af gode grunde ikke sidde 50 i kø i venteværelset. Vi skal også kunne holde øje med anafylaksi,« siger Jørgen Skadborg. 

Kommentarer

 1. Hvis de har sendt en regning ind på det beløb er det fordi de har vaccineret ca. 520 borgere.
  Så Dagens Medicin det er jo nok ikke kun en læge der har været ude og vaccinerer.
  I bør da ikke komme med sådanne tal uden at uddybe og kontrollerer det bedre.
  Så er det jo rent BT …. trist.

  1. Hej Jan,

   Det burde gerne fremgå af artiklen, at regningerne ikke er afsendt fra enkelte læger i regionen. Opgørelsen er lavet på ydernummerniveau. Der kan således være flere læger fra samme lægehus, der har registreret ydelser for vaccinationer på samme ydernummer den pågældende dag.

   Mvh Thor

  2. Tak Jan og andre
   Det ser for “den almindelige dansker” ud som om en enkelt læge tjener 80.000
   Hvorfor er der så negativ omtale p.t. ??
   Er der en skjult agenda?

   1. Kære Gitte,
    Fordi der er overenskomstforhandlinger …..

    Helt som der plejer. Også derfor, der er “lægevagtshistorier” i medierne i øjeblikket. En del journalister opdager slet ikke, at de er “nyttige idioter”.

    Hils 😉

 2. Javel så. Her er mine tal fra første vaccinationsrunde: 186 vaccineret på 6 timer. Derefter 4 timer til registrering i DDV.
  186×146 giver 27156,-
  Vi var 2 læger og en sygeplejerske til at vaccinere. Til registrering desuden en sekretær.
  Det giver en timeløn til mig på lidt over 800,- efter løn til de ansatte er betalt. Det svarer ganske godt til en almindelig hverdag i klinikken, der jo manglede os den dag.
  Er der folk der kan få ondt i røven over det, som jo åbenlyst er det artiklen sigter efter, så spørg de samme hvad en blikkenslager indkaldt til 10 timers arbejde med 48 timers varsel koster i time.

  1. Jeg får jfr. aftale mellem FAS og Danske Regioner 450 kr. i timen for at vaccinere i et offentligt vaccinationscenter. Dette inkl. feriepenge og uden betaling for kørsel (2 timer for mit vedkommende). Håber PLO priserne er pengene værd?

   1. Du må spørge dig selv og din fagforening om din egen løn.
    Mit regnestykke blot for at beskrive at de 79.000,- som er nævnt i artiklen nok skal fordeles mellem flere personer.
    Spørger du mig om PLO priserne er pengene værd, så er svaret et rungende ja. Og tilmed rasende billigt og effektivt.

 3. Det her er skandaløst! At DM reklamerer med at være seriøs! Tilmed når I lægger flere lægers arbejde sammen! Tænk at 10 læger tjener 10 gange så meget som 1 læge. Det regnestykke kan man selv i 3. klasse.
  Kig I bare på Jeres egne regnskaber, men udeluk endelig udgifter til ejerne, ansatte, husleje, varme, vand, forbrug af IT hard- og software, diverse kontingenter, forsikringer, vedligeholdelse – I kan sikkert selv finde flere. – Så vil det hele DM fremstå som en guldgrube. I tager alt for meget for annoncer m.v. FYYY! Det må da være til en overskrift med Jesus-typer.
  Hvordan kan I begå så eklatant en begynderfejl og dermed hænge lægerne ud? Patienterne sluger det råt – jeg har selv mange gange måtte gøre patienterne opmærksom på, at der er udgifter. De fleste tror, at vi fungerer ligesom lægerne på sygehusene og får alt inventar, forbrugsmaterialer m.v. leveret gratis!
  Det kan anbefales, at den gode Thor Melbye sendes på grundkursus i virksomhedsdrift, at kyndige mennesker læser korrektur, samt at DM bringer en uforbeholden undskyldning! Det sidste ord kan findes i en ordbog.

 4. Hej Thor. Kan du fortælle lidt om hvordan en historie som denne bliver til? Det ligner en artikel der har fået lov at blive til fordi nogen gerne vil skabe lidt “forargelse”. Hvordan får du fx pludselig lyst til at kikke på samleopgørelserne fra vaccinationerne på plejehjem? Jeg spørger fordi selve prisen på coronavaccinationen er nøjagtig den samme faste kendte pris, som vi for mange år siden har aftalt med Dreg for andre vaccinationer vi er forpligtet til at udføre i almen praksis.
  Og hvis man skulle sætte denne pris lidt i perspektiv, kunne man fx sætte fokus på hvad det koster samfundet at få vaccineret borgerne. Nu kender du den totale pris for dette arbejde i almen praksis. Skulle vi vaccinere på vores klinik ville ptt få en tid og blive vaccineret = 146kr. Kunne det være interessant at kikke på hvad prisen er fra start til slut i andre vaccine løsninger?
  Fx den vi ser i øjeblikket for de ældre der modtager hjemmehjælp. Her har alle patienter modtaget et 5 sider langt brev i eboks som ingen normale mennesker kunne forstå. Herefter et nyt brev sendt med almindelig post som ikke ville nå frem til tiden – det tager jo 14 dage at nå frem. Herefter et nyt brev med A post, som anviste en hjemmeside som patienterne selv skulle gå ind på og bestilles tid på. Slået tilbage i ludo – der er ikke så mange IT kyndige hjemmepleje afhængige borgere i DK, som man havde regnet med. Herefter at sætte alle hjemmepleje ledere til at bruge mange arbejdsdage på at ringe rundt til alle deres borgere og booke denne tid for dem. Og måske bestille transport. Herefter leje af fx et bellacenter eller en Øksnehallen og ansætte personale til at stå for selve vaccinen. Jeg tror personligt at de 146 kr budget er sluppet op allerede inden vi når til brevpost nr 2. Og så er denne løsning oven i købet meget langsommelig. Den histore kunne jeg godt tænke mig at læse. Mvh Trine Jeppesen.

Skriv kommentar