2-timers glukoseværdi er en stærk markør for hjertekarsygdomme
Marit Eika Jørgensen er overlæge og forskningsleder i Klinisk Epidemiologi på Steno Diabetes Center Copenhagen.

2-timers glukoseværdi er en stærk markør for hjertekarsygdomme Prædiabetikere, der har normaliseret deres 2-timers glukoseværdi, har halveret risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, viser nyt studie. Forsker bag studiet kalder det bemærkelsesværdigt, mens overlæge tvivler på dets betydning.

Prædiabetikeres 2-timers glukoseværdi har stor betydning for risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

Det viser et nyt studie, som seniorforsker og teamleder Dorte Vistisen fra Steno Diabetes Center Copenhagen står bag. Hun forklarer, at en forbedring i prædiabetikeres 2-timers glukoseværdi halverede risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme eller dø.

»I studiet finder vi kun en positiv effekt af at normalisere blodsukkeret blandt prædiabetikere defineret ved en forhøjet 2-timers glukoseværdi og ikke blandt de andre definerede prædiabetikere, og det er bemærkelsesværdigt,« siger hun.

I dag kan prædiabetes afgøres ved at måle en patients blodsukker efter faste, måle to timer efter en glukosebelastning (2-timers glukoseværdi) eller undersøge langtidsblodsukkeret gennem en blodprøve.

Forskerne har undersøgt, hvad en forbedring af glukoseværdierne har på udvikling af hjertekarsygdom og død for prædiabetikere. Studiet er udarbejdet af ni internationale forskere, som har analyseret data fra Whitehall II-studiet, hvor forskere har fulgt 10.000 engelske borgere siden 1985. Dorte Vistisens studie har undersøgt data fra borgere mellem 50 og 80 år fra 2002 og fem år frem.

Den bedste og mest gavnlige indikator

Studiet viser, at prædiabetikere, som har normaliseret deres 2-timers glukoseværdi over fem år, har 50 pct. lavere risiko for at udvikle hjertekarsygdomme eller dø end dem, der forbliver prædiabetikere eller udvikler diabetes.

Det gør kortidsblodsukkeret til en stærk markør i forebyggelse af hjertekarsygdomme, mener Dorte Vistisen.

»Resultaterne tyder på, at hvis man skal forhindre, at folk udvikler hjertekarsygdomme, så skal man primært kigge på dem med en forhøjet 2-timers værdi, da der er størst gavn af at nedsætte den,« siger hun.

Det havde derimod en meget lille effekt på risikoen for hjertekarsygdomme og tidlig død, når prædiabetikere normaliserede deres langtidsblodsukker eller fasteglukose over fem år. Og det er overraskende, mener Dorte Vistisen.

»Vi ved, at 2-timers værdien er forbundet med flere risikofaktorer, men det er overraskende, at risikoen nedsættes i sådan en grad ved at normalisere 2-timers værdien og ikke har samme effekt ved de to andre værdier,« siger hun.

Derudover viser studiet også, at prædiabetiske patienter med et højt langtidsblodsukker har svært ved at normalisere glukoseniveauet og forbliver prædiabetiske eller udvikler diabetes.

Ikke brugbare resultater

Studiets resultater er interessante, når det kommer til forebyggelse af diabetes. Det mener overlæge Marit Eika Jørgensen, der er forskningsleder i Klinisk Epidemiologi på Steno

Diabetes Center Copenhagen.

»Det er interessant, at 2-timers værdien lader til at være en stærkere markør for den generelle forhøjede risiko end langtidsblodsukkeret, men det er desværre ikke noget, vi kan anvende i det virkelige liv lige nu,« siger hun.

Marit Eika Jørgensen forklarer, at der ikke er nogen indsats for prædiabetikere i Danmark, hvor man ville kunne bruge studiets fund.

»Prædiabetikerne er en patientgruppe, vi slet ikke forholder os til i det danske sundhedsvæsen i dag. Hvis der var en indsats på området, ville vi nu kunne bruge 2-timers værdien som en markør og sætte ind med råd om en sundere livsstil,« siger hun.

Derudover peger Marit Eika Jørgensen også på, at det nye fund ikke vil have nogen betydning for diagnosticeringen og behandlingen af diabetes i dag, da langtidsblodsukkeret er det primære, diagnostiske kriterium.

»Langtidsblodsukkeret giver et helhedsbillede, hvorimod 2-timers værdien i højere grad er knyttet til den nedsatte insulinfølsomhed. Man vil derfor ikke kunne måle 2-timers værdien og behandle medicinsk på baggrund af det,« siger hun.

Prædiabetikere kan bl.a. normalisere deres blodsukker ved at spise sundere, dyrke mere motion, tabe sig og stoppe med at ryge.

Skriv kommentar