Overlæge Peter Marckmann får Den Gyldne Skalpel 2009's specialpris

Overlæge Peter Marckmann får Den Gyldne Skalpel 2009’s specialpris Peter Marckmann får prisen for sit banebrydende arbejde med at beskrive syndromet Nefrogenic Systemic Fibrosis (NSF) og dokumentation af årsagen til lidelsen: Behandling med Omniscan og andre gadoliniumholdige kontraststoffer.

Overlæge, dr.med, speciallæge i nefrologi og intern medicin Peter Marckmann har i dag fået Den Gyldne Skalpel 2009’s specialpris.

Han får specialprisen, fordi han som den første læge i Danmark og som læge på nefrologisk afdeling på Herlev Hospital beskrev omfanget af syndromet nefrogen systemisk fibrose (NSF), og fordi han videnskabeligt har dokumenteret årsagen til lidelsen: Brug af MR-kontrastmidlet Omniscan til afdelingens patienter med nedsat nyrefunktion.

Efterfølgende er patienterne enten blevet invalideret eller er døde – blandt andet fordi Lægemiddelstyrelsen i 90’erne ikke var opmærksom på advarsler og forsinkede et forbud i 2006.

Peter Marckmanns forskningsarbejde har medvirket til en komplet revision af holdningen til brug af kontraststoffer til patienter med nyrelidelser, ligesom hans indsats har bidraget til opmærksomhed omkring ofrene for Omniscan.

Anmeldt flere end 20 tilfælde
Blandt andet har Peter Marckmann anmeldt flere end 20 tilfælde af NSF til Lægemiddelstyrelsen, og som en direkte konsekvens af hans undersøgelser er radiologisk afdeling på Herlev Hospital og en lang række andre danske hospitaler ophørt med at anvende Omniscan. Både ved undersøgelser af nyrepatienter og i det hele taget.

Desuden har Peter Marckmanns artikler haft betydelig indflydelse på de europæiske og amerikanske lægemiddelmyndigheders beslutning om at standse brugen af Omniscan til patienter med nedsat nyrefunktion.

Dermed har Peter Marckmanns langvarige videnskabelige arbejde med at afdække sammenhænge mellem brugen af Omniscan og andre gadoliniumholdige kontraststoffer og NSF haft stor betydning for kvalitet og sikkerhed i behandlingen af en i forvejen udsat gruppe af patienter – både nationalt og internationalt.

Den Gyldne Skalpel uddeles af Dagens Medicin, og gives til enkeltpersoner eller enheder, der tænker nyt og med engagement viser vej til højere kvalitet i samarbejde og behandling til gavn for patienter og sundhedspersonale.

Hovedprisen uddeles på torsdag, d. 18. juni.

Redaktionen

Læs mere

Den Gyldne Skalpel

Skriv kommentar