Det kan være afgørende for syge børns behandling, at deres familie og sociale netværk er ressourcestærke nok til at støtte og hjælpe børnene. Det viser en ny rapport fra Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.
»Barnets sociale netværk, herunder især forældrene, kan i mange tilfælde være afgørende for, om behandlingen lykkes. Når personer i barnets netværk mangler ressourcer til at understøtte behandlingen, kan det få stor betydning for barnet både på kort og på lang sigt,« siger Mogens Vestergaard, der er professor i almen medicin og formand for udvalget bag rapporten, i en pressemeddelelse.
F.eks. kræver en sygdom som astma, at børn får hjælp til deres daglige medicinering og opfølgning på lægeaftaler, men for nogle familier kan det være svært at imødekomme de krav. Det kan føre til alvorlige konsekvenser for børnenes helbred, for børn, der ikke modtager tilstrækkelig behandling for bl.a. astma, har større chance for at blive indlagt akut. Derudover kan det også gå ud over barnets sociale liv og livskvalitet, hvis barnet eksempelvis ikke kan deltage i fysisk aktivitet som de andre børn.
For at løse problemet med ulighed i behandlingen, foreslår rapporten at der påbegyndes et tæt samarbejde mellem praktiserende læger, hospitaler, lærere, pædagoger og sundhedsplejersker.
»Børn kan ikke selv navigere i behandlingssystemet. Når netværket omkring barnet ikke kan løfte opgaven alene, må samfundet træde til – ellers risikerer vi at svigte børnene,« understreger Mogens Vestergaard.
Rapporten fokuserer på sygdomsområderne astma, diabetes og inflammatorisk tarmsygdom samt børn med gentagne akutte kontakter til hospitalerne og analyserer data fra mere end 150.000 børn.