Usikkerhed om lungekræfthenvisninger skaber bekymring i almen praksis En skrivelse fra Sundhedsstyrelsen har siden 28. februar skabt usikkerhed om, hvorvidt egen læge ved selv den mindste mistanke om lungekræft skal sende patienten videre til udredning i et diagnostisk kræftpakkeforløb.
Sagen om lungekræftpakkerne: Fra ‘bør overveje’ til ‘skal henvise’ Siden 28. februar er kriterierne for, hvornår egen læge bør overveje at henvise og skal henvise til kræftpakkeforløb blevet skærpet. Nu skal enhver mistanke udløse henvisning til kræftpakkeforløb. Her er de vigtigste datoer.
Svært at leve op til skærpede retningslinjer Praktiserende læger skal sende patienter, hvor der er den mindste mistanke om lungekræft, videre til et diagnostisk pakkeforløb. Men det rækker hospitalernes kapacitet næppe til.
Praktiserende læge: Sundhedsstyrelsen må påtage sig sit ansvar De praktiserende læger ender med at sidde tilbage med aben, så længe de kliniske retningslinjer for henvisning til udredning af lungekræft ikke matcher virkeligheden. Det mener Bolette Friderichsen, praktiserende læge og næstformand i DSAM.
Tænk klogt om udredning af lungekræft I sidste uge holdt Sundhedsstyrelsen stormøde om billeddiagnostik ved undersøgelser af symptomer fra lungerne. Det kan lyde som en uvæsentlig detalje, men tag ikke fejl. Der ligger en tikkende bombe og venter på at detonere, hvis ikke det lykkes for Sundhedsstyrelsen at få styr på retningslinjerne for pakkeforløb ved mistanke om lungekræft.
Osteoporose: Den skjulte folkesygdom Osteoporose er for mange stadig en sygdom, der kun rammer ældre, men næsten ubemærket har sygdommen vokset sig til at blive én af de største folkesygdomme i Danmark. Sundhedsstyrelsen formoder, at op mod en halv mio. danskere lider af knogleskørhed uden at vide det. Alligevel er der endnu ikke en national handleplan for opsporing, forebyggelse og behandling.
Lange udsigter til national handlingsplan Flere forhindringer lægger sig i vejen for en landsdækkende plan for udredning og behandling af knogleskørhed, som blandt andet Osteoporoseforeningen længe har ønsket sig.
Bredt og målrettet samarbejde gavner nordjyder med knogleskørhed Samarbejde mellem region og kommuner i Nordjylland har sat fokus på forebyggelse af brud, der skyldes osteoporose, og de praktiserende læger spiller en afgørende rolle i opsporingen af risikopatienter. I løbet af fem år har samarbejdet nedbragt antallet af hoftebrud med 100 om året.
Uenighed om praktiserende lægers osteoporoseindsats Dansk Selskab for Almen Medicin barsler med en ny behandlingsvejledning for osteoporose til praktiserende læger som erstatning for en næsten 20 år gammel gældende vejledning. De praktiserende læger er bekymrede for unødig sygeliggørelse, men Osteoporoseforeningen efterlyser mere systematisk fokus.
Stor kommunal ulighed for patienter med osteoporose Kun 22 af landets 98 kommuner har et dedikeret tilbud om undervisning og sygdomsmestring til osteoporosepatienter. Samtidig mangler der systematisk indsamling af erfaringer, som kan komme patienterne til gode.