Tre ud af fire lægespecialer bruger genetiske analyser
»Genetiske analyser bliver ofte omtalt som noget nyt, men fagre nye verden er her altså allerede,« siger Jens Stenbæk, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde.

Tre ud af fire lægespecialer bruger genetiske analyser 29 af de 38 lægefaglige specialer benytter sig i dag af genetiske analyser, viser en opgørelse fra Danske Regioner.

Flertallet af de lægelige specialer kan i dag hjælpe patienterne bedre i kraft af eksperternes viden om genetik. Sådan lyder det begejstret fra Jens Stenbæk, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde, som reaktion på en ny opgørelse fra Danske Regioner. Optællingen fra Danske Regioner viser nemlig, at 29 af de 38 lægefaglige specialer, eller hvad der svarer til 75 pct., benytter sig af genetiske analyser.

»Genetiske analyser bliver ofte omtalt som noget nyt, men fagre nye verden er her altså allerede,« siger Jens Stenbæk og fortsætter:

»Vi bruger i høj grad genetiske analyser til at finde den bedste behandling og den rigtige slags medicin til patienterne, og dén udvikling fortsætter. Det betyder, at vi i fremtiden kan hjælpe langt flere patienter med hurtig og målrettet behandling,« tilføjer han.

Enestående informationskilde

Danske Regioners kortlægning viser ikke kun hvilke grupper af læger, der i dag benytter sig af genetiske analyser. Den viser også hvilket apparatur, der er til rådighed på de enkelte sygehuse, så fagfolkene i højere grad kan bistå hinanden på tværs af landet.

Og de nye data tyder på en særdeles positiv udvikling, mener ledende overlæge og PhD, Anders Bojesen, som dagligt beskæftiger sig med genetik på Klinisk Genetisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

»Menneskets DNA er en enestående kilde til information. Både om arvelige sygdomme, som nogle risikerer at få, eller information om, hvordan vi tackler sygdomme bedst, hvis de opstår. De genetiske oplysninger kan hjælpe, så kirurgen opererer på den rigtige måde. Eller så lægen ordinerer netop dén medicin, der virker mest effektivt,« siger Anders Bojesen.

Især på kræftområdet har patienterne oplevet en rivende udvikling i arbejdet med genetiske analyser. I visse tilfælde redder analyserne patienternes liv, mens de i andre tilfælde bidrager til en livsforlængende behandling, forklarer han.

»På cancerområdet rykker feltet mest, men det er uvist, hvilken slags kræftpatienter der bliver de næste, der får gavn af behandling på baggrund af genetiske undersøgelser,« siger Anders Bojesen.

»I dag får alle kvinder med kræft i æggestokkene undersøgt deres gener, fordi behandlingen så kan målrettes hver enkelt. På samme måde kan alle med brystkræft måske i fremtiden få bedre kirurgisk eller medicinsk behandling,« siger han.

Skriv kommentar