Sommeren over er antallet af danskere smittet med influenza A(H1N1) steget støt, og udviklingen fortsætter sandsynligvis i takt med at rejselystne danskere vender hjem fra ferie. Derfor har flere af landets sygehuse sat gang i forberedelserne til at kunne håndtere store mængder af influenza-smittede personer på samme tid. På Aalborg Sygehus er sommeren blevet brugt med at indrette en helt ny afdeling, der kan isolere op til 60 smittede personer fra resten af hospitalets patientere. Derudover har hospitalet to deciderede...

Børn af mødre med aktive CAR-T-celler i kroppen bør undersøges Det er ikke utænkeligt, at hvis mor eller far er blevet behandlet med CAR-T-celleterapi forud for en graviditet, kan CAR-T-cellerne også overføres til deres børn og have effekt der. Nyt studie med dansk deltagelse indikerer, at det formentlig er en god idé at undersøge nyfødte børn af i hvert fald mødre med aktive CAR-T-celler i kroppen for tilstedeværelsen af tilstrækkeligt med immunglobulin og for lave B-celletal.
Skriv en kommentarHver sjette i behandling med SGLT2-hæmmere udvikler erytrocytose – men det er ikke farligt Én ud af seks personer, der behandles med en SGLT2-hæmmer, udvikler tilstanden erytrocytose med øgede niveauer af hæmoglobin og hæmatokrit, viser nyt studie. Det har dog formentlig ingen effekt på risikoen for udvikling af blodpropper, siger forsker.
Skriv en kommentar
Markant forhøjet dødelighed ved medfødt sygdom i de røde blodceller Personer med medfødt sygdom i de røde blodceller har markant forhøjet dødelighed. Nyt studie på EHA sætter tal på, hvordan det ser ud for gruppen under én samlet betegnelse, og hvordan det ser ud inden for de forskellige sygdomme. Det er nogle patientgrupper, der ikke klarer sig så godt, siger ph.d.-studerende Dana Lawrie fra OUH.
Skriv en kommentarNyt immuncheckpoint-mål har stort potentiale ved AML-behandling Svenske forskere har identificeret et immuncheckpoint, der kan blive et interessant nyt mål ved behandling af patienter med akut myeloid leukæmi. Kan åbne op for en potent anti-leukæmisk T-celle aktivitet, siger forsker.
Skriv en kommentar
ADHD-medicin hjælper på træthed hos patienter med hæmatologisk kræft Nyt dansk studie viser, at behandling med ADHD-medicinen methylphenidat til patienter med hæmatologisk kræft kan mindske den overvældende træthed, som mange patienter oplever. Det virker, og det er vi rigtig glade for, siger klinisk professor i hæmatologi Henrik Frederiksen.
Skriv en kommentar
Manglende forskning i de skrøbelige ældre patienter koster dyrt Sundhedsvæsenet er nødt til at blive bedre til at forstå og behandle skrøbelige ældre patienter, mener en ny tværfaglig forskergruppe, som Charlotte Suetta er primus motor for. Gruppen efterlyser en national strategi på området, ellers kan det blive rigtigt dyrt, lyder advarslen.
Skriv en kommentar
Nyt COPSAC-studie: Forskellige vira og bakterier påvirker astmalignende episoder Nyt viden om associationer mellem mikrobielle triggere og længde og sværhedsgrad af astmaanfald åbner op for mere individualiserede prognoser og behandlingsstrategier. Det nye danske studie blev præsenteret på årets EAACI.
Skriv en kommentar
Nye muligheder for diagnose og behandling har øget fokus på mastocytose Forskningsinteressen for den alvorlige og relativt sjældne sygdom mastocytose er større end ved tidligere kongresser på dette års EAACI, mener Sigurd Broesby-Olsen, der på kongressen præsenterer en ny og enklere måde at diagnosticere sygdommen på.
Skriv en kommentar
Maskinlæring kan endnu ikke forudsige udvikling af astma og høfeber Maskinlæring kunne ikke ud fra det store og unikke datasæt, som rummes i COPSAC, identificere hvordan astma og høfeber i barndommen ville udvikle sig i ungdomsårene. Det viser dansk studie præsenteret på COPSAC.
Skriv en kommentarAdvokat: Ventetiden på tvangsindlagte patienters klager er et brud på menneskerettighederne Tvangsindlagte patienter må i gennemsnit vente 246 på at få deres klage behandlet. Det er på kant med grundloven samt et brud på menneskerettighederne, vurderer advokat.
Skriv en kommentar
Integration af psykiatri og somatik handler om meget mere end organisering DEBAT: Fusionen af psykiatri og somatik skal ikke kun udleves i organisationsdiagrammer. Den skal leve i praksis, hvor patienterne er, skriver Andreas Rudkjøbing og Jesper Gyllenborg.
Skriv en kommentar