Stephanie Lose vinder, men DF er dark horse

Stephanie Lose vinder, men DF er dark horse ANALYSE. Carl Holst spøger fortsat i Region Syddanmark, hvor hans afløser Stephanie Lose har måttet rydde gevaldigt op. Formentlig forbliver Syddanmark blåt, men det bliver spændende at se, hvordan Villy Søvndals hjemkomst bliver modtaget. 

I over to år har regionsrådsformand Stephanie Lose (V) ryddet op i Syddanmark. Hun overtog posten som formand, efter at ‘Kongen af Syddanmark’ – Carl Holst – abdicerede for i stedet at komme i Folketinget. Siden dukkede det ene bilag efter det andet op, og Stephanie Lose skulle have styr på det hele igen.

Carl Holst fik ved seneste regionsvalg næsten 95.000 stemmer, hvilket svarede til 40 pct. af Venstres stemmer. Nu skal Stephanie Lose se, om hun kan gøre ham kunsten efter. Carl Holst-sagen kommer uden tvivl til at påvirke valget, for vælgere kan have mistet tillid til partiet. På den anden side har Lose taget en ordentlig tørn med oprydningsarbejdet, og det kan vælgerne ende med at belønne.

En anden uheldig sag for Lose og Region Syddanmark har været det hollandske ambulanceselskab Bios, der gik konkurs og overlod en kæmpe regning til regionen. Det præhospitale område kommer uden tvivl også til at fylde i valgkampen.

Spørgsmålet er, om Venstre-vælgerne fra seneste valg mener, at Stephanie Lose har fået ordentligt styr på sagerne og derfor fortsat fortjener deres støtte, eller om Venstre må opgive den regionsformandspost, som partiet ellers har siddet så sikkert på?

Villy-effekten

En gammel kending vender hjem. Villy Søvndal blev medlem af Kolding Byråd, samme år som Stephanie Lose blev født, nemlig 1982. Nu vender han tilbage til regionen som regionsspidskandidat for SF efter flere års pause fra politik. Hans dagsorden er at rydde op, hvilket refererer direkte til årene med Carl Holst og Bios.

Ved folketingsvalget for ti år siden blev der talt om en Villy-effekt, og det bliver interessant at se, om den samme effekt kan genopstå ved regionsvalget i Syddanmark. I øjeblikket har SF to pladser i regionsrådet, men hvordan kommer Villy Søvndal til at påvirke mandatfordelingen? Noget tyder på, at han kan stjæle flere stemmer, for med sig i rød blok har han Socialdemokraternes Poul-Erik Svendsen, som populært kaldes Poul-Erik Hvemsen. Blandt de to herrer er Villy Søvndal et noget mere kendt ansigt, og for nylig skrev Fyens Stiftstidende, at selv de socialdemokratiske vælgere ikke nødvendigvis foretrækker Poul-Erik Svendsen som regionsrådsformand over Søvndal eller Lose.

Derfor står Poul-Erik Svendsen ikke særligt stærkt i kampen om formandssædet i Region Syddanmark, selvom han på papiret er den direkte modkandidat til Lose. For at han får posten, kræver det et overraskende godt valg til Socialdemokratiet, og at svingvælgerne svinger deres vej.

Kan DF blive dark horse?

Næsten hele Syddanmark gik i gult ved folketingsvalget i 2015, hvor formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, hev tusindvis af stemmer hjem. DF fik også et godt valg på Fyn, hvor partiet fik næstflest stemmer. Er de syddanske borgere stadig lige så begejstrede for DF, vil det sandsynligvis betyde flere end de fem nuværende mandater til partiet i regionsrådet. Akupunktøren Thies Mathiasen er igen spidskandidat for Dansk Folkeparti og sidder som 3. formand i regionen. Han er en dark horse som kommende formand i Syddanmark, men helt ude af spillet er han dog ikke.

Alt i alt virker det dog stadig meget sandsynligt, at Stephanie Lose – der også er den blå spidskandidat til formandsposten for Danske Regioner – fortsætter på posten, og at hun kan gå ind i en ny valgperiode, hvor der er kommet orden i bilagene og styr på møgsagerne, så hun i stedet kan finde sin egen plads og dagsorden.

Skriv kommentar