Hvad har haft størst betydning for de seneste 20 år af det danske sundhedsvæsens historie? Internettets gennembrud? Ventetidsgarantier? Magtkampen mellem læger og DJØF’ere? Strukturreformen? Nye supersygehuse? Kortlægningen af det menneskelige genom og udbredelsen af ‘personalized medicine’? Kræftplaner og kræftpakker? Prioriteringsdiskussionen? Nye ledelses- og organisationsmodeller på sygehusene? Svaret afhænger af den enkelte, men Kurt Jacobsen, dr.phil. og professor i historie ved CBS (Copenhagen Business School) er ikke så meget i tvivl: Sundhedsvæsenets overgang fra lokalt, regionalt forankret sundhedsvæsen til et nationalt,...

En legende kommer på frimærke Et enormt fingeraftryk er hvad, professor og praktiserende læge Frede Olesen har sat på almen praksis og sundhedssektoren. Han er ikke lige populær i alle lejre, men ikke desto mindre har han haft fingrene nede i mange, afgørende forandringer. Derfor er han den første, som kommer på Dagens Medicins legendefrimærke.
1 kommentar
Børnelæge digter om patienten Cubic, der har ‘tov i maven’ Gennem mere end 20 år har børnelæge Ole d. Wolthers samlet på anekdoter og udsagn fra sine patienter. Det er nu blevet til digtsamlingen ‘Frit for mit fremsyn’, som sætter fokus på den skæve og ofte finurlige måde, som børn og unge kommunikerer symptomer og sygdomme på.
1 kommentar
Global pandemi og rund fødselsdag har gjort medicinsk pioner relevant igen BOGANMELDELSE: 19. december sidste år ville Peter Ludvig Panum være fyldt 200 år. Udover at have lagt navn til Panum Instituttet huskes han især for sin udredning af mæslinger under en epidemi på Færøerne i 1846. I sin nye medicinhistoriske biografi beskriver læge og forfatter René Flamsholt Christensen Panums indsats, der trækker tråde helt op til nutidens epidemiologi og folkesundhed.
Skriv en kommentar
Opgør med fordomme og halvdøve ører: Læger skal være bedre til at lytte NY BOG: ‘Det du ikke ved får patienten ondt af’ er titlen på overlæge Morten Sodemanns nye bog. Bogen er baseret på hans årelange erfaringer med en patientgruppe, de etniske minoritetspatienter, som typisk ender på hans bord, når alle andre specialister har opgivet at hjælpe.
1 kommentar
Manden der lærte os at vaske hænder Den ungarskfødte læge Ignaz Semmelweis blev udskammet af de sine kolleger på fødselsgangen i Wien, da han opdagede, at manglende håndhygiejne på hospitalet førte til dødsfald blandt patienterne. Nu er hans simple men livsnødvendige budskab om at holde hænderne rene atter aktuelt.
Skriv en kommentar
Jysk underspillethed med en snert af utålmodighed PORTRÆT: Efter en afstikker til det nordjyske har Svend Særkjær, der er barn af lige dele Kronjylland og Slotsholmen, kurs mod Hovedstaden, hvor monumentale udfordringer står klar til en mand, der går for at være utålmodig uden at hæve stemmen.
Skriv en kommentar
»Mit kreative frirum gør mig til en bedre læge« Praktiserende læge Jonas Dyhr Rask trækker på sin baggrund som læge, når han fotograferer, og henter samtidig overskud til arbejdet som læge i rolle som fotograf i fritiden. Han blev i 2014 officiel fotograf for fotokoncernen Fujifilm.
Skriv en kommentar
Panum vil være mester i revy I næste uge bliver kitler og studiebøger for en stund udskiftet med kostumer og rekvisitter for en gruppe lægestuderende fra København. Studenterrevyen fra medicinstudiet på KU skal deltage ved DM i Revy og vise en mere ukendt, men vigtig side af medicinstudiet frem.
Skriv en kommentar
Ny plan skal sætte kursen for midtjyske hospitaler Politikere i Region Midtjylland vil have en ny hospitalsplan. Regionsrådsformand Anders Kühnau ønsker, at planen skal gøre op med »matrikeltænkning« og »udvikle stærke faglige miljøer på regionshospitalerne«. Overlægernes formand advarer mod at haste en ny plan igennem.
Skriv en kommentar
Mønsterbryder, læge og forfatter Anette Ellegaard Dalum arbejder som forfatter og læge og har gjort det siden medicinstudiet. Som læge får hun intellektuelle stimuli og samvær med kollegaer, mens forfattergerningen giver kreativitet og frihed. Hun kan ikke leve uden nogen af dem.
Skriv en kommentar
Forfatterspiren, der gik lægevejen Anette Ellegaard Dalum arbejder som forfatter og læge og har gjort det siden medicinstudiet. Som læge får hun intellektuel stimuli og samvær med kollegaer, mens forfattergerningen giver kreativitet og frihed. Hun kan ikke leve uden nogle af dem.
Skriv en kommentar