En psykiaters vigtigste redskab er dem selv, og de skal være lige så skarpe som en skalpel, når de sidder over for selvmordstruede patienter. Derfor er det en drøm, der går i opfyldelse for ansatte i Psykiatrien i Region Hovedstaden, da de nu har fået en ny mulighed for at skærpe deres færdigheder: Psykiatrisk Simulation.
»Psykiatrien er anderledes end somatikken. Vores primære redskab er os selv. Det stiller store krav til vores kommunikative færdigheder og til vores færdigheder i at håndtere det, der vækkes i os, når vi er sammen med andre mennesker, som har det svært. Der ligger en masse teknik og færdigheder i at bruge sig selv som fagligt instrument. Det giver CAPS os mulighed for at træne,« forklarer leder af Campus for Psykiatrisk Simulation (CAPS), Barbara Esbjørn.
Der ligger en masse teknik og færdigheder i at bruge sig selv som fagligt instrument. Det giver CAPS os mulighed for at træne
Barbara Esbjørn, leder af Campus for Psykiatrisk Simulation (CAPS)
CAPS åbnede 15. september i år og har allerede haft psykiatere gennem et pilotkursus med fokus på selvmordsforebyggelse. Professionelle skuespillere agerer som patienter, mens lægerne enten agerer som sig selv eller har til opgave at observere. Hver simulation afsluttes nemlig med feedback fra de kollegaer, man har været på kursus med. Simulation adskiller sig blandt andet fra det velkendte rollespil, fordi de ansatte ikke skal spille en rolle, men handle som de ville i deres dagligdagsprofession.
Nye muligheder
Katrine Johnsen, som er hoveduddannelseslæge på Psykiatrisk Center Ballerup, var en del af det første kuld kursister, og hun er begejstret.
»Jeg er sikker på, at de her kurser kommer til at gøre en forskel. Både for os, der får mulighed for at afprøve nye teknikker og dermed højne vores faglighed, og for patienterne, som dermed får bedre behandling,« siger Katrine Johnsen.
Formålet med simulationstræningen er at skabe et rum, hvor der udelukkende er fokus på læring og mulighed for at afprøve forskellige teknikker og tilgange i konkrete kliniske situationer. Det kan føles skrøbeligt at træne den slags situationer foran ens kollegaer, men hensigten er ikke, at man bliver vurderet, men at man lærer noget om sin egen praksis og af andres tilgange.
Simulationstræningen giver også mulighed for at træne en ny screening for selvmordsrisiko i et risikofrit miljø. På den måde kan simulationen noget andet end den daglige supervision.
»I simulationen kan jeg gå mere prøvende til værks, fordi jeg ikke sidder overfor en patient, og det giver mulighed for, at jeg kan afprøve strategier, jeg ikke har forsøgt tidligere. Samtidig får jeg lov til at se, hvordan kollegaer ville takle situationen og får nye inputs til, hvad der kan virke, og hvad der ikke virker,« siger Katrine Johnsen.
Et anderledes læringsmiljø
Selvom fokus på pilotkurset var på selvmordsforebyggelse, synes Katrine Johnsen, at hun fik meget mere med hjem til den kliniske hverdag.
»Det var inspirerende og lærerigt at se, hvordan kollegaer agerer i simulationen. På overfladen har det måske ikke så meget med selvmordsrisiko af gøre, men jeg blev virkelig bekræftet i, hvor god effekt validering har. Hvor værdifuldt det er at skabe en god alliance med patienten, og det gælder også i høj grad, hvis man skal kunne lave en troværdig risikovurdering,« siger Katrine Johnsen.
I simulationen kan jeg gå mere prøvende til værks, fordi jeg ikke sidder overfor en patient, og det giver mulighed for, at jeg kan afprøve strategier, jeg ikke har forsøgt tidligere
Katrine Johnsen, kursist hos CAPS og hoveduddannelseslæge på Psykiatrisk Center Ballerup
Selvom hun selv er kommet fra kurset med mod på mere, var det ikke helt uden klamme håndflader, at hun så frem mod kurset.
»Det ER lidt grænseoverskridende, og det kan opleves voldsomt, når ens kollegaer, og patienten spillet af en skuespiller, bagefter fortæller en, hvordan man var i kontakten. Men det handler jo om, at jeg som læge på dette kursus skal få øje på de redskaber, jeg har til rådighed for at skabe god kontakt til patienten og for at få tilstrækkelig information til at lave en præcis risikovurdering. Så selvom jeg var nervøs på forhånd, var det en god oplevelse lige at komme ud af min comfort zone i et trygt læringsrum,« siger Katrine Johnsen.
Kurserne på CAPS har først og fremmest til formål at træne konkrete problemstillinger på klinikkerne for psykiatriens medarbejdere. Men der vil også blive tilbudt skræddersyede forløb og på sigt kurser for personale i somatikken eller eksterne kursister fra f.eks. politiet og kommunerne.
CAPS er blevet til, efter Regionsrådet bevilgede 13 millioner til at bygge rammerne på det nye kursuscenter, der ligger på Psykiatrisk Center Ballerup.