
Nyheder


National lungekræftscreening? Pilotprojekt har nået første milepæl Projektgruppen bag det pilotprojekt med screening for lungekræft, som kan blive afgørende for en eventuel national udrulning af et screeningstilbud, har gjort sig de første værdifulde erfaringer. »Vi er meget bevidste om, at der vil blive lyttet til vores erfaringer i Sundhedsstyrelsen, i Sundhedsministeriet og på Christiansborg,« siger overlæge Michael Stenger, der leder projektet.

Danskudviklet metode kan mere præcist diagnosticere blodinfektioner Forskere fra Aalborg Universitetshospital har udviklet en metode, der hurtigere og mere præcist kan identificere mikroorganismer i blodet hos patienter mistænkt for blodinfektion. Metoden, der er ved at blive patenteret med henblik på kommercialisering, virker endda, selvom patienterne er behandlet med antibiotika.

Komorbiditeter ser ikke ud til at påvirke effekten af højdosis influenzavaccine Danske forskere undersøger, om det kan nedsætte risikoen for indlæggelser og død at give ældre borgere højdosis influenzavaccine frem for standarddosis. De første indikationer peger i retning af, at det er en god idé, og at det ingen betydning har, hvor mange komorbiditeter man døjer med.

Knap 1 ud af 5 patienter indlagt med lungebetændelse dør inden for 90 dage Omfattende dansk studie viser, hvordan det går patienter indlagt med lungebetændelse, hvor stor en andel der dør, og hvad de rent faktisk dør af. Selvom kun en meget lille del har alvorlig lungebetændelse, er dødeligheden høj, og det er bemærkelsesværdigt, siger læge og ph.d.-studerende Fatimah Al-Zergani fra Infektionsmedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

Mere end tre millioner børn døde af antibiotikaresistente infektioner i 2022 Stort studie sætter tal på, hvor mange børn, der dør af antibiotikaresistente infektioner, og tallet er højt. Et andet studie viser, at infektioner med en udbredt parasit kan øge aktiviteten af kræftgener i livmoderhalsen.

Super-resistent MRSA spredes blandt børn i Europa I 2023 fandt der et større udbrud af børnesår med MRSA sted i Danmark. Nu har forskere fra Statens Serum Institut fundet, at den samme stamme af super-resistent bakterie har bredt sig til ti lande i Europa. Det er noget, som vi følger nøje, siger sektionsleder Anders Rhod Larsen fra Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens ved SSI.

Lægeformand om regionernes lægeplan: »Man sætter kikkerten for det blinde øje, hvad angår manglen på speciallæger« Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, hilser flere af Danske Regioners tiltag velkomne, men hun advarer samtidig mod at udhule speciallægeuddannelsen.

Læge overtog omstridt klinik: Tre måneder senere har hun fået forbud mod at behandle børn og unge I en privat klinik på Frederiksberg tilbydes behandling af Myalgisk Encephalomyelitis, også kendt som ME. Sygdommen er omdiskuteret i Danmark, og allerede efter få måneder har den nye ejer af klinikken, speciallæge i almen medicin Louise Rindel Gudbergsen, tiltrukket sig opmærksomhed fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
