
infektionssygdomme


Flere interessante danske forskningsnyheder til stor infektionsmedicinsk kongres Danske forskere præsenterede flere opsigtsvækkende nyheder på den store internationale infektionsmedicinske kongres arrangeret af European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID). To danske studier var udvalgt som late breaking abstracts.

Nye diagnostiske metoder vækker opsigt på stor infektionsmedicinsk kongres To studier med nye diagnostiske metoder til at identificere patienter med infektioner trak overskrifter ved den årlige kongres for ESCMID. Det ene studie præsenterede en AI-assisteret metode til at identificere tilfælde af tuberkulose, mens det andet studie viste, at det er muligt at identificere bakterielle infektioner i kroppen ved hjælp af en udåndingstest.

Danskudviklet metode kan mere præcist diagnosticere blodinfektioner Forskere fra Aalborg Universitetshospital har udviklet en metode, der hurtigere og mere præcist kan identificere mikroorganismer i blodet hos patienter mistænkt for blodinfektion. Metoden, der er ved at blive patenteret med henblik på kommercialisering, virker endda, selvom patienterne er behandlet med antibiotika.

Komorbiditeter ser ikke ud til at påvirke effekten af højdosis influenzavaccine Danske forskere undersøger, om det kan nedsætte risikoen for indlæggelser og død at give ældre borgere højdosis influenzavaccine frem for standarddosis. De første indikationer peger i retning af, at det er en god idé, og at det ingen betydning har, hvor mange komorbiditeter man døjer med.

Knap 1 ud af 5 patienter indlagt med lungebetændelse dør inden for 90 dage Omfattende dansk studie viser, hvordan det går patienter indlagt med lungebetændelse, hvor stor en andel der dør, og hvad de rent faktisk dør af. Selvom kun en meget lille del har alvorlig lungebetændelse, er dødeligheden høj, og det er bemærkelsesværdigt, siger læge og ph.d.-studerende Fatimah Al-Zergani fra Infektionsmedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

Mere end tre millioner børn døde af antibiotikaresistente infektioner i 2022 Stort studie sætter tal på, hvor mange børn, der dør af antibiotikaresistente infektioner, og tallet er højt. Et andet studie viser, at infektioner med en udbredt parasit kan øge aktiviteten af kræftgener i livmoderhalsen.

Super-resistent MRSA spredes blandt børn i Europa I 2023 fandt der et større udbrud af børnesår med MRSA sted i Danmark. Nu har forskere fra Statens Serum Institut fundet, at den samme stamme af super-resistent bakterie har bredt sig til ti lande i Europa. Det er noget, som vi følger nøje, siger sektionsleder Anders Rhod Larsen fra Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens ved SSI.

Fem dages antibiotika er nok ved samfundserhvervet lungebetændelse Hvis patienter, som bliver indlagt med samfundserhvervet lungebetændelse, responderer på antibiotikabehandling indenfor tre til fem dage, er der ingen grund til at fortsætte med at give dem antibiotika, viser dansk studie. Målet er at nærme os det optimale antal dage at give antibiotika, siger forsker.
