Neurologi

Hovedpine er en hovedpine for lægerne i almen praksis LÆGEDAGE: Patienter med hovedpine giver ofte praktiserende læger hovedpine, fordi de ikke ved, hvad de skal stille op med dem. Simple værktøjer kan dog være med til at sikre, at patienterne får stillet den korrekte diagnose og kommer i den rette behandling.

Glukagonreceptorer i hjernen kobler diabetes og demens sammen Danske forskere har opdaget, at mangel på glukagonreceptorerne er associeret med øget risiko for kognitiv dysfunktion. Koblingen peger på, at behandling med glukagon muligvis kan reducere risikoen for demens hos både personer med og uden diabetes, siger forsker.

Ketogen diæt beskytter hjernen ved at øge blodgennemstrømningen Nyt dansk forskningsresultat peger på, at det formentlig er muligt at beskytte hjernen mod forfald ved at spise en ketogen diæt, der øger blodgennemstrømningen. Resultaterne har været overbevisende hos raske, og ‘nu skal vi vise, at det også hos personer med milde kognitive forandringer er muligt at bremse den negative udvikling i hjernen gennem diæten’, siger forsker.

Stigning i antallet af for tidligt fødte med CP I mange år har forekomsten af cerebral parese blandt nyfødte været faldende i Danmark, men i seneste opgørelse er andelen begyndt at stige igen blandt de for tidligt fødte, viser nye tal. Det er vigtigt, at vi holder øje med udviklingen, i forhold til om forekomsten stiger yderligere, siger overlæge og professor Christina Høi-Hansen.

GLP-1 ser ud til at beskytte bedre end DPP4 mod alvorligt stroke ved type 2-diabetes Nyt dansk studie peger på, at GLP-1-receptoragonister giver bedre chancer for overlevelse og mindre risiko for et meget alvorligt stroke hos personer med type 2-diabetes. Det er første gang, at vi undersøger den beskyttende effekt af GLP-1-receptoragonister i en national kohorte af patienter med type 2-diabetes og stroke og ikke alle mulige andre hjertekarsygdomme, siger forsker.

Lægemiddelforbrug kan forudsige udvikling af tidlig Alzheimers Brug af antidepressiv medicin og antipsykotika kan være en tidlig indikator for udvikling af Alzheimers, viser ny dansk forskning. Vi skal ikke udrede alle med depression for Alzheimers, men vi vil gerne finde ud af, hvordan vi kan blive bedre til at identificere denne patientgruppe tidligt, så de også kan komme i behandling tidligt, siger forsker.

Banebrydende Parkinsonsforsøg med stamcelleterapi lover godt Danske og svenske forskere har udviklet en revolutionerende stamcelleterapi til patienter med Parkinsons sygdom, hvor læger med stamceller erstatter de ødelagte dopaminproducerende celler i hjernen. De første fire patienter er allerede behandlet med stamcelleterapien, og nu øger forskerne dosis.

Ny cheflæge: »Vi skal sætte vores fingeraftryk på udviklingen af neurologien nationalt og internationalt« Line Lunde Larsen bliver ny cheflæge i Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme på Rigshospitalet.
