Administrerende direktør i Astma-Allergi Danmark: For mange danskere slås unødigt med atopisk eksem Administrerende direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, ærgrer sig over, at så mange danskere slås unødigt med atopisk eksem. Ventetiden hos hudlægerne er for lang, vi skal være bedre til at rådgive unge vedrørende risikofyldte erhverv, og så får mange ikke en tilstrækkelig medicinsk behandling, siger hun.
Samtalekort skal gøre snakken om atopisk eksem mere patientrelevant Forskere har udviklet en stribe samtalekort, som skal gøre konsultationer mellem personer med atopisk eksem og sundhedspersonale mere relevant for den enkelte og adressere det, der betyder mest for patienten. Det her har potentiale til at blive udbredt til mange flere kroniske sygdomme, siger forsker.
Behandler man bedst atopisk eksem med binyrebarkhormon eller tacrolimus? Danske forskere har sammenlignet effekten af at behandle atopisk eksem med immundæmpende salver indeholdende binyrebarkhormon eller tacrolimus. Studiet viser, at binyrebarkhormon hurtigere og mere effektivt sænker inflammationen i huden, men også øger risikoen for bivirkninger inde i kroppen. Tacrolimus er bedre til at normalisere hudbarrieren. Måske en kombination er bedst, mener forsker.
Dupilumab holder atopisk eksem under kontrol i mindst fem år Nye data for brug af dupilumab til behandling af atopisk eksem i op til fem år viser, at behandlingen fortsat har god effekt hos rigtig mange patienter, uden at det samtidig involverer øget risiko for nye eller flere bivirkninger. Det matcher vores kliniske erfaringer, og det er positivt, siger ledende overlæge Mette Deleuran.
Psoriasis: En række faktorer kan reducere effekten af biologisk behandling Biologiske behandlinger virker ekstremt effektivt for de fleste med psoriasis, men nogle har alligevel ikke gavn af de nye vidundermidler. Nyt dansk studie peger på, hvad der kan stå i vejen for at have god effekt på behandling af psoriasis med biologiske lægemidler.
Der er udfordringer med vigtige biologiske lægemidler i behandlingen af HS Mange patienter med hidrosadenitis suppurativa, som behandles med biologisk medicin, stopper deres behandling allerede efter cirka seks mdr., viser ny dansk forskning. Der er heldigvis nye lægemidler på vej, og det er tiltrængt, siger speciallæge.
Personer med hidradenitis suppurativa har øget kræftrisiko En diagnose med hidradenitis suppurativa kan komme med øget kræftrisiko, viser ny dansk forskning. Særligt risikoen for mave-tarmkræft, kræft i lungerne og Hodgkins lymfom ser ud til at være forhøjet.
Biomarkører for sværhedsgrad af hidradenitis suppurativa kan guide behandlingen Ny dansk forskning peger på biomarkører til at bestemme både sværhedsgrad af hidradenitis suppurativa, og om patienter bør screenes for metabolisk syndrom. Klinikere kan støtte sig op af biomarkørerne i beslutninger vedrørende behandling, siger forsker.
Overlæge: Om ikke andet bør risikogrupper tilbydes vaccination mod helvedesild Helvedesild koster samfundet dyrt i sygedage, indlæggelser og lægebesøg. Derfor bør vi i Danmark tilbyde vaccination til i hvert fald risikogrupper, mener overlæge Carsten Schade Larsen, der anbefaler alle over 50 år at lade sig vaccinere.
Psoriasis kan være et forvarsel om øget risiko for iskæmisk hjertesygdom Den genetiske risiko for at have forhøjede niveauer af triglycerider i blodet er associeret til forøget risiko for udvikling af psoriasis, viser dansk forskning. Læger skal måske overveje at måle niveauerne af triglycerider i blodet hos deres patienter med psoriasis, siger forsker.