Myelomatose, amyloidose og Waldenstrøms er sjældne, men livstruende sygdomme, som overlæge, ph.d., dr. med Morten Salomo fra Rigshospitalets nationale center for højdosisbehandling for amyloidose gennem snart tyve år har gjort alt for at bekæmpe. Det tager lang tid at flyve til ASH. Man mister en snert af julen, siger han skælmsk, men det gør han gerne for at få en opdatering på sit felt. ASH, verdens mest prestigefyldte hæmatologi-kongres, er for ham et optimalt miljø til at udbygge sin viden....

Optimal responsdybde er bedre effektmål end antal induktionsbehandlinger Et MRC-studie dokumenterer, at patienter klarer sig bedre, hvis man giver induktionsbehandlinger indtil patienten opnår maksimal responsdybde.
Skriv en kommentarASH er arnested for nyt antistof mod amyloidose Et amerikansk firma har udviklet et lovende antistof mod den frygtede aflejringssygdom amyloidose, som ubehandlet bl.a. udløser hjertesvigt. Et nyt fase 3-studie – med dansk deltagelse – undersøger, om stoffet er i stand til at opløse aflejringerne.
Skriv en kommentar
Gazyvaro kan blive den mest effektfulde førstelinjebehandling Roches nye antistof Gazyvaro (obinutuzumab) giver, sammen med et af tre forskellige kemoregimer, 34 pct. færre tilbagefald af follikulært lymfom. Det dokumenterer GALLIUM studiet, der dog også afslører dødelige bivirkninger ved kemoregimet bendamustin.
Skriv en kommentarGenmutation TP53 vigtig prognostisk markør for Mantle Celle Lymfom Patienter med MCL og mutation i genet TP53 responderer ikke på den gængse behandling, viser nyt dansk studie. Disse patienter bør tilbydes anden, eksperimenterende behandling, vurderer forskerne.
Skriv en kommentar
En del CLL-patienter progredierer fortsat på ibrutinib Overlæge Carsten Niemann fra Rigshospitalet tror ikke længere på ibrutinib som vedvarende monoterapi til yngre patienter med kronisk lymfatisk leukæmi efter at have set nye follow up-data på ASH.
Skriv en kommentar
Nedsat blodpladetal kan i mange tilfælde forklares med genetisk defekt Et nyt studie præsenteret på ASH viser, at en stor del af de patienter, der har nedsat blodpladetal, sandsynligvis har det på grund af en genetisk defekt.
Skriv en kommentar
Dansk forskning viste sig flot frem på årets store hæmatologiske kongres På årets store kongres for American Society of Hematology blev der fremlagt data fra flere store danske studier. Med resultaterne er vi ikke kun blevet klogere på en række hæmatologiske sygdomme, men også hvordan de skal behandles.
Skriv en kommentar
Hypermobil subtype af Ehler-Danlos syndrom kan ligge bag blødningstendens af ukendt årsag Forskere har karakteriseret en gruppe danske patienter med blødningstendens af ukendt årsag og peger på, at denne patientgruppe for en stor dels vedkommende opfylder kriterierne for at have hypermobil subtype af Ehler-Danlos syndrom. Resultatet kan pege i retning af fremtidige behandlingsforsøg, siger forsker.
Skriv en kommentar
Sådan går det danske lymfompatienter efter behandling med bispecifikke antistoffer I Danmark er 131 patienter med B-celle lymfom behandlet med bispecifikke antistoffer i forsøgsøjemed. Nyt studie viser, hvor effektiv behandlingen er, og hvor få bivirkninger den kommer med.
Skriv en kommentar
Sådan ser fremtiden ud for patienter med tilfældigt opdaget trombocytopeni Forskere har kortlagt, hvordan det går personer, der tilfældigt får opdaget, at de har trombocytopeni, uden at de har symptomer. Spørgsmålet er, hvilke personer der har gavn af at påbegynde udredning, siger forsker.
Skriv en kommentar
ASH-højdepunkt understreger vigtigheden i at dykke ned i detaljerne af kliniske forsøg ALPINE-studiet med BTK-hæmmeren zanubritinib som behandling til patienter med leukæmi viste lovende resultater på den årlige kongres for American Society of Hematology. Men det er vigtigt, at man går ned i studiets detaljer for helt at forstå resultatet, siger overlæge Carsten Niemann.
Skriv en kommentar