Børn, der bliver smittet med RSV inden for deres første leveår, har øget risiko for udvikling af astma senere i barndommen. Det er konklusionen i et nyt observationelt studie fra Vanderbilt University Medical Center i USA. Studiet, der er det første til at undersøge konsekvenserne af alle alvorsgrader af smitte med RSV-virus på risikoen for udvikling af astma, er publiceret i Lancet. »Vores studie viser en aldersafhængig association mellem RSV-infektioner, som årligt smitter omkring otte pct. af børn i USA,...

Ambulante besøg blandt børn med RSV leder til flere indlæggelser end ved omikron og influenza Et stort svensk studie i JAMA viser, at blandt børn, der må en tur forbi hospitalet med en infektion med RSV, bliver langt flere indlagt end blandt børn smittet med influenza eller SARS-CoV-2 omikron. Studiet peger på, hvor vigtigt det kan være, at man i forhold til børn i risiko følger anbefalingerne for vaccinering og andre beskyttende tiltag, siger læge og Karolinska-forsker bag studiet.
Skriv en kommentar
Bakterierelateret børneastma forsvinder med alderen For næsten 20 år siden fandt forskere ud af, at bakterier i luftvejene hos spædbørn øger risikoen for at udvikle astma tidligt i barndommen. Nu viser det sig, at bakterierne ikke øger risikoen for astma senere i livet.
Skriv en kommentar
ChatGPT kan kun svare på basale spørgsmål om astma Forsker ønsker et system, hvor kunstig intelligens kan svare på de fleste af de spørgsmål, som patienterne med astma har. Lige nu fejler ChatGPT, når spørgsmål om astma bliver mere komplekse, viser dansk undersøgelse.
Skriv en kommentar
Sådan går det børnene, der blev sendt på astmahjem i Kongsberg i dag I 1950erne,1960erne og 1970erne blev tusindvis af danske børn med svær astma sendt til Kongsberg i Norge på astmahjem. Nu har danske forskere undersøgt, hvordan det går børnene den dag i dag, hvor de blandt andet har flere akutte hospitalsbesøg, men også højere uddannelse end en sammenligningsgruppe af raske kontroller.
2 kommentarer
Infektioner i vuggestuealderen er associeret til øget risiko for udvikling af astma Hvis børn har mange infektioner, særligt lungebetændelse, mave-tarm-infektioner, forkølelser og feber i vuggestuealderen, har de markant øget risiko for udvikling af astma senere i barndommen. Måske er det muligt at nedbringe risikoen for udvikling af astma ved at forebygge infektioner tidligt i barndommen, siger forsker.
Skriv en kommentar
Specialister fra hele Europa går sammen om anbefalinger til behandling af børn med svær astma Vi gør det godt i Danmark, men vi kan gøre det bedre, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Type 2-inflammation leder til hurtigere fald i lungefunktion hos både raske og personer med lungesygdom Patienter med KOL eller astma med udpræget type 2-inflammation taber hurtigere lungefunktion end med patienter uden type 2-inflammation, viser dansk forskning. Det vil være interessant at undersøge, om vi ved at behandle type 2-inflammation kan bremse sygdomsprogressionen ved KOL og astma, siger forsker.
Skriv en kommentar
Allergen immunterapi virker også på den genetiske risiko for allergisk astma Gennemgang af data fra et tidligere stort klinisk studie med allergen immunterapi viser, at immunterapien også virker på den genetiske disposition for allergisk astma. Klinisk betyder det, at folk med forøget risiko for astma og allergi over for husstøvmider kan have stor gavn af denne form for behandling, siger forsker.
Skriv en kommentar
Sammensætningen af vira i tarmene har overraskende betydning for risikoen for astma Ny dansk forskning i Nature Medicine viser, at sammensætningen af de vira, der slår bakterier ihjel i tarmene, har indflydelse på risikoen for at udvikle astma. Forskningen viser også, at en del af effekten sker uafhængigt af viras påvirkning af bakterierne.
Skriv en kommentar
Ledende overlæge: Vi bør mere systematisk pode vores patienter for RSV og vaccinere dem med størst behov Vi kan i dag vaccinere for RSV, og derfor giver det også mening at pode for virusinfektionen, så vi kan finde ud af, om nogle patienter gentagne gange bliver indlagt med en infektion og derfor nok bør overveje at blive vaccineret, siger ledende overlæge i lungemedicin Anders Løkke.
2 kommentarerT-celler spiller overraskende rolle i immunforsvarets værn mod virus Nyt dansk forskningsarbejde i bl.a. Nature viser, at T-celler i de øvre luftveje spiller en essentiel rolle i immunforsvarets første værn mod luftvejsinfektioner og muligheden for at sprede dem videre. Måske skal vi ændre vaccinestrategi og udvikle vacciner, der laver ikke bare antistoffer, men også T-celler, siger KU-forsker.
Skriv en kommentar