Det handler om de blodprøver i pulsåren i håndleddet, det med jævne mellemrum er nødvendigt at tage på KOL-patienter for at måle lungefunktionen. En smertefuld oplevelse for patienten, og tilmed er prøven både tidskrævende og ikke helt ufarlig, da der kan opstå behandlingskrævende komplikationer som følge af det dybe stik. Nu har narkoseoverlæge Marianne Toftegaard på Aalborg Universitetshospital i samarbejde med professorerne Steen Andreassen og Steven Rees, begge Aalborg Universitet, og firmaet OBI Medical i Hobro udviklet software, som gør...

Lungeundersøgelse af KOL-patienter påvirkes af andre sygdomme De målinger, man i dag bruger til at udrede KOL-patienter, har ikke ændret sig i mange år. Ny viden viser, at målingerne er påvirkelige af tilstedeværelsen af andre kroniske sygdomme.
Skriv en kommentarSundhedspolitikernes svar til Jakob Lager
Skriv en kommentar
Medicinstuderende finder i arkiverne årsag til lungeproblemer I gennemsnit går der syv år fra sygdomsdebut, til patienter med immundefektsygdommen CVID kommer i behandling, og det øger risikoen for, at patienten får kroniske lungeskader eller alvorlige følgesygdomme.
Skriv en kommentar
Mangel på lungemedicinere bliver flaskehals for lungeplan Regeringens nyligt lancerede plan for en national lungesatsning med bl.a. tidligere opsporing af KOL tager ikke højde for den nationale mangel på lungemedicinere, der kan sikre de nødvendige kontroller af det forventede øgede antal KOL-patienter.
Skriv en kommentar
Lungelæge: Politikere, vis mod og øg afgifterne på tobak Faldet i antallet af rygere er gået i stå. Lungelæge Jakob Lager mener, at der kun er en vej — politikerne skal til at turde lovgive på området.
Skriv en kommentarMere medicin til færre KOL-patienter En ny analyse fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der fra 2010 til 2014 er sket et fald i antallet af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), men flere kommer i medicinsk behandling for den kroniske sygdom.
Skriv en kommentarNy billedteknik giver mere præcis strålebehandling mod lungekræft Stråleterapi mod lungekræft er en vanskelig disciplin, da kræftsvulsten bevæger sig, når patienten trækker vejret, og det betyder, at strålerne risikerer at ramme det raske væv.
Skriv en kommentar
Formand for lungescreeningsgruppe: Udfordringen bliver at nå ud til de rigtige borgere Skal vi i fremtiden screene borgere for lungekræft i Danmark, er det nødvendigt, at pilotprojektet i Region Syddanmark kaster de rigtige data og erfaringer af sig, vurderer Zaigham Saghir, formand for DLCG’s screeningsgruppe. Selv går hans bekymring på, om nok borgere i risikogruppen vil tage imod tilbuddet om screening.
Skriv en kommentar
Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Formand for screeningsgruppe: Screening for lungecancer vil være en vigtig investering i tidlig diagnostik Formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppes screeningsgruppe Zaigham Saghir glæder sig over regeringens plan om et pilotstudie, som kan bane vejen for et nationalt screeningsprogram for lungekræft. Han foreslår, at studiet gennemføres i Region Sjælland, hvor den forventede gevinst vil være størst.
Skriv en kommentar
Markant dødelighed blandt patienter med KOL efter TAVI Behandling af forsnævret aortaklap kan gøres skånsomt med TAVI, men blandt personer med KOL kommer proceduren alligevel med en betydelig dødelighed inden for det første år efter operationen. Værst ser det ud for personer med KOL, som har oplevet forværring inden for det seneste år inden TAVI ‒ i særdeleshed blandt dem som tilmed ikke tager deres inhalationsmedicin.
1 kommentar