Det har gennem flere år været et klart defineret politisk og fagligt mål at nedbringe tvang i psykiatrien. Ikke desto mindre synes udviklingen ikke at gå i tilfredsstillende eller fyldestgørende retning. Op imod hver fjerde indlagte patient udsættes for tvang – en næsten uændret situation gennem de sidste 20 år (Sundhedsstyrelsen, 2013, 2019). Og selv om der er indgået et hav af politiske og faglige tiltag de senere år, er det endnu ikke lykkedes at knække koden. Tag bare Partnerskabsaftalen 2014-2018,...

Sammenlægning af psykiatrien og somatikken må ikke få os til at slække på fagligheden Et politisk flertal har desværre valgt at sammenlægge somatikken og psykiatrien i stedet for at øge resurser til kapacitetsopbygning og behandling. For slet ikke at tale om at pleje vores kompetente personale, der fortjener ordentlige løn – og arbejdsvilkår.
1 kommentar
Jo, vi har givet psykiatrien et gevaldigt millionløft REPLIK: Det er ikke korrekt, når Dagens Medicin hævder, at Region Hovedstaden trak millioner af kroner tilbage. Pengene blev brugt på behandling af mennesker med psykisk sygdom.
Skriv en kommentar
Sophie Løhde: Investeringerne i psykiatrien er ikke sat på pause Det er ikke korrekt, når Mikkel Rasmussen, næstformand i DPS, i et debatindlæg hævder, at investeringerne i psykiatrien er sat på hold. Med finansloven for 2023 er der samlet afsat en halv milliard kroner til psykiatriområdet, hvilket hverken kan betegnes som en ’investeringspause’ eller ’håndører uden reel betydning’, skriver sundhedsminister Sophie Løhde.
Skriv en kommentar
Hvad OPUS kan lære af FACT Behandlingsparadigmet i psykiatrien er skiftet fra et fokus på klinisk recovery til personlig recovery, siden OPUS-modellen blev udviklet i 1990’erne. Derfor er det bekymrende, at bestyrelsen i Dansk Psykiatrisk Selskab retter hård kritik mod den ambulante FACT-model, der netop har fokus på patientens behov for at komme sig og fungere i civilsamfundet, skriver Casper Westergaard, overlæge, Region Hovedstadens Psykiatri.
1 kommentarDansk Psykiatrisk Selskab: Sådan kan vi nedbringe ventetiden til praktiserende psykiatere Der er over et års ventetid på at komme i behandling hos en praktiserende speciallæge i psykiatri. Det er helt uacceptabelt for patienterne. Ventetiden må nedbringes, og vi har gode ideer til, hvordan det kan lykkes, skriver bestyrelsen i Dansk Psykiatrisk Selskab.
1 kommentar
Så kom 10-årsplanen, men vi venter stadig på at komme i gang Den længeventede 10-årsplan er ét skridt i den rigtige retning for psykiatrien. Men det er også et par dansetrin tilbage, skriver medicinstuderende Noah Nøhr Hjorth Westh, formand for Fadl København.
1 kommentar
Uafhængige psykiatere i Region Midt står sammen og råder andre til at følge efter Mange speciallæger i psykiatrien forlader det offentlige sundhedsvæsen i disse år og nedsætter sig i privat praksis. De står uden for både den regionale psykiatri og sygesikringen, men udfører en betragtelig del af udredning og behandling af psykiatriske lidelser, skriver speciallæge i psykiatri Hanne Stubbe Teglbjærg.
Skriv en kommentar
Når et menneske rammes af psykisk sygdom, rammes hele familien Menneskeliv er komplekse og ideen om, at vi kan reducere sindets problemer til mindre enheder, der kan adresseres hver for sig, er det problem, vi skal adressere. Det skriver Nina Tejs Jørring, forperson for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, i en kommentar.
Skriv en kommentar
Medicinstuderende er en del af løsningen på psykiatriens udfordringer Medicinstuderende kan spille en væsentlig rolle i forhold til bl.a. at aflaste autoriseret personalet og skabe mere tid til kerneopgaven, skriver Christian Suppli Benson, formand for FADL København.
Skriv en kommentarPsykiatrien er et valgtema til det kommende regionsvalg Alle partierne vil det bedste for psykiatrien, så det, der adskiller os, er, hvilken rækkefølge vi vil prioritere det i, skriver Jacob Rosenberg, overlæge og medlem af regionsrådet i hovedstaden for de konservative.
1 kommentar
Psykiater: Diagnosen i et register dokumenterer ikke forekomsten af skizofreni Psykiater Julius Vinbjerg stiller sig kritisk over for sammenhængen mellem hashpsykose og senere diagnosticering med skizofreni. For hvordan stilles diagnosen egentlig i dag?
1 kommentar