Overvægtige ­teenagere har øget risiko for kardiomyopati som voksne
Foto: Colourbox

Overvægtige ­teenagere har øget risiko for kardiomyopati som voksne Stor svensk undersøgelse viser, at jo mere teenagere vejer, des større er deres risiko for at udvikle den alvorlige hjertesygdom kardiomyopati senere i livet. Dansk fedmelæge er ikke overrasket.

Selv moderat overvægt som 18-årig øger risikoen for at udvikle den sjældne hjertemuskelsygdom kardiomyopati senere i livet. Det viser en ny svensk undersøgelse med mere end 1,6 mio. mennesker.

Slanke personer har den laveste risiko for at udvikle hjertesygdommen, som kan lede til hjertesvigt og dødsfald, men derefter følger risikoen BMI. Selv normalvægtige har en forhøjet risiko.

KLAR KOBLING. »Det nye studie underbygger, at der er en meget stærk kobling mellem svær overvægt og kardiomyopati,« siger professor Annika Rosengren, Göteborgs Universitet og Sahlgrenska Universitetshospital.

»Tidligere har vores forskning vist, at tilfælde af hjertesvigt blandt unge mennesker stiger i Sverige, og at hjertesvigt i en ung alder kan kobles til svær overvægt som ung. Det nye studie underbygger, at der er en meget stærk kobling mellem svær overvægt og kardiomyopati. Dette er ikke blevet vist før, og faktisk er svær overvægt ikke på listen over mulige årsager til udvikling af kardiomyopati,« fortæller Annika Rosengren, der er professor i medicin ved Göteborgs Universitet og kardiolog ved Sahlgrenska Universitetshospital i Göteborg.

Det nye studie er for nylig offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift Circulation.

Dansk læge ikke overrasket

Resultaterne af det nye studie overrasker ikke Jens-Christian Holm, der er forskningsansvarlig overlæge i børnesygdomme og klinisk ekstern forskningslektor ved Københavns Universitet. ​

Jens-Christian Holm har selv lavet en lang række kliniske forsøg, der viser, hvordan overvægt i barndommen påvirker en persons risiko for en lang række fedmerelaterede hjerte-kar-sygdomme.

»Lad mig sige det sådan her: Jeg vidste det ikke i forvejen, men det overrasker mig ikke. Har man først udviklet overvægt eller fedme i barndommen, er det ikke gratis og leder ofte til forskellige hjerte-kar-sygdomme. Det vidste vi godt, og nu kan vi føje kardiomyopati til listen over fedmerelaterede sygdomme,« siger Jens-Christian Holm.

Koblede store registre sammen

I studiet har forskerne gransket data fra de svenske sessionsmyndigheder fra perioden 1969 til 2005. Unge svenske mænd mellem 18 og 19 år mødte op til session, og her blev de målt, vejet og fik undersøgt deres kondition. Data brugte forskerne til at estimere sessionsdeltagernes BMI.

Indtil videre har de få tilfælde været i stand til at flyve under radaren. Men der kan være et radikalt skifte på vej

Professor Annika Rosengren, Göteborgs Universitet og Sahlgrenska Universitetshospital

Forskerne undersøgte også to andre nationale databaser, som dækker årsagerne til samtlige indlæggelser på svenske hospitaler og årsagerne til dødsfald. På den måde kunne de se, om de unge svenske mænd med tiden udviklede kardiomyopati eller andre alvorlige hjertesygdomme.

Forskerne fulgte studiedeltagerne i op til 46 år.

»I Sverige har vi ligesom i mange andre lande set en stor stigning i antallet af svært overvægtige, og det er formentlig forklaringen på, at flere udvikler kardiomyopati i dag end tidligere. Der er ingen anden umiddelbar synder,« siger Annika Rosengren.

Risiko selv ved normalt BMI

Ud af de 1.668.893 unge mænd, som deltog i undersøgelsen, udviklede 4.477 kardiomyopati ved en gennemsnitsalder på 45,5 år. Slanke mænd med et BMI på under 20 havde den laveste risiko for at udvikle hjertelidelsen, mens risikoen for at udvikle kardiomyopati steg med BMI. Selv de mænd, der befandt sig i den høje end af normalvægtsområdet med et BMI fra 22,5 til 25, havde forøget risiko for at udvikle kardiomyopati.

Forskerne nærstuderede også risikoen for at udvikle de forskellige former for kardiomyopati.

Dilateret kardiomyopati er en tilstand, hvor hjertemusklen bliver så svag, at den ikke længere effektivt kan pumpe blodet rundt i kroppen, mens hypertrofisk kardiomyopati er kendetegnet ved, at hjertemusklen bliv rigid og ikke længere bliver tilstrækkeligt fyldt med blod mellem hjerteslagene.

KLAR KOBLING. »Det nye studie underbygger, at der er en meget stærk kobling mellem svær overvægt og kardiomyopati,« siger professor Annika Rosengren, Göteborgs Universitet og Sahlgrenska Universitetshospital.

I undersøgelsen fandt de svenske forskere, at mænd med et BMI på over 35 i teenageårene havde otte gange højere risiko for at udvikle dilateret kardiomyopati i forhold til slanke teenagedrenge. Forskerne undersøgte også, om det samme var gældende for hypertrofisk kardiomyopati, og her så de også en klar forhøjet risiko, men de havde ikke nok registrerede tilfælde til at kunne lave en tilstrækkelig statistisk analyse.

»Hjertesvigt og kardiomyopati er sjældent blandt unge mennesker, så indtil videre har de få tilfælde været i stand til at flyve under radaren. Men der kan være et radikalt skifte på vej inden for kardiologien, fordi de generationer, som har en højere andel overvægtige end tidligere generationer, nu er på vej ind i den alder, hvor hjertesygdomme er normale,« advarer Annika Rosengren.

Lavine af hjerte-kar-sygdomme

Jens-Christian Holm har opstartet og leder Enheden for Overvægtige Børn og Unge og Den Danske Biobank for Overvægtige Børn og Unge. Begge er ved Børneafdelingen på Holbæk Universitetshospital i Region Sjælland.

Han er overbevist om, at resultaterne fra den svenske undersøgelse vil være de samme, hvis man lavede en lignende undersøgelse i Danmark.

Et studie, som på mange måder ligner det svenske (Jens-Christian Holm har ikke deltaget i det), blev publiceret i 2017, og det viste, at mens vi i Danmark i perioden fra 1995 til 2012 har oplevet et fald i tilfælde af hjertesvigt blandt personer over 50 år, så er der i samme periode sket en stigning blandt de unge.

I sin forskning har Jens-Christian Holm mange gange set, hvordan overvægt i barndommen sætter kroppen under så hårdt et pres, at det kan skade hjertet og hele det metaboliske system.

Blandt andet viser hans forskning, der er foretaget på mere end 4.000 danske børn, at 45 pct. af børn med svær overvægt har forhøjet blodtryk, 31 pct. har fedtlever, 14 pct. har prædiabetes, og 45 pct. lider af søvnapnø.

Det er tæt på at være i strid med lægeløftet, når vi sender patienter ud ad døren med nogle piller, der sænker deres blodtryk, men ikke gør noget ved deres overvægt

Jens-Christian Holm, forskningsansvarlig overlæge og forskningslektor ved Københavns Universitet

»Alle disse ting hænger sammen med øget risiko for dødelige hjertesygdomme. Svær overvægt er associeret med 35 medicinske komplikationer, og til den liste kan man nu tilføje kardiomyopati, der er en sjælden og særdeles farlig tilstand. Det er endnu en brik til at fortælle, hvor farligt svær overvægt er,« siger Jens-Christian Holm.

Jens-Christian Holm mener, at vi i store træk forsømmer at tage problemet med svær overvægt blandt børn, unge og voksne alvorligt nok.

I strid med lægeløftet

I Danmark bliver svær overvægt stadigvæk ikke betegnet som en sygdom, og behandlingen af komplikationer, som kan relateres til svær overvægt, eksempelvis forhøjet blodtryk, er i store træk symptombehandling. Det skyldes, at eksempelvis blodtryksmedicin er behandling af symptomerne på svær overvægt og ikke tilstanden i sig selv.

»Det er tæt på at være i strid med lægeløftet, når vi sender patienter ud ad døren med nogle piller, der sænker deres blodtryk, men ikke gør noget ved den overvægt, som sætter sig dybe spor i deres hjerte-kar-system,« siger Jens-Christian Holm.

Skriv kommentar