En årelang søgen efter et effektivt middel til at bremse den arvelig hjertesygdom fortykket hjerte (hypertrofisk kardiomyopati) ser ud til endelig at være slut. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse. En hyppigt anvendt type medicin, der normalt bruges i behandlingen af for højt blodtryk og nedsat hjertepumpekraft, har nemlig vist sig at kunne bremse udviklingen af fortykket hjerte hos børn og unge, såfremt at behandlingen igangsættes tidligt nok. Denne opdagelse er, ifølge professor og overlæge på Afdeling for Hjertesygdomme på...

Bekymring og uvished om hjerterehabiliteringens kvalitet På hjerteafdelingerne er der frygt for, at rehabiliteringen efter hjertesygdom halter, efter at opgaven blev flyttet fra hospitalerne til primærsektoren. Men ingen ved det med sikkerhed, for der mangler data.
Skriv en kommentar
Efter tre år venter hjertetransplantationscenter stadig på grønt lys Folketinget sagde i 2019 god for brugen af organer fra kredsløbsdøde patienter. Mens transplantationscentret på Aarhus Universitetshospital fortsat venter på klarsignal fra Sundhedsstyrelsen til at udvide antallet af potentielle donorer, forbereder lægerne sig.
Skriv en kommentar
Blødningshæmmende middel øger ikke risikoen for hjerte-kar-komplikationer Studie med dansk deltagelse viser, at tranexamsyre ikke alene reducerer risikoen for alvorlig blødning og behovet for transfusioner, men også at midlet ikke øger risikoen for kardiovaskulære komplikationer signifikant.
Skriv en kommentar
CT er bedst i test ved undersøgelser for åreforkalkningssygdom i hjertet Stort europæiske studie med dansk deltagelse slår fast, at CT-scanning er bedre end koronarangiografi til undersøgelser hos patienter med brystsmerter. Studiet er udgivet i NEJM.
Skriv en kommentar
Reportage: Bypass på bankende hjerte gennem et nøglehul Ved et nyt behandlingstilbud på Rigshospitalet fik patient nummer 22 for nylig en bypass på bankende hjerte gennem tre små huller i siden og et lille snit i brystet. Mens andre patienter ser frem mod oversavet brystben, måneders genoptræning og mobilisering efter en bypass, er patient nummer 22 måske allerede tilbage på golfbanen om tre uger.
Skriv en kommentarIngen overlevelsesgevinst ved afkøling efter hjertestop Nyt stort dansk-svensk studie viser samme overlevelsesgrad blandt nedkølede og ikke-nedkølede hjertestoppatienter. Overlæge er stolt af resultaterne og mener, at studiet sætter nye standarder.
Skriv en kommentar
Fascineret af det fagligt udfordrende: Hjertelæge fra Rigshospitalet har fået EliteForsk-pris Den 38-årige overlæge på Rigshospitalet Emil Fosbøl har for nyligt modtaget EliteForsk-prisen for sin forskningsindsats inden for bl.a. hjerteklapsygdomme. Dagens Medicin har talt med den ambitiøse hjertelæge og forsker.
Skriv en kommentar
Hjerte-CT er lige så effektivt som koronarangiografi til vurdering af kranspulsåreforsnævring Ny dansk forskning viser, at hjerte-CT ikke halter bagud sammenlignet med koronarangiografi, når det gælder vurdering af kranspulsåreforsnævring hos patienter med mindre blodpropper.
Skriv en kommentar
Danske forskere undersøger K-vitamin mod forkalkning af hjerteklappen Ligesom kranspulsårerne og hovedpulsåren kan aortaklappen kalke til. Læger fra blandt andet Odense Universitetshospital undersøger lige nu, om K-vitamin kan forsinke forkalkningen af aortaklappen og dermed afholde patienter fra at skulle opereres.
Skriv en kommentar
To klinikchefer: Hvad med coronavirussens andre ofre? Ophobningen af udskudte operationer under COVID-19-pandemien har skabt lange ventetider for patienter uden særlige rettigheder. Det vil i store træk sige alle dem, der hverken er akutte eller lider af kræft eller COVID-19. Klinikchef fra Aarhus Universitetshospital efterlyser fem konkrete tiltag fra politikerne.
Skriv en kommentarNy dansk forskning slår fast: Forhøjet blodtryk kan selvstændigt føre til karskader og åreforkalkning Forskning viser, at forhøjet blodtryk kan gøre skade på blodkarrene og give åreforkalkning uden involvering fra signalstoffer. Mere specifik viden om forhøjet blodtryk kan lede til bedre behandling i fremtiden, siger forsker og læge bag studiet.
Skriv en kommentar