Nye teknologier skal mindske genindlæggelser af hjertepatienter Aalborg Universitet skal stå i spidsen for et nyt forskningsprojekt, der skal udvikle teknologier for at mindske genindlæggelser af patienter med hjertesvigt.

Genindlæggelser er en bekostelig affære i sundhedssektoren. Patienter med hjertesvigt, der har problemer med, at hjertet ikke kan pumpe blod nok rundt i kroppen bliver meget ofte genindlagt, og er dyrt.

Det har Aalborg Universitet nu besluttet sig for at gøre noget ved i et forskningsprojekt kaldet Futurepatient med Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi i spidsen, hvor forskere skal finde og teste nye teknologiske løsninger, skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

AAU’s forskere skal sammen med en række samarbejdspartnere udvikle nye teknologier,  der vil gøre det muligt for patienterne bedre selv at kunne følge deres sygdom og på den måde nå at reagere, inden sygdommen forværres.

»I det nye projekt vil vi udvikle og teste nye velfærdsteknologiske løsninger og programmer, der bygger på de nye self-tracking teknologier, der kan måle søvn, bevægelse, puls mm., og som er teknologier, der kun koster et ganske beskedent beløb.  For hjertesvigtpatienter vil vi udvikle og udforske, om de nye teknologier kan bruges til selvmonitorering af for eksempel søvn og bevægelse,« udtaler lektor Birthe Dinesen, AAU og uddyber, at de skønner, at 10-15.000 hjertesvigtspatienter pr. år i Danmark vil kunne få glæde af teknologierne ved, at de bedre selv kan følge med i deres sygdom og på den måde undgå forværring af sygdommen.

Større livskvalitet

De nye teknologier skal ikke kun hjælpe hjertepatienter. Der bliver  foretaget tusindvis af knæoperationer i Danmark om året, og genoptræningen af de mange patienter er også en meget bekostelig affære.

Udover teknologierne vil forskerne også udarbejde træningsprogrammer, der vil gøre det muligt for knæopererede at genoptræne i eget hjem.

»Det er vores hypotese, at begge patientgrupper vil opleve en forøget livskvalitet, færre genindlæggelser og bedre håndtering af egen sygdom. Med vores forslag til individuelt tilpassede træningsprogrammer og teknologi sammenholdt med de beskedne teknologipriser, forventer vi, at der også samfundsøkonomisk vil være markante besparelser at hente,« siger Birthe Dinesen i en pressemeddelelse.

Projektet er muligt takket være en bevilling på ti mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Skriv kommentar