Ny konsensus ved behandling af osteoporose hos nyre-patienter Patienter med kronisk nyresygdom har forhøjet risiko for at brække knogler på grund af knogleskørhed. Ny europæisk konsensus sætter fokus på diagnose og behandling af denne højrisikogruppe.

Patienter med fremskreden kronisk nyresygdom lider af forringet knoglekvalitet og knogletæthed. Det øger deres risiko for knoglebrud fire til seks gange i forhold til baggrundsbefolkningen.

Alligevel er der på grund af kompleksiteten i forhold til diagnosticering og behandling af osteoporose hos patienter med fremskreden kronisk nyresygdom ingen klare retningslinjer for netop diagnose og behandling. Det efterlader denne patientgruppe i høj risiko for at blive ramt af et potentielt livstruende knoglebrud.

I et forsøg på at skabe et paradigmeskifte inden for behandling af osteoporose hos patienter med kronisk nyresygdom har European Renal Osteodystrophy Working Group samlet ekspertise fra flere forskellige ekspertgrupper. Det er i Nephrology Dialysis Transplantation mundet ud I udgivelsen “European Consensus Statement on the diagnosis and management of osteoporosis in chronic kidney disease stages G4-G5D”. Det skriver Medical Express.

Den nye konsensus opsamler de praktiske anbefalinger for diagnose, vurdering af frakturrisiko, grænseværdier for intervention, farmakologiske og ikke-farmakologiske interventionsstrategier, monitorering og sekundær frakturforebyggelse til patienter med fremskreden kronisk nyresygdom.

Ifølge en af forfatterne bag den nye konsensus har det i den grad manglet:

»Forstyrrelser i mineral- og knoglemetabolismen finder sted tidligt under kronisk nyresygdom og bliver næsten universel hos patienter med fremskreden kronisk nyresygdom. På trods af den meget høje risiko for osteoporose-relaterede frakturer er der alligevel et stort hul i behandlingen til disse patienter. Mange klinikere er usikre på den optimale diagnostiske- og terapeutiske strategi, og det er måske med til at fremme en ”vent-og-se”-tilgang i forhold til behandling af sygdommen,« fortæller den ledende forfatter til den nye konsensus, læge Pieter Evenepoel fra Department og Nephrology ved University Hospital Leuven, Belgien.

Kronisk nyresygdom er et hastigt stigende problem

Den nye konsensus er ifølge forfatterne bag vigtig og kommer på det helt rigtige tidspunkt, fordi kronisk nyresygdom netop nu er et hastigt voksende problem i hele verden.

Det vurderes, at op mod 10 til 15 pct. af den voksne befolkning lider af en eller anden grad af kronisk nyresygdom. I 2010 blev det estimeret, at 284 pr.  én mio. mennesker i verden havde behov for dialyse på grund af dårlige nyrer, og det tal stiger hele tiden, da stadigt flere rammes af kardiometaboliske sygdomme.

Forskerne bag den nye konsensus håber, at vejledningen kan være med til at skabe bedre rammer omkring behandling af osteoporose hos personer, hvis nyrer er presset til det yderste.

»For nylig har studier antydet, at behandlinger til osteoporose hos personer uden kronisk nyresygdom også kan have samme effekt hos personer med fremskreden kronisk nyresygdom. Vi håber på, at denne pragmatiske konsensusanbefaling, der er resultatet af et succesfuldt samarbejde mellem europæiske samarbejdspartnere og dækker vurdering, behandling og monitorering af knoglernes helbred hos patienter med nyresygdom, kan være med til at stimulere en proaktiv og sammenhængende tilgang til behandling af osteoporose hos disse højrisikopatienter,« siger en anden af forskerne bag konsensus, professor Serge Ferrari, der er vicedirektør i IOF Committee of Scientific Advisors.

Skriv kommentar