Lægemanglen på Nykøbing Falster Sygehus fik i sidste måned Sjællands Universitetshospital til at tvangsflytte knap 100 læger til sygehusmatriklen på Falster et par dage om måneden. En lignende manøvre vil ikke komme på tale for at bemande hospitalets nye almenmedicinske lægeklinik i Søllested, lover Peder Fabricius, lægefaglig vicedirektør på SUH.Foto: Region Sjælland

Nu skal Sjællands Universitetshospital drive lægepraksis på Lolland Hospitaler i Region Sjælland trækkes nu for alvor ind i kampen for at løse lægemanglen i almen praksis. Regionsledelsens nye krav lyder, at hvert hospital skal drive én lægepraksis hver. For Sjællands Universitetshospital gælder det en ny lægeklinik på Lolland, men hospitalet lover, at tvang ikke kommer på tale for at sikre bemandingen.

Midt på Lolland i den lille by Søllested er det efterhånden mange år siden, at det lokale lægehus drejede nøglen om.

I de seneste 6 år har byens knap 1.400 borgere derfor måtte tage turen til enten Nakskov eller Horslunde for at finde en praktiserende læge, som fortsat tager imod nye patienter. 

Men 1. juli skal det være slut. 

Her er planen, at byens lægehus genåbner, og med genåbningen følger også en helt ny strategi fra Region Sjællands side. 

Hospitaler som driftsherre

Lægehuset skal nemlig hverken drives af regionen selv, en privat leverandør på udbudskontrakt med det offentlige, eller af en af de få speciallæger i almen medicin, som måske forvilder sig til Lolland på egen hånd. 

I stedet skal lægehuset drives af Sjællands Universitetshospital, som samtidig gøres ansvarlig for at sikre lægebemandingen i Søllested. 

»I Region Sjælland har vi besluttet, at sygehusene skal have en større rolle og indsigt i, hvad der foregår i almen praksis for at sikre en bedre sammenhæng på tværs. Derfor har vi givet sygehusene besked om, at de skal være med til at sikre lægedækningen i almen praksis. I første omgang skal hospitalerne drive én lægekapacitet i almen praksis hver,« siger Martin Magelund, der tiltrådte som koncerndirektør i Region Sjælland sidste år efter en længere årrække som direktør på Rigshospitalet.

Årsagen til det opsigtsvækkende strategiskifte er ifølge Martin Magelund de muligheder, men også øgede krav til Region Sjælland, som sundhedsreformen bærer med sig. 

»I 20 år har vi haft vores fokus på det specialiserede sundhedsvæsen. Med sundhedsreformen er turen nu kommet til at udvikle almen praksis, men skal vi lykkes med den opgave, så kræver det først og fremmest, at vi først får løst de lægedækningsudfordringer, som vi har. Det er grunden til, at vi nu tager endnu flere værktøjer i brug i Region Sjælland og intensiverer indsatsen,« siger Martin Magelund.

Lægefattige Lolland

Mens Region Sjælland har givet Holbæk Sygehus besked om at drive og bemande en almen medicinsk lægeklinik i den vestlige del af Holbæk Kommune, samt en satellitklinik på selve sygehusmartriklen med særligt fokus på socialt udsatte borgere, så ser opgaven for Sjællands Universitetshospital straks mere vanskelig ud. 

Vi har brug for at vise os selv og omverdenen, at vi kan løse lægemanglen i Region Sjælland

Martin Magelund, koncerndirektør, Region Sjælland

Søllested befinder sig langt fra det øvrige sundhedsvæsen. På Dagens Medicin har vi tidligere beskrevet, hvordagen lægehuse på Lolland over en længere årrække er lukket på stribe, mens Region Sjælland har måttet grave dybt i lommerne efter eksorbitante timelønninger til lægevikarer for at holde dørene åbne i de få regionsklinikker, som er trådt i den klassiske lægepraksis’ sted. 

Er man i tvivl om, hvor svært det er at rekruttere speciallæger i almen medicin på Lolland, så er Danmarks fjerdestørste ø i dag det eneste sted i landet, hvor der er fri nedsættelsesret som praktiserende læge. Lægerne kan med andre ord vælge og vrage. 

Så hvordan skal Sjællands Universitetshospital lykkes med at sikre lægedækningen i Søllested, når andre aktører tidligere har fejlet? Og hvis det ikke lykkes, skal lægebemandingen så sikres ved at tvinge læger fra SUH til at bemande lægeklinikken i Søllested? 

Afviser brug af tvang

Peder Fabricius, lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, afviser, at tvang bliver et redskab, som hospitalet vil benytte sig af, hvis rekrutteringen slår fejl. 

»Man skal være forsigtig med at udstede garantier, men vi har ingen planer om at tvinge de speciallæger i almen medicin, som vi har ansat på vores hospital, til at arbejde i Søllested. Lægeklinikken skal være drevet af frivillighed. Så selvom vi som sygehus har fået en bunden opgave fra regionen, så kommer vi ikke til at varsle nogen funktion i Søllested over for vores ansatte,« siger Peder Fabricius. 

Selvom Peder Fabricius afviser brugen af tvang, er det dog ikke ensbetydende med, at de enkelte hospitalsafdelinger ikke er blevet inddraget i arbejdet med at bemande den nye lægeklinik på Lolland.

I en rundsendt mail, som Dagens Medicin er i besiddelse af, har Peder Fabricius og stabschef på Sjællands Universitetshospital Jesper Olesen bedt de enkelte afdelingsledelser om at melde ind, hvor mange speciallæger og hoveduddannelseslæger i almen medicin, som de har ansat på deres afdeling. 

»Sygehusledelsen ønsker i første omgang at afsøge mulighederne for, om nogle af SUH’s egne læger på frivillig basis kunne have lyst til at tage nogle ekstra timer i den nye klinik,« står der blandt andet i mailen. 

Selv er Peder Fabricius fortrøstningsfuld, når det kommer til at sikre lægebemandingen i Søllested på den længere bane ad frivillighedens vej. 

»Region Sjælland har en forståelse og en realisme omkring, at det her er en svær opgave for os at løse. Lægeklinikken skal allerede være i drift 1. juli, og det er jo lige om lidt. Ambitionen er på sigt at få ansat faste læger i Søllested, og det tror jeg godt kan lade sig gøre. Men det er tvivlsomt, om vi kan nå det til 1. juli. Lykkes det ikke, så må vi hyre vikarlæger ind i en kortere periode,« siger Peder Fabricius.

Indsats skal genstartes

Ud over at inddrage regionens hospitaler i kampen mod lægemanglen i almen praksis har Region Sjælland også sat sig det erklærede – og ambitiøse – mål, at de aktuelt 11 ledige lægekapaciteter i den lægefattige region skal være besat inden sommerferien. 

Sidst kapaciteterne var i opslag, var der kun én speciallæge i almen medicin, som bed på. Kort efter afleverede lægen imidlertid ydernummeret retur til regionen. 

Denne gang er regionen dog i tæt dialog med PLO og andre aktører om, hvordan den ambitiøse målsætning kan indfries. Derudover bliver målsætningen også hjulpet godt på vej af regeringens såkaldte ‘juleaftale’ fra december, der fra 1. januar og frem til 1. juli i år lukker døren for nye lægepraksisser i 17 ud af landets 98 kommuner. 

»Vi har brug for at vise os selv og omverdenen, at vi kan løse lægemanglen i Region Sjælland. Der er brug for en genstart af indsatsen. Det er også derfor, at vi er gået ud med så ambitiøs en målsætning. Jeg synes allerede nu, at jeg kan mærke, at vi alle kan læne os ind i det på en anden måde end tidligere,« siger Martin Magelund.

Skriv kommentar