Æg er en fast bestanddel af morgenmad, frokost og aftensmad verden over, men helbredsfordelene er måske ikke så store, som mange går og tror. I hvert fald viser et nyt kinesisk studie, at folk, som spiser ét eller flere æg om dagen, har øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det skriver News Medical.
Studiet, der er publiceret i British Journal of Nutrition, viser, at personer, som spiser mere end 50 gram æg om dagen, har 60 pct. forøget risiko for at udvikle type 2-diabetes.
Forskningen er foretaget i Kina, hvor hele 11 pct. af befolkningen lider af diabetes. På verdensplan er tallet 8,5 pct. Alene i Kina koster diabetes det kinesiske samfund 109 mia. dollar om året. Regeringen har derfor også stort fokus på sygdommen, og på hvordan traditionel kinesisk mad, der indeholder mange æg, spiller en rolle i de høje tal.
»Antallet af kinesere, der spiser æg, er fordoblet i perioden fra 1991 til 2009, og over de seneste årtier har der været et stort skifte i fødeindtaget fra mange kornprodukter og grøntsager til mere kød og forarbejdede fødevarer. Kost er en vigtig og modificerbar risikofaktor for udvikling af type 2-diabetes, så det er vigtigt at forstå, hvordan forskellige kostfaktorer kan have en indflydelse på den stigende sygdomsbyrde,« siger læge Ming Li fra China Medical University til News Medical.
Mere æg forøger risiko
I studiet har forskerne haft deltagelse af 8.545 personer.
Forsøgspersonerne blev fulgt i perioden fra 1991 til 2009, hvor forskerne ved hjælp af spørgeskemaer fik information om personernes kostvaner og helbred. Der blev også regelmæssigt udført fysiske undersøgelser af forsøgspersonerne, hvori blandt andet faste-blodsukkeret blev målt.
Resultatet af undersøgelsen viser, at indtag af 38 gram æg om dagen var associeret med 25 pct. forøget risiko for at udvikle type 2-diabetes, mens 50 gram æg om dagen var associeret med 60 pct. forøget risikoen.
Effekten var mere tydelig blandt kvinder end blandt mænd.
»Koblingen mellem at spise æg og risikoen for at udvikle diabetes er ofte debatteret. I dette studie sigtede vi mod at vurdere, hvordan folks indtag af æg over tid har betydning for deres risiko for at udvikle type 2-diabetes bestemt ved en måling af deres faste blodsukker,« siger Ming Li.