Menneskerettighedsdomstol slår fast: Læger måtte godt give medlem af Jehovas Vidner en blodtransfusion Medlem af Jehovas Vidner taber usædvanlig sag om blodtransfusion, hvor mand fik en blodtransfusion på Odense Universitetshospital mod sit ønske.

Lægerne handlede korrekt, da de gav Leif Lindholm en blodtransfusion efter et fald i 2014. Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg fastslået her 10 år efter faldet. Det skriver den i en afgørelse, der kan ses på det sociale medie X.

Menneskerettighedsdomstolen lægger til grund vurderingen, at lægerne ventede med at give Leif Lindholm blod, indtil de fandt det nødvendigt for at redde hans liv, og at den beslutning ikke var i strid med dansk lovgivning, som siger at beslutningen om at nægte blodtransfusion skal ske på et aktuelt og informeret grundlag. 

Sagen har stået på siden 67-årige Leif Lindholm, som var medlem af Jehovas Vidner, i 2014 faldt ned af en stige fra sit hønsehus på Ærø. Han kom voldsomt til skade og svævede ind og ud af bevidsthed, og han blev derfor fragtet til Odense Universitetshospital (OUH). I et forsøg på at redde Leif Lindholms liv gav lægerne på OUH ham en blodtransfusion, velvidende at han bar et såkaldt blodkort i lommen, hvor der stod, at han grundet sine religiøse årsager ikke ønskede at modtage blod under nogen omstændighederne. Det kunne Kristeligt Dagblad fortælle i 2023.

Lægerne valgte at se bort fra dette, da han ikke var ved bevidsthed. Hans enke, Lillian Lindholm, valgte efter hans død nogle uger efter faldet at klage til Styrelsen for Patientklager.

Sidenhen er sagen endt i et tovtrækkeri og været igennem samtlige retsinstanser i Danmark, for Lillian Lindholm har stået fast på, at hendes afdøde mand fik krænket sine menneskerettigheder, 

Hos Styrelsen for Patientklager blev det konkluderet, at hospitalet ikke havde begået fejl, men da sagen kom i Landsretten, slog de fast, at Leif Lindholm havde fået krænket sin religionsfrihed, og at hospitalet havde begået fejl. Tovtrækkeriet fortsatte i Højesteretten, da Styrelsen for Patientsikkerhed fik omstødt dommen fra Landsretten.

Lillian Lindholm klagede efterfølgende til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og der er nu sat foreløbigt punktum for sagen. 

Skriv kommentar