Mansoor Mirza
Danmark har valgt den rette behandling mod lokalt fremskreden cervixcancer, konstaterer overlæge Mansoor Mirza, onkologisk klinik på Rigshospitalet.Foto: Niels-Bjørn Albinus

Stråler og kemoterapi bedst til lokalt fremskreden livmoderhalskræft Resultater af et indisk studie bekræfter, at bl.a. de nordiske lande har valgt rigtigt ved at prioritere strålebehandling og samtidig kemoterapi frem for kemoterapi og operation til patienter med lokalt fremskreden cervixcancer, mener overlæge Mansoor Mirza, Rigshospitalet.

MADRID (Dagens Medicin) – Behandling af lokalt fremskreden cervixcancer med kemoterapi og strålebehandling giver signifikant højere femårsoverlevelse end hvis patienterne får kemoterapi efterfulgt af operation. Det viser resultater af et randomiseret studie med 633 cervixcancerpatienter fra Indien. Studiet underbygger, at kemoterapi og samtidig strålebehandling fortsat skal være standardbehandlingen til denne patientgruppe.

Tidligere studier har vist, at neoadjuverende kemoterapi efterfulgt af kirurgi giver bedre resultater end strålebehandling alene, men ingen undersøgelser har testet denne behandlingsstrategi over for standardbehandling med kemoterapi kombineret med samtidig strålebehandling. Den aktuelle undersøgelse viste, at kvinder behandlet med kemoterapi/strålebehandling havde en femårsoverlevelse på 76,7 pct., i forhold til 69,3 pct. i gruppen,der havde fået kemoterapi efterfulgt af operation.

Overlæge Mansoor Mirza, onkologisk klinik på Rigshospitalet, har set frem til præsentationen af det indiske studie, som han mener underbygger den behandlingsstrategi, som er valgt i Danmark.

»Kombinationen af strålebehandling og kemoterapi var statistisk signifikant bedre end kemoterapi og operation. Resultaterne understøtter heldigvis den fremgangsmåde, vi har valgt i Danmark, de nordiske lande, og lande som Canada og Storbritannien. Så vi kan være glade for, at vi har gjort og gør det bedste for patienterne,« siger Mansoor Mirza.

I det nye studie har forskerne undersøgt, om neoadjuvant kemoterapi efterfulgt af en operation leder til bedre udfald for patienter med lokal, fremskreden livmoderhalskræft end kemostråling efterfulgt af en operation.

633 patienter med IB2, IIA og IIB livmoderhalskræft deltog i studiet og fik enten den ene eller den anden form for behandling. Forskerne fulgte derefter patienterne for at se, hvordan deres sygdomsforløb udviklede sig.

Efter gennemsnitligt 58,5 måneder oplevede 30 pct. af kvinderne, der var blevet behandlet med neoadjuvant kemoterapi, tilbagefald i deres sygdom. Tallet var 23 pct. for kvinderne, der havde modtaget stråleterapi.

Forskerne fandt ingen forskel i dødsfald mellem de to grupper.

»Kemostråling bør fortsat være standardbehandlingen til patienter med lokal, fremskreden livmoderhalskræft,« siger studiets hovedforfatter, onkolog Sudeep Gupta fra Tata Memorial Centre, Mumbai, i en pressemeddelelse.

Skriv kommentar