COVID-19-vaccination
Med det nuværende COVID-19-billede i Danmark står fordelene ved vaccinen fra Johnson & Johnson ikke mål med ulemperne, vurderer Sundhedsstyrelsen, som derfor i dag har besluttet at fjerne vaccinen fra det nuværende vaccinationsprogram.Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Johnson & Johnson-vaccine fjernes fra vaccinationsprogram Sundhedsstyrelsen vurderer, at fordelene ved coronavaccinen fra Johnson & Johnson ikke står mål med risikoen for mulige skadevirkninger hos de vaccinerede.

Coronavaccinen fra Janssen Pharmaceuticals Companies under virksomheden Johnson & Johnson kan være årsag til til sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper (VITT), og derfor trækker Sundhedsstyrelsen nu vaccinen helt ud af det danske vaccinationsprogram.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det, som vi lige nu mister i forebyggelse af alvorlig sygdom i den helt konkrete situation i Danmark, kan ikke opveje risikoen for mulige bivirkninger i form af alvorlige blodpropper hos de vaccinerede

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen

»Det er klart, at det er en svær beslutning at tage, når vi står midt i en epidemi, og vi også har måttet fortsætte uden COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca. Men det, som vi lige nu mister i forebyggelse af alvorlig sygdom i den helt konkrete situation i Danmark, kan ikke opveje risikoen for mulige bivirkninger i form af alvorlige blodpropper hos de vaccinerede. Man skal huske, at vi fremover først og fremmest vil vaccinere yngre raske personer,« siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

Danmark har forhåndsindkøbt ca. 8,2 mio. doser af Johnson & Johnson-vaccinen, og de første doser er allerede ankommet til Statens Serum Institut. Men de ser ikke ud til at komme i brug nu.

Beslutningen om at fortsætte vaccineudrulningen uden vaccinen fra Johnson & Johnson udelukker ikke, at vaccinen kan tages i brug på et senere tidspunkt, hvis der kommer ny viden, eller hvis situationen i Danmark ændrer sig. Det gælder for eksempel, hvis det aktuelle smittetryk eller tilgængeligheden af andre vacciner ændrer sig.

»Vi har stadig en forpligtigelse til at bidrage til, at der opnås mere viden om de nye vaccineteknologier, og derfor vil der være mulighed for, at COVID-19-vaccinen fra Johnson & Johnson kan tages i brug i mindre omfang i kliniske forsøg, hvis en række krav er opfyldt,« siger Helene Probst.

EMA: Der er en sammenhæng

EMA kunne i sidste uge konkludere, at COVID-19-vaccinen fra Janssen sandsynligvis kan være årsag til sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper, det sjældne syndrom VITT (vaccine-induceret immun trombotisk trombocytopeni).

EMA vurderede vaccinens sikkerhed, efter at rapporter fra USA meldte om alvorlige tilfælde af blodpropper efter brug af vaccinen. 12. april valgte de amerikanske lægemiddelmyndigheder at sætte udrulningen af vaccinen fra Janssen på pause i USA, mens de foretog en vurdering af sikkerheden. Kort efter anbefalede Johnson & Johnson selv frivilligt at sætte udrulningen af COVID-19-vaccinen fra Janssen på pause i Europa.

VITT-syndromet er en sjældent forekommende bivirkning, der er set i forbindelse med de to vacciner mod COVID-19 fra henholdsvis AstraZeneca og Johnson & Johnson. Syndromet ligner en lignende komplikation ved det blodfortyndende lægemiddel Heparin, som i særlige situationer kan give det alvorlige sygdomsbillede med blodpropper og blodpladeforstyrrelser.

VITT er associeret med høj dødelighed og alvorlig sygdom, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Forsinkelse på op til fire uger

Da Sundhedsstyrelsen besluttede at droppe AstraZenaca-vaccinen kaldte professor Camilla Foged i Dagens Medicin det for en fornuftig beslutning. Hun forsker i den farmaceutiske side af vacciner på Københavns Universitet og har i årevis arbejdet med udvikling af vacciner.

Her erklærede hun sig enig i, at beslutningen om den fortsatte brug af AstraZenecas vaccine skulle bygge på de aktuelle danske forhold.

»Epidemien er stabil i Danmark, og vi har sæsonen med os, så på den baggrund kan man godt tage vaccinen ud af programmet, uden at det får uoverskuelige konsekvenser,« sagde Camilla Foged i den forbindelse.

Beslutningen om at droppe Johnson & Johnson-vaccinen vil have størst konsekvenser for de 25-39 årige. De kan forvente en forsinkelse på op til fire uger. For de resterende målgrupper vil det betyde ca. en uges forsinkelse, da Danmarks får rigtig mange andre vacciner, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Læs også:

Johnson & Johnson udskyder udrulningen af vacciner i EU efter amerikansk udmelding

Sundhedsstyrelsen dropper AstraZeneca-vaccinen mod COVID-19

Vaccineforsker om Brostrøms dom over AstraZeneca-vaccine: En fornuftig beslutning

Skriv kommentar