Antistoffet occrelizumab, der rammer immunsystemets B-celler, formår at mindske mængden af de karakteristiske inflammatoriske hjernelæsioner hos patienter med multipel sklerose. Det viser resultaterne af et klinisk fase 2 studie offentliggjort i tidsskriftet Lancet. Det kan give håb for en ny type immunterapeutisk behandling af den invaliderende hjernesygdom multipel sklerose (MS). MS skyldes immunsystemets ødelæggelser af patientens nerveceller i hjerne og rygmarv, hvilket giver ophav til neurologiske lidelser og inflammatoriske læsioner i hjernen. Indtil for nylig, antog man, at immunsystemets T-celler,...
Forskere finder kønsforskel hos sklerosepatienter Gen i hjernen kan være forklaringen på, at sklerose oftere rammer kvinder.
Skriv en kommentarRehabilitering fører til bedre førlighed Studie evaluerer brugbarheden af fem forskellige gangtest til målinger af førlighed hos patienter med sclerose.
Skriv en kommentarArvelig risiko for sclerose mindre end tidligere antaget Omfattende svensk studie inddrager hele tre nationale registre og opnår en dækningsgrad på knap 96 pct.
Skriv en kommentarKræftmiddel mindsker tilbagefald hos sklerosepatienter Alemtuzumab kan stimulere funktionen af bestemte immunceller hos patienter med sklerose og derved mindske risikoen for tilbagefald.
Skriv en kommentar
Øjnene sladrer om skader på centralnervesystemet hos personer med diabetes Nyt dansk studie viser, at øjenundersøgelser med OCT-skanning hos personer med diabetes kan bruges som indikator for systemiske nerveskader med betydning for blandt andet hjertet og hjernen. Måske kan dette mål anvendes til at lave bedre individuel rådgivning og forebyggende behandling til personer med diabetes, siger forsker.
Skriv en kommentar
Tarmbakterier peger på ny mulig behandling til personer med sklerose Mennesker med multipel sklerose har betydelige ubalancer i deres tarmbakterier, hvilket ser ud til at medvirke til, at deres immunsystem bliver overgearet. Måske kan de rette tarmbakterier, de stoffer, som tarmbakterierne laver, eller sågar plantebaseret kost være med til at holde sygdommen mere i ro, siger professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen.
Skriv en kommentar
God tid forbedrer patientrelationen, men det handler ikke om antallet af minutter Den gode patientrelation i almen praksis handler blandt andet om, at patienten føler, der er god tid. Ny undersøgelse viser, at det ikke nødvendigvis handler om flere minutter, men om følelsen af, at der er tid til at tale om det, patienten har brug for.
Skriv en kommentar
Forskere fra Syddansk Universitet modtager 1,8 mio. kr. til nyt stamcellelaboratorium A.P. Møller Fonden har doneret midler til indkøb af udstyr til et nyt stamcellelaboratorium på Odense Universitetshospital, der skal bruges til klinisk behandling af celler.
Skriv en kommentar
Gelé af edderkoppesilke åbner op for helt nye muligheder for drug delivery Forskere fra Karolinska Institutet i Sverige har udviklet en tredimensionel gelé af edderkoppesilke. Geléen har potentiale til at kunne designes til at holde fast i biologisk aktive molekyler og levere medicin lige akkurat der i kroppen, hvor der er brug for det.
Skriv en kommentar
Danske forskere udvikler ny genteknologi, der kan teste, hvor godt medicin virker Forskere fra Københavns Universitet har fundet en ny metode til at teste virkningen af medicin. Den nye genteknologi kan være med til at gøre udviklingen af medicin hurtigere og mere præcis.
Skriv en kommentar
Videomøde på tværs af sektorer åbner for ny samtale om borgeren Sygehus, kommune, egen læge og patient har i et forskningsprojekt holdt et fælles møde om patientens forløb. Ved at samle faglighederne kommer der et nyt syn på patienten, og kvaliteten hæves, siger forsker bag projektet.
Skriv en kommentar