Hele 47 pct. af overlægerne, ledende overlæger og cheflægerne har oplevet symptomer på stress inden for den seneste måned. Det viser en ny analyse fra Overlægeforeningen.
Ud af de 47 pct. har 16 pct. søgt professionel hjælp, og 66 pct. af dem mener, at stress går ud over kvaliteten i deres arbejde.
Og disse tal skal man tage alvorligt, mener Susanne Wammen, der er formand for Overlægeforeningen:
»Som overlæger bliver vi udsat for et stort pres en gang imellem. Det er en uundgåelig del af jobbet, og heldigvis er det heller ikke alle 47 procent, som har oplevet symptomer, der bliver syge af det,« siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:
»Men når næsten hver femte af kollegerne med symptomer opsøger professionel hjælp, så er stress ikke forbigående for alt for mange. Også overlæger risikerer at blive syge, når presset på jobbet bliver for stort, og når det sker, går det både ud over den enkelte overlæge og over patienter og kolleger.«
Et fælles ansvar at få bugt med problemerne
I analysen bliver det også fremlagt, hvad overlægerne mener er årsagen til stress på arbejdspladsen, og for 80 pct. af dem med symptomer er hovedårsagen, at der ikke er nok personale på afdelingen, og 48 pct. svarer, at afdelingen er gået på kompromis med kvaliteten af deres arbejde af hensyn til ressourcer
»Det betyder meget for alle sundhedsprofessionelle at give patienterne den bedst mulige behandling.Vores opgave er at løse opgaverne bedst muligt indenfor de rammer, som politikerne beslutter, men det nytter ikke, hvis vi i realiteten får en opgave, som det er umuligt at løse. Derfor har både politikere, sygehusledelser og overlægegruppen et fælles ansvar for at sikre, at der er balance i tingene«, siger Susanne Wammen.
Hele 21 pct. oplever ikke at få støtte fra ledelsen, når de rammes af stresssymptomer, og 8 pct. oplever sjældent at få støtte fra kollegerne, og det får Susanne Wammen til at komme med et opråb:
»Vi skal blive bedre til at hjælpe hinanden, og som ledere skal vi også turde række ud til en kollega og tilbyde hjælp. Det kan være via regionernes tilbud, via Overlægeforeningen eller andet. For én ting er sikkert. Vi skal ikke acceptere, at overlæger bliver syge af at gå på arbejde«.
Undersøgelsen bygger på svar fra 2.593 overlæger, der svarede på Overlægeforeningens arbejdsvilkårsundersøgelse i marts og april 2023. Det svarer til 39 pct. af de 6.799 overlæger, som fik spørgeskemaet.
16 procent af overlægerne har opsøgt professionel hjælp på grund af stress
- 47 pct. svarer ja til at have oplevet symptomer på stress den seneste måned
– Ud af dem har 16 pct. søgt professionel hjælp
– Ud af dem oplever 66 pct., at stress går ud over kvaliteten i deres arbejde - Stilling:
53 pct. af de ledende overlæger har haft symptomer den seneste måned. 41 pct. af cheflægerne og 46 pct. af de overenskomstansatte overlæger har haft symptomer - Alder:
55 pct. af medlemmerne under 55 år har haft symptomer på stress. 46 pct. af medlemmerne mellem 55 og 64 år og 29 pct. af medlemmer over 64 år. - Køn:
53 pct. af kvinderne har haft symptomer mod 41 pct. af mændene - Speciale:
58 pct. af medlemmerne inden for psykiatrien og 52 pct. indenfor paraklinik har haft symptomer. Til sammenligning har 45 pct. af medlemmerne inden for kirurgi og medicin haft symptomer
Kilde: Overlægeforeneingen