SAN DIEGO (Dagens Medicin) – Omkring 10 pct. af alle dem, der rammes af mantle celle lymfom (MCL), har en mutation i genet, TP53, og dem går det rigtig dårligt. De oplever ingen effekt af den gængse behandling, får hurtigere tilbagefald i forhold til det store flertal af patienter og dør i gennemsnit allerede to år efter, at sygdommen er brudt ud mod 12 år for den øvrige patientgruppe. Mutationer i genet TP53 er kendt fra mange cancere, og man...

Gazyvaro kan blive den mest effektfulde førstelinjebehandling Roches nye antistof Gazyvaro (obinutuzumab) giver, sammen med et af tre forskellige kemoregimer, 34 pct. færre tilbagefald af follikulært lymfom. Det dokumenterer GALLIUM studiet, der dog også afslører dødelige bivirkninger ved kemoregimet bendamustin.
Skriv en kommentar
Optimal responsdybde er bedre effektmål end antal induktionsbehandlinger Et MRC-studie dokumenterer, at patienter klarer sig bedre, hvis man giver induktionsbehandlinger indtil patienten opnår maksimal responsdybde.
Skriv en kommentar
En del CLL-patienter progredierer fortsat på ibrutinib Overlæge Carsten Niemann fra Rigshospitalet tror ikke længere på ibrutinib som vedvarende monoterapi til yngre patienter med kronisk lymfatisk leukæmi efter at have set nye follow up-data på ASH.
Skriv en kommentar
Dansk forskning viste sig flot frem på årets store hæmatologiske kongres På årets store kongres for American Society of Hematology blev der fremlagt data fra flere store danske studier. Med resultaterne er vi ikke kun blevet klogere på en række hæmatologiske sygdomme, men også hvordan de skal behandles.
Skriv en kommentar
Hypermobil subtype af Ehler-Danlos syndrom kan ligge bag blødningstendens af ukendt årsag Forskere har karakteriseret en gruppe danske patienter med blødningstendens af ukendt årsag og peger på, at denne patientgruppe for en stor dels vedkommende opfylder kriterierne for at have hypermobil subtype af Ehler-Danlos syndrom. Resultatet kan pege i retning af fremtidige behandlingsforsøg, siger forsker.
Skriv en kommentar
Sådan går det danske lymfompatienter efter behandling med bispecifikke antistoffer I Danmark er 131 patienter med B-celle lymfom behandlet med bispecifikke antistoffer i forsøgsøjemed. Nyt studie viser, hvor effektiv behandlingen er, og hvor få bivirkninger den kommer med.
Skriv en kommentar
Sådan ser fremtiden ud for patienter med tilfældigt opdaget trombocytopeni Forskere har kortlagt, hvordan det går personer, der tilfældigt får opdaget, at de har trombocytopeni, uden at de har symptomer. Spørgsmålet er, hvilke personer der har gavn af at påbegynde udredning, siger forsker.
Skriv en kommentar
ASH-højdepunkt understreger vigtigheden i at dykke ned i detaljerne af kliniske forsøg ALPINE-studiet med BTK-hæmmeren zanubritinib som behandling til patienter med leukæmi viste lovende resultater på den årlige kongres for American Society of Hematology. Men det er vigtigt, at man går ned i studiets detaljer for helt at forstå resultatet, siger overlæge Carsten Niemann.
Skriv en kommentar
Her er årets danske tophistorier fra ASH Danske forskere havde flere mundtlige præsentationer på årets kongres for American Society of Hematology. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante forskningsresultater fra dansk hånd, og der var både nyt inden for CLL, lymfomer og MPN-sygdomme.
Skriv en kommentar
ASH: Kunstig intelligens kan støtte hæmatologer i behandlingsvalg til CLL-patienter Mange variabler spiller ind i, hvad der vil være den bedste behandling til individuelle patienter med kronisk lymfatisk leukæmi. Kunstig intelligens kan hitte hoved og hale i variablerne og pege på, hvem der er i høj risiko for alvorlige bivirkninger ved den givne behandling, og hvem der er i lav risiko viser dansk forskning præsenteret på ASH.
Skriv en kommentarSammenhæng mellem miltens størrelse, funktion og røde blodcellers evne til at ændre form ved seglcelleanæmi Forskere bekræfter i dansk studie præsenteret på ASH sammenhængen mellem røde blodcellers manglende elasticitet hos personer med seglcelleanæmi og beskadigelse af milten. Lægemidler kan måske afbøde beskadigelse af milten, siger læge og forsker bag studiet.
Skriv en kommentar